Köprübaşı Doğal Pazarı Yeşil Sepet Projesi

0
518

Düzce Valiliği’nin daveti ile köyümüz için yaptığımız “KAZAN” projemizi 5 Haziran 2015 günü Valilik Toplantı Salonu’nda sunduk. Toplantıda Vali Yardımcısı Kazım Karabulut, Düzce Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Ayhan Nuri Yılmaz, Özel İdare ve Avrupa Birliği ofisinden yetkililer ve muhtarımız katıldı.

Kazan ismini ve hikâyesini çok beğendiler.

Bilgisayar ortamındaki sunumumuzla köyümüzü anlattık. Sunumumuzda; Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nin düzenlediği ve köyümüzde ev sahipliği yaptığı Kafkas Festivalleri, Kafkasya’da kardeş köy olduğumuz Haçemziye köyü ile karşılıklı ziyaretlerimiz, köy konağı, Büyük Melen ve doğal havuz, mera yolu ve meranın doğa turizmi ve doğal tarım için önemi, tarımsal faaliyetler yer aldı. Ayrıca 1975 ve 2015 yıllarında yapılan TRT çekimlerini anlatıp, geçmiş dönem Güzelleştirme Derneği’nin çıkardığı ilk dergimizi gösterdik.

Kalkındırma Derneği’nin çalışmaları, ağaç dikimleri, Ekoköy Ketenciler gezisi, masa tenisi turnuvası, paneller, bisiklet kulübümüzden bahsettik ve fotoğraflar sunduk. Kültür Evi Derneği çalışmalarını anlatıp Çerkes el sanatları kurs görüntülerini gösterdik. Eski evlerimiz ve tarihi camimizden bahsettik. Vali Yardımcısı Kazım Karabulut, “Bunların onarımı ile proje başlatılabilir, bu yapılar kaybolmamalı, yaşatmalısınız” dedi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz, “bahçeleriniz her köyde böyle düzenli midir?” diye sordu. Her Adıge ve Abhaz köyünde böyle olduğunu anlattık. Köyler kurulurken planlı hareket edildiğini, çevreye önem verildiğini, yolların geniş bırakıldığını, yeşil alan konusuna titizlik gösterildiğini, bahçelerin bizim için önemini anlattık. Adıge evinin özelliklerinden bahsettik.

Kazan projemizi detaylı sunduk ve bu proje ile kadınlara yeni bir iş kolu açmayı hedeflediğimizi anlattık. Düzce turizmi açısından anahtar bir çalışma olabileceğini söyledik. Tur firması ile görüştüğümüzü, projenin işler hale gelmesi durumunda İstanbul turlarının kahvaltı için buraya yönlendirilebileceğini aktardık.

Diğer projelerimizden söz ettik.

Köy Bisikleti projesi; eski bisikletler toplanacak, bakımları yapılıp farklı renklerde boyanacak, sepetlerine çiçekler takılacak ve Kültür Evi’nin bahçesinden başlayarak tur için kullanılabilecek.

Yaşayan Tarım projesi; sekiz kişilik uzun gezi arabaları ile Kültür Evi’nden başlayan bir gezi ile mera yoluna girilecek, tarlalardan toplanmış ve sepetlere konulmuş domates, salatalık, çilek, marul gibi ürünler satın alınabilecek, merada geziye katılanlar için hazırlanmış sıcak süt içilip Çerkes peyniri tadılabilecek ve Kültür Evi’ne dönüş yapılacak. Kültür Evi’nde kahvaltı hazır olacak. Kültür Evi gezilip kursiyerlerin el emeği ürünleri satın alınabilecek.

Doğal havuz bölgesinde amatörce balık avlanabileceğini ve bir iskele yapılabileceğini anlattık. Pazar günleri şirin, küçük ama imrenilecek bir doğal ürün pazarı projemizin olduğunu, köydeki ürünlerin -hem topraktan elde edilen hem de evlerde üretilen reçel, tarhana, salça gibi- burada satılabileceğini, satış reyonlarını özel tasarlayacağımızı, poşet yerine kesekâğıdı ve plastik yerine cam şişeler kullanacağımızı, ambalaj konusunda hazırlıklarımızın olduğunu aktardık.

Valilik ile birlikte Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın yeni hibe projesine bu hafta başvuracağız. Proje sahibi Valilik ve biz Köy olarak proje ortağı olacağız. Proje süresi üç ay, öncelikle bu projeyi sunacağız. Daha sonra Valilik ile kapsamlı AB projelerine çalışacağız.

Mesut Önder

Not: Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde yapılan çekimler, 17 Haziran’da 10:30 ve 25 Haziran’da 21:40’ta TRT Belgesel Kanalı’nda yayınlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz