Kitap: Abaza Halkının Masalları

0
569

Vladimir Meremkul

KAFDAV (Kafkas Araştırma Kültür Dayanışma Vakfı), yeni bir eseri daha toplumumuza kazandırdı. Karaçay-Çerkes Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan ve Meremkul Vladimir Yura tarafından derlenmiş olan “Abaza Halkının Masalları” Ysmeyl Özdemir Özbay tarafından tercüme edilerek, Behice ve Adnan Özveri tarafından yayına hazırlandı. Dursun Yıldız’ın maddi katkıları ile yayınlanan eserde 92 adet derlenmiş masala yer verildi, anlatanın adı, sülalesi, köyü ve yaşadığı yer, derleyenin adı her teskstin altında belirtildi.

Kitabın önsözünden;
“Abaza halkının sözlü şiir geleneği, masalları, sözlü edebiyatı ve folklor ürünleri, diğer komşu Kafkas halklarında olduğu gibi, çok değişik türlerden (janrlardan) oluşmaktadır. “Nartlar”adlı epos, atasözleri, bilmeceler, söylenceler ve masallar bu zenginliği oluşturmaktadır.
Folklorun derinliklerine ulaşmak genelde çok zordur. Halkın ürettiği folkloru incelerken bir türün, bir halkın folklorunda daha çok yer alırken, diğer bir türün ise aynı kültürde daha az bulunduğu; folklorların tür açısından ağırlıkta olmadıkları, farklı janrları içerdikleri görülür. Örneğin, Abaza folklorunda şarkılar azdır. Hatta yok denecek kadar azdır. “Çift Sürme Şarkısı (Rareyta)”, “Khına KızıMinat” gibi birkaç şarkı kalmıştır. Bugünkü folklorumuz, günümüze ulaşana dek birçok öğelerini yitirmiş ve içinden çok şey eksilmiştir. Halkımız birçok kültürel biçimi unutmuştur. İşte bu nedenledir ki halk edebiyatımızda bazı türler azalmıştır. Bu azalmanın kuşkusuz başka nedenleri de vardır.

Karaçay-Çerkes Bilimsel Araştırma Enstitüsü, 1967 yılından bu yana Abaza folklorunun incelenmesi ve derlenmesi çalışmalarını sürdürmektedir. Açıkladığımız tarihten bu yana, hiçbir yıl aksatılmadan folklor çalışma ürünleri peş peşe yayınlanmıştır. 1974 yılında basılan Abaza Halkının Epos’u“Nartlar” ile şimdi bu ön yazıyı hazırlamamıza neden olan “Abaza Halkının Masalları” adlı yapıtlar bu araştırmaların birer ürünüdür. Bu araştırmalardaki tekstlerin ancak bir ikisi daha önce yayınlanmıştır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz