Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Çerkes Diasporasından anavatana dönüş talebi

Reyhanlı Çerkes Derneği-Adige Xase’nın hazırladığı, 161 imzalı anavatana dönüş talep metni tartışmalara yol açtı.

Temmuz ayında Ankara’da “Çerkesya Yurtseverleri”nin yaptığı bir toplantıda alınan karar üzerine oluşturulduğu bildirilen talep metni, Reyhanlı Çerkes Derneği-Adige Xase adına, Rusya Federasyonu Konsolosluğu’na altında 161 imza ile 10 Şubat’ta verildi.

Konsolosluğa yapılan başvuru sonucu, sosyal medya ve çeşitli mecralarda imza listesinde bulunanlardan bazıları itirazlarda bulundu. “İmza metninin içeriği böyle değildi” veya biz “boş kağıt” imzaladık diye oluşan tartışmalarda; “imza metni içeriği böyle değildi” diyenlerin dayanağı, o tarihlerde henüz Türkiye ile Rusya arasında uçak krizi bile yokken, konsolosluğa iletilen talepte buna atıfta bulunulduğu örnek gösteriliyor. Boş kağıt imzaladığını söyleyenler ise, “Anavatanı ziyaret etmek ve vatandaşlık talebiyle” ilgili olduğunun sözlü olarak ifade edildiği ve buna dayalı olarak imza attıklarını ileri sürüyorlar.

İmzaları konsolosluğa iletenler ise boş kağıt imzalatıldığına dair söyleme karşı çıkıyor ve imzanın festival sırasında kurulan bir standda toplandığını, stand üzerinde imza metninden birkaç nüsha bulunduğunu, boş A4 kağıtları da olduğunu; metin okunup öyle imza verildiğini söylüyorlar. Yine imzacılardan ulaşabildiklerimiz, stand üzerinde imza metni olduğunu ve yanında boş A4 kağıdı üzerinden imza toplandığını onayladılar ve boş kağıda imza atma itirazıyla ilgili, metni okumadan imza atanların sorumsuzlukları olarak değerlendirdiler. İmza metninin değiştiğine yönelik itirazlar ile ilgili bir kişinin “Uçak yeni düştü ama, o imzalar yazın atıldı” eleştirisine Uğur Pihava, “Yani uçak işi imza verenlerin temel kaygısı değil, kaygıları dillerinin, kültürümüzün varlığının tehlikeye girdiğinin, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunun bilinciyle irade gösterdiklerini dikkate almak gerekir diye düşünüyorum…” yanıtını verdi.

Ayrıca imzaların sadece Reyhanlı’da ikameti olan Suriye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Çerkeslerden toplandığı öğrenildi. Kimi kesimlerde bu durumun Suriye’deki savaşın yakın hissedildiği yerlerden birisi olarak Reyhanlı’nın pilot bölge olarak seçilmiş olabileceği yorumu yapılıyor. Metni oluşturan ekibin, söz konusu talebe Reyhanlı’da ikamet eden Çerkeslerden imza toplayarak sosyo-politik bir dayanak oluşturduğu ve bu durumun yaygınlaşacağı düşünülüyor.

Çurmıt Sebahattin

***

RUSYA FEDERASYONU ANTALYA BAŞKONSOLOSLUĞU

Park Sokak, No: 30
Yenikapı-Antalya

Ekselansları,
Bizler, dedeleri 1763-1864 yılları arasında cereyan eden büyük Rus-Kafkas savaşları sonrasında, 1864’te vatanından sürülmüş, Hatay’ın Reyhanlı İlçesinde yaşayan Suriyeli ve Türkiye/Reyhanlı’lı Çerkesleriz.

Bildiğiniz gibi Osmanlı topraklarına dağınık bir şekilde, küçük gruplar halinde yerleştirildik. Ailelerimiz bölündü. Başımıza gelen felakete ve maruz kaldığımız haksızlıklara rağmen, bu ülkenin vatandaşları olarak sorumluluklarımızı yerine getirdik. Büyük acılar çektik. Ama vatanımızı hiç unutmadık, hep bir gün geri döneceğimiz umuduyla yaşadık.

Yeterli olmasa da, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin lehimize yaptığı yasal değişikliklerden yararlanarak, Çerkes kimliğimizi, dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz ama yok oluşu durduramıyoruz. Keza, son yıllarda Suriye’de yaşanan savaş, Reyhanlı’da yaşamı zorlaştırdı.

Türkiye’nin bir Rus savaş uçağını düşürmesi nedeniyle RF ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulması, vatanımızla ilişkilerimizi zedeliyor ve bizi asimilasona karşı savunmasız bırakıyor. Bu nedenle vatanımıza dönmek, en azından vatanımızda başımızı sokacağımız bir ev sahibi olmak istiyoruz.

Ekselansları,
Bizler Çerkesiz. Dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz atalarımızın yaşadığı topraklarda şekillendi. Ve ancak orada korunabilir. Bugün yaşadığımız yerlerde varlığımızı ve kimliğimizi koruyamıyor, yok oluyoruz.

Artık vatanımızda, dedelerimizin çıktığı Adigey Cumhuriyeti’nde yaşamak, soydaşlarımızla birlikte toprağı ekmek, çalışmak, ekonomisini geliştirmek ve gerektiğinde onu düşmanlarına karşı birlikte savunmak istiyoruz.

RF büyük bir devlettir. Bizlere vatandaşlık verebilir, vatanına dönmek isteyen her Çerkes’e yardım edebilir. Sizlerden bize destek olmanızı, vatanımıza yerleşmemize maddi-manevi yardım etmenizi ve hukuki kolaylıklar sağlamanızı istiyoruz.

Saygılarımızla.

10 Şubat 2016

Yazarın Diğer Yazıları

Kadim Çerkes el sanatları Ankara’da sanatseverlerle buluşuyor

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde açılan sergi, Çerkes kültürünü günümüze taşıyor Ankara’da, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 7 Ekim’de açılan "Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları" sergisi, geleneksel...

Vefat

Jineps gazetesi eski yazarlarından, Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği kurucu üyelerinden hukukçu ve yazar Hulusi Üstün vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img