Edebiyatçı Kışoko Alim anıldı

0
619

Çerkes edebiyatının mihenk taşlarından edebiyatçı ve kültür insanı Kışoko Alim’in doğumunun 100. yılı dolayısıyla 2014 yılı, Kabardey- Balkar’da Kışoko Alim yılı ilan edildi, ve bir dizi etkinlikle anıldı.
Kışoko Alim, Adıgece yazının gelişmesinde öncü olmuş, Rusya genelinde tanınan bir yazar. İlk şiirlerini 1924 yılında yazan şair öykü, roman ve denemeleriyle Adıge edebiyatının kurucuları arasında yer almıştır.
Kabardey- Balkar Yazarlar Birliği, Rusya Yazarlar Birliği ve Asya- Afrika Yazarlar Dayanışma Komitesi başkanlığı, SSCB Yüksek Sovyeti milletvekilliği gibi görevlerde bulunan Kışoko Alim için 14 Kasım’da Nalçık Müzikal Tiyatro salonunda yapılan anma etkinliğine Stavropol, Krasnodar, Rostov, Astrahan, Moskova ve başka yerlerden gelen yazar ve politikacılar katıldı. Kabardey- Balkar cumhuriyeti kültür bakanı Kumakho Muhadin, yaptığı konuşmada, K. Alim’in yazılarını 6 cilt olarak yayınladıklarını, yakınlarda da 2 cilt halinde Rusça yayınlayacaklarını; 2014 yılını Kışoko Alim yılı ilan ettiklerini; şiirlerini, öykülerini, bestelenen eserlerini çeşitli etkinliklerle yeniden yaşattıklarını, yazarın doğduğu Şhalıko köyündeki 2 numaralı okula K. Alim’in adını verdiklerini, yazarın hayatından ve eserlerlerinden kesitlerin aldığı müzeyi açtıklarını belirtti.
Etkinliğe katılan Rusya Yazarlar Birliği’nden Gennadiy İvanov, Adıgey Yazarlar Birliği’nden Meşbaşe İshak, ‘Literaturnaya Rusya’ gazetesinden Ogrızke Vyaçeslav ve Kojedub Aleksandr, Çeçenya Yazarlar Birliği’nden Ganta İbragimov, Kabardey- Balkar’dan Kheufe Haçim, İnguşetya’dan Didigova Raisa, Kalmukya’dan Eldişev Eldim, Stavropol’den Kuprin Aleksandr, Güney Osetya’dan Cusoytı Nafi, Kuzey Osetya’dan Tehov Tamerlan ve Balkar şair Gurtiyev Selih; Kışoko Alim’in şiirlerini kendi anadillerinde okudular.
(Adıge psale, kbd.wikipedia.org)

Çeviri: Çurmıt Sebahattin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz