Diyarbakır’dan Amed’e

0
465

Newroz dendiğinde ilk akla gelen şehirdir Amed; coşkusuyla, direnişiyle bir halkın yeniden kendi küllerinden doğmasıdır. Ve Amed Kürtçenin başkentidir aynı zamanda. 2015’in Diyarbakır Newrozu daha farklı bir öneme sahipti, Devlet ile Kürt hareketi arasındaki barış görüşmelerinin, ateşkesin kalıcı bir barışa dönüp dönmeyeceğinin haberi bekleniyordu.

Kürtler açısından Newros direnişin, başkaldırının ve yeni bir hayatı inşa etmenin günü olarak kutlanıyor. Yıllarca Newroz kutlamaları yasaklanmaya çalışılsa da Demirci Kawa’nın Zalim Dehak’a başkaldırısından başlayarak, Diyarbakır zindanlarında baskı ve işkencelere karşı Mazlum Doğan’ın 21 Mart 1982’de, 21 mart 1990’da ise Diyarbakır surları önünde Sakine Cansız’ın bedenini ateşe vermesi, bu yasaklama ve tehditlere karşı direnişin sembolü oldu.

HDP’den milletvekili aday adayı Metin Kılıç’la beraber Amed’de ki Newroz kutlamalarına davetli olarak gittik. Gece 11 sularında indiğimiz havaalanında bizi karşılayan mihmandarımızın eşliğinde kısa bir tur yaptık. Sokakta, alanda kime rastlarsan hepsi Kürtçe konuşuyor, biz bilmiyorum dediğimde ise yüzümüze tuhaf tuhaf baktıktan sonra Türkçe cevap veriyorlar. Resim çekmek istediğimizde ise herkes en iyi pozunu vermeye çalışıyor. Çocuklar “Abi Resimlerimiz ‘Gündem’ de mi ‘Welat’ta mı çıkacak” diye soruyorlar, hatta kendi aralarında iddiaya bile giriyorlar.

21 Mart günü sabahında diğer bölgelerdenden ve yurtdışından gelen heyetle beraber otelden Newroz alanına hareket ediyoruz. Şoförümüz geleneksel kıyafetleriyle bir kadın… Diyarbakır Belediyesi’nde 50’nin üzerinde kadın belediye otobüsü sür üc üsü varmış. Anlıyorum ki hayatın her alanında ön saflarda hep kadınlar var. Çoluk-çocuk, yaşlı-genç geleneksel Kürt kıyafetleriyle miting alanına ilerliyor, izdihamdan miting alanına zor giriyoruz. 2 milyondan fazla insan geldiği söyleniyor. Dedim ya Amed Kürtçenin başkenti, sahnede hep Kürtçe, duyurular hep Kürtçe, konuşmalar Kürtçe…

Amed’in ve Kürt halkının yeni Kawa’sı Abdullah Öcalan, her yerde onun resimleri ve posterleri. Alanı dolduranların sloganlarında, sözlerinde hep ‘Azadiya serok Apo‘ vardı.

Çurmıt Sebahattin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz