Uluslararası Kriz Merkezi*, “Kuzey Kafkasya: Entegrasyon Sorunları (IV): Ekonomik ve Sosyal Şartlar” adlı raporunu 7 Temmuz’da yayınladı.
Analiz edilen meselelerin genelde Rusya’nın sorunu olduğu ancak Kuzey Kafkasya’daki durumun çok daha çarpıcı olduğu belirtilen raporun sonunda, Rusya Federasyonu ve Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri hükümetlerine yönelik “tavsiyeler” yer aldı.
TAVSİYELER (Sosyal hizmet kalitesinin arttırılması için)
Rusya Federasyonu hükümetine:
1-Parasız eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimlilikle uygulanması için fonlar ayrılmalı ve dağılımı denetlenmelidir.
2-Sağlık çalışanlarının eğitimi için güçlü bir kampanya başlatılmalı, doğum öncesi sağlık hizmetleri konusuna derhal odaklanmalıdır.
3-Devlet okullarında laik eğitim desteklenmeli, aynı zamanda özel okullar da dahil olmak üzere kişisel inanç özgürlüğü de teminat altına alınmalıdır.
(Sosyo ekonomik kalkınmanın yükselmesi için)
Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinin hükümetlerine:
4-Kayıtdışı ekonominin önlenmesine ve mesleki eğitim programlarına odaklanmalıdır.
5-Etnik ya da ekonomik dengeleri değiştiren ve geleneksel geçim şekillerini bozan mega projeler konusunda çok dikkatli olunmalıdır.
6-Firmaların direnişçiler tarafından haraca bağlanmasını önleyen bir güvenlik politikası yürürlüğe konmalıdır.
7-Devlet arazilerinin özelleştirilmesi konusunda etkin ve adil bir yol izlenmelidir.
Rusya Federasyonu hükümetine:
8-Kuzey Kafkasya’da faizsiz bankacılık öğelerine izin verilmesi ve böylece bankacılık hizmetlerine güvenin arttırılması düşünülmelidir.
9-Çeçenya ekonomisinin yeniden inşası çabaları sürdürülmeli, Yerleşim yerlerine, otlaklara ve çiftliklere yakın dağlık bölgelerdeki mayınların temizlenme çalışmaları güçlendirilmeli, devlet bütçesinden desteklenen büyük projeler için bağımsız bir fizibilite değerlendirmesi yapılmasına öncülük edilmelidir.
10-Uzak dağlık bölgelerin gelişmesini kolaylaştıracak bir federal yasa çıkarılmalı ve konuyla ilgili cumhuriyet programları da fizibilite değerlendirmesi yapılarak desteklenmelidir.
Rusya Federasyonu ve bölge cumhuriyetlerinin hükümetlerine:
11-Çiftçilere ve küçük işletmelere uzun vadeli-düşük faizli krediler verilmeli, etnik çatışma ve gerginliğin yaşandığı bölgelerdeki küçük ve orta ölçekli işletmelere daha çok destek hedeflenmeli, küçük işletmeler için idari engeller azaltılmalı ve rapor yükümlülükleri kolaylaştırılmalıdır.
12-Özel girişimcileri daha çok kişi işe almaları ve resmi çalışmaya özendirmek için sosyal güvenlik ödemeleriyle ilgili yasalar yeniden gözden geçirilmelidir.
(Yolsuzluk ve yasadışı iş aktiviteleriyle mücadele etmek için)
Rusya Federasyonu hükümetine:
13-Araştırma konusunda daha etkin, şeffaf ve tarafsız adımlar atılmalı, yolsuzluk yaptığından şüphelenilen memurlara federal düzeyde kovuşturma açılmalıdır.
14-Ekonomik suçları araştıran ve kovuşturan emniyet birlikleri desteklenmeli ve federal müfettişlerin müdahalesi güçlendirilmelidir.
15-Devlet memurluğu alımlarının şeffaf olduğu, liyakat ve federal yasalara dayandığının teminat altına alındığını göstermek için istikrarlı çalışmalar yapılmalıdır. Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri hükümetlerine:
16-Tıp fakültelerinde, sağlık kurumlarında, özellikle perinatal** tesislerinde ve engelli statüsü belirleme konusunda ve ayrıca Birleşik Devlet Sınavı’ndaki yolsuzluk dahil tüm yasadışı uygulamaların kökü kazınmalıdır.
*Dünya genelindeki anlaşmazlıkları, çatışmaları önlemek amacıyla faaliyet gösteren, Brüksel merkezli uluslararası sivil toplum örgütü. Washington, New York, Londra ve Moskova’da idarı ofisleri;Tiflis’ten Bişkek’e, Belgrad’dan İslamabad’a kadar dünyanın birçok kriz potansiyeli olan bölgesinde çalışma ofisleri vardır.
** Gebeliğin son günlerini ve doğumun olduğu zamanı kapsayan (dönem)
Çeviri: Serap Canbek