HDP’den, KAFFED’e ziyaret

0
538

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında, Eş Genel Başkan Yardımcıları Ali Ürküt ve Alp Altınörs ile MYK üyesi Dilek Yağlı’dan oluşan heyet, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. HDP’nin talebiyle gerçekleşen ziyaret, çok sayıda basın mensubu tarafından takip edildi.

25 Mart’ta gerçekleşen ziyarette Demirtaş ve beraberindeki heyeti, KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya karşıladı.

Görüşme öncesinde basına açıklamada bulunan Demirtaş, HDP’nin gelecek perspektifinin, Türkiye’de buluşmuş etnik kimliklerin, ortak vatan belledikleri bu topraklarda eşit yurttaşlar olarak hak ettikleri saygın noktaya gelmesi olduğunu söyledi. Toplumsal kutuplaşmaya karşı barış diliyle sorunların tartışılmasını ve halkların geçmişlerini inkar etmeden, ortak geleceğin yeni yaşam felsefesi üzerine tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de mevcut sistemin demokratik olmadığını, tekçi bir anlayışla farklılıkların zenginlik değil, ayrılık ve kutuplaşma gerekçesi haline getirildiği için farklılıkların devletin karar alma süreçlerine katılımının gerçekleşemediğini ve bugün Kaffed’i özel ziyaretlerinin nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi.

Heyetler arası görüşmede Demirtaş, Çerkes halkının demokratik taleplerinin bu ülkedeki benzer toplulukların ortak talepleri olduğunu ve taleplerin parlamentoya yansıtılması gerektiğini söyledi. Ülkedeki asıl sorunlardan birinin ezilmiş halkların bir araya gelememesi olduğunu ve bunun da büyük bir eksiklik olduğunu belirtti. HDP’nin tüm halklar ile birlikte çalıştığını ve parti içinde birbirinden farklı kimlikler, gruplar olduğunu vurguladı.

Demirtaş’a HDP milletvekili Sırrı Sakık tarafından Çerkesler hakkında sarf edilen sözler hatırlatıldı. Bu sözlerin Çerkesleri derinden yaraladığı ancak partinin yeterince tepki göstermediği vurgulandı. Demirtaş cevaben, söz konusu olayda olduğu gibi bazen milletvekillerinin partinin ilkelerine aykırı ifadeleri olabildiğini, bunun partiyi de zor durumda bıraktığını, söylenenlerin izinin hafızalardan kolay silinmediğini ve bu sorunu çözmek için özel çalışma yapmak gerektiğini ifade etti.

Demirtaş’a, bu ülkede son 30 yılda yaşanan çatışma ortamının, ülkedeki diğer halklar gibi Çerkeslerde de bir travma yarattığını, bu nedenle devam etmekte olan süreçlere karşı Çerkesler arasında da bir direnç oluştuğu vurgulanarak çözüm sürecinde ülkenin demokratikleşmesini ve tüm halkları olumlu etkileyecek somut sonuçların henüz çıkmadığı belirtildi.

Demirtaş’a, HDP örgütü içinde çalışan Çerkesler olduğu ve HDP içinde Çerkeslerin Mecliste temsil edilme beklentisi olduğu hatırlatıldı. Demirtaş cevaben şunları söyledi: “HDP ilk defa seçim barajını aşmaya bu kadar yakın. Bu seçimde oy oranındaki sıkıntı nedeniyle, önceliklerimizi belirleyerek daha dikkatli davranmamız gerekiyor. Ancak tüm diğer halklar gibi HDP içinde Çerkeslerin de temsil edilmesini istiyoruz. Çerkesler farklı partilere oy veren bir topluluktur. HDP Kaffed’i bir kere ziyaret etti diye herkes HDP’li olmaz, zaten böyle bir beklentimiz de yok. Kurumsal ilişkilerimiz ön yargıların kırılması için önemlidir.”

Demirtaş, Çerkes toplumunun mücadelesi ve örgütlülüğünü yükseltmesinin önemli olduğunu vurguladı, “HDP olarak eşit yurttaşlıktan yanayız ve bunun yeni, demokratik bir anayasada ortaya konulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Demirtaş, Türkiye’de yaşayan bütün halkların, bütün ezilenlerin kurtuluşunun ortak olduğunu ifade etti.

Aslankaya ise, ziyaretin çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, HDP’nin son dönemde Çerkes soykırımı ve asimilasyon ile ilgili açıklamalarını önemsediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde her üç adaya da KAFFED olarak mektup yazdıklarını, ancak bu mektuba sadece Demirtaş’ın yanıt verdiğini hatırlatan Aslankaya, HDP’nin Çerkes halkına verdiği önemi gördüklerini ve bundan mutlu olduklarını vurguladı.

Diyaloğu sürdürmek üzere karşılıklı iyi niyet dilekleriyle sona eren görüşmede, HDP heyetine “Haluj” ikram edildi.

Selahattin Demirtaş, görüşmenin ardından gazetecilerin Bülent Arınç ile Melih Gökçek arasındaki tartışmaya ilişkin sorularına yanıt verdi.

Demirtaş, “Kendi aralarında birbirlerine girmiş durumdalar. İnşallah daha fazla birbirlerine girerler de ne kadar pislik olmuş hep birlikte öğreniriz. Kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları hep birlikte öğreniriz” dedi. “

Bizim kırmızı çizgimiz barıştır”

Demirtaş, “İzleme Heyeti kırmızı çizginiz mi?” sorusuna “Biz bu ülkede barış olsun istiyoruz. Belki çatışmalar durdu ama barışı kalıcı hale getirmenin yolu barışı topluma mal etmektir. Bunun için de belli yöntemler var. İzleme Kurulu da katkı sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Küs olan, kavgalı olan taraflar oturup bir masada konuşurken birileri hakemlik yapar, yardımcı olur, ön açar. Olmazsa olmazdan bizim kırmızı çizgimizden öte barış mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP’nin kırmızı çizgisi değildir. Biz yine de her halükarda sürece katkı sunarız” yanıtını verdi. (etha, kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz