Etnik festival: “Nesiller Arası Bağ”

0
514

18 Kasım’da tarihi Bzıb Abhazya’sının merkezi Lıhnaşta’da gerçekleştirilen görkemli etnografik “Abıpakura Reimadara” adlı festivalde, Abhaz halkının bayram kültürünün gelişmesini ve modern bileşenlerini izlemek mümkündü. Bu ad “Nesiller Arası Bağ” anlamına geliyor ve böyle adlandırılmasının haklılığını, o günkü ortamda hakim olan birlik ve beraberlik havası doğrulamaktaydı.

Bu faaliyetin gerçekleştirilmesi için Lıhnı köyü özellikle seçilmişti, burada Abhazya’nın yedi adet kutsal mekanından Lıh-nıha bulunuyor. Uzun geçmişi olan köy 1808-1864 yılları arasında Abhazya Çaçba-Şervaşidze taht varisi prenslerin resmi yazlık ikametgahları olmuştur. 1989’dan itibaren köyün merkezindeki Lıhnı Alanı tüm Abhaz halkının toplanma merkezi olarak kullanılmaya başlamıştır ve burada halk bayramları, konserler, halk sanatı panayırları ve her sene yapılan at yarışları gerçekleştirilmektedir.

Lıhnaşta Abhazlar için özel bir yerdir, bu yüzden Abhaz halkının kültürü, adetleri ve gelenekleri ile ilgili faaliyetler bu kutsal alanda yapılıyor.

Festivale damga vuran olay, Abhaz milli marşı eşliğinde milli bayrağın Lınhaşta merkezine yerleştirilmesi oldu. Bayramın en önemli amacı farklı nesil insanlarının Abhazların milli bilinci fikri etrafında birleştirilmesi ve de halk sanat çeşitlerinin popüler hale getirilmesiydi. O gün binlerce kişi festivali ziyaret etti. Bayramı gerçekleştiren “Akvafon-GSM” şirketi bu projeye katılmak isteyenlerin başkentten Lıhnı’ya transferi için altı otobüs sağladı.

Alan birkaç kısma bölünmüştü. Bir bölümde Abhazya Cumhuriyeti’nin devlet sembollerinden biri olan bayrağın farklı tarih dönemlerinde ve zaman akışı süresince değişen versiyonları gösteriye sunulmuştu. Günümüzde kullanılan devletin en önemli sembollerinden bir tanesi ressam Valeriy Gamgiya tarafından, Abhazya’yı da içine alan Dağlık Cumhuriyeti bayrağının motifleri göz önünde bulundurarak, hazırlanmıştı.

Bir başka bölümde 19. asırda Abhazların soğuk silahlarını seyretmek mümkündü. Başa takılan giysi çeşitleri, özel olarak başlık, kadın eyeri ve Abhazların hayatları ve yaşam biçimleri ile ilgili birçok çeşit alet ve edavat mevcuttu. Kadın milli kıyafetleri kısmının ziyaretçi sayısı, sanki ünlü giyim mağazalarındaki indirimli satış günlerinden daha fazlaydı. Seyircinin beğenisine kadife ve ipekten yapılan girift işlemeli halk motifleri ile çok özel kadın kıyafetleri ile açık renk tonları ile şaşırtan bayramlık ve gelinlik elbiseler sunulmuştu.

Bayramda Abhaz Devlet Müzesi’nin eserleri gösteriye çıkartılmıştı. Program çerçervesinde at yarışları, değişik yarışma türleri, devletin kültür alanında ünlü sanatçıları tarafından gösteri ve öğretim amaçlı gösteriler yapıldı. Bu sanatçıların arasında kompozitör Toto Acapua, rejisör Veçeslav Ablotiya, koreograf Vitaliy Tırkba, “Kıaraz” grubun yöneticisi Ahrı Smır da vardı.

Delikanlılar ve kızlar yapılan yarışmalara milli kıyafetleri ile büyük istek içerisinde katıldılar. En güzel milli kıyafet yarışmasını Abhazya Devlet Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi Milana Copua kazandı.

Programın konser kısmına çeşitli sanat grupları katıldı. Folklor grubu “Kiaraz”, Huvap köyünden çocuk enstrüman grubu “Açarpın”, Gudawta şehrinden Ruslan Dbar’ın yönetiminde çocuk koreografi grubu “Adats”, genç folklor grubu “Ahıştra” ve daha birçoğu.

Ve tabi ki, Abhazya’da hiçbir bayramın onlarsız geçmediği dans grupları, entografik kıyafetleriyle Lıhnaşta müzik ve dans alanında çok neşeli geleneksel halk oyunları oynadılar.

Bayrama Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba, hükümet-devlet organlarının, Abhazya Aksakallar Meclisi’nin ve kültür bakanlığının temsilcileri, ülke vatandaşları ve misafirler, gençlik kuruluşları ve öğrenciler katıldı.

Üç buçuk saate yakın devam eden festival birçok kişinin katıldığı “Аураашьа” (Awraşa) halk oyunu ile sona erdi. (alashara.org)

 

Şazina Kutsnia

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz