“Kandırıldık”

0
409

Suriye’deki savaşa katılıp sonrasında bazı gerçekleri görerek geri dönen Çeçenlerin anlattıklarında birçok ortak yan var. Esad güçlerinin Sünni kadın ve çocukları katlettiğini anlatan kurgulanmış sahte videolardan etkilenmişler.
25 yaşındaki Magomed S., internette seyrettiği görüntülerden çok etkilendiğini belirterek, “Videodaki görüntülere hiç kimse kayıtsız kalamazdı. Gidip yardım etmek istedim” diyor. Ailesine, Mısır’da çalışacağını söyleyerek Suriye’ye gitmiş. Birkaç ayın ardından videoda seyrettiklerinin gerçekle ilgisi olmadığını farketmiş. Magomed, “Evet, orada bir inanç ya da ideal uğruna savaşanlar var ama kameraların önünde boğaz kesmek cihad değildir. Orada yaşadığım beş aylık süreçte acı çeken kadınlar ya da açlıktan ölen çocuklar da görmedim. Videoda seyrettiklerimle orada gördüklerim farklıydı” diyor.
Işid’in Amerika’ya karşı savaştığını ama aynı zamanda petrol sattığını duyduğunda, birilerinin çıkarları ve kazancı için hiç kimsenin ölmemesi gerektiğini düşünmüş.
22 yaşındaki Ahmed B. de Suriye hükümetinin sivillere saldırdığına dair görüntülerin yer aldığı videolardan etkilenmiş. Ahmed, Temmuz 2014’te Türkiye’ye gelmiş ve oradan Suriye’ye geçmiş. Bir süre sonra yanıldığını anlamış ve Suriye’den ayrılmaya karar vermiş. “Kimin kiminle ve ne için savaştığı bile belirsizdi, birilerinin çıkarları için kullanıldık ” diyen Ahmed, propaganda videolarının Amerikalı savaş sponsorları tarafından hazırlandığına inanıyor ve ekliyor: “Videolarda insanların sadece Müslüman oldukları için öldürüldüğü gibi bir imaj oluşturuluyor ama gerçekler başka.” (rferl.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz