“Empati”

0
624

Ressam Ayşe Öztürk’ün “Empati” başlıklı sergisi 19-25 Şubat tarihleri arasında Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“EMPATİ”

Sanat, insanın dış dünyayla arasındaki uyum sürecinde önemli bir unsurdur. Üretilen ürünler sanatçının yaşam felsefesiyle şekillenir. Çizgiler, biçimler, renkler, sesler, söz ve hareketlerestetik biçimlerle eserlere dönüşür. Sanatçı için yaratıcılık özgürlüktür, nefes almaktır.
Anlamak ve anlaşılmak, yaşamı estetik biçimde yargılamak sanatın özüdür. Böyle bir süreçte, insan ve gerçeklik arasındaki estetik ilişkiyi kadın teması üzerinden “EMPATİ” ile ele almak fikriyle gelişen bir sergi oldu.
Ayşe Öztürk

NEDEN SANAT?

Sanat insanları sıkıntılarından uzaklaştıran, onları hedeflediği gizemli bir dünyaya götüren diğer yandan kişilik oluşumunda kişinin gelişiminde rol oynayan, toplumun sosyal yaşamında yapıcı görevler üslenen bir disiplindir. Sanatta biçim yaratma vardır ve kendini biçimle ifade eder. Belirli bir konu içerik ve estetik değerlerle oluşturulan eserlerin bir dili vardır.
‘’Sanat, tabiatta ve toplumda insanın anlatımıdır’’ der Joseph Billiet. İnsanın ruhunda estetik hazlar uyandırır. Temel nokta bireyin kendisini ifade etmesidir. Bunun içinde her sanatçı farklı malzemeler ve teknikler kullanır. Seçtiği yöntemle düşüncelerine biçim verir. Bu yöntemlerden biri de resimdir. Hangi çağda veya hangi akımda olursa olsun resim, bir yüzey üzerinde çizgi ve renk yoluyla ifade biçimidir.
Kişileri birbirine yakınlaştırır. Ortak zevk noktalarının oluşmasına katkı yapar. Ulusal değerlerin oluşumuna hizmet eder. Evrensel olguların yaygınlaşmasını sağlar. Sanat insanın kendi insanlığını tanımasıdır. Şair, müzisyen veya ressam olarak şüphesiz yapıtlarında kendi düşüncelerini, duyarlılığını, kendi kişisel dünyasını ifade ederken toplumsal yaşamın kuşatması ile bilerek yada bilmeyerek toplumun önemli saydığı değerlere de katkıda bulunmaya çalışır. Sanatsal gelişim, toplumsal gelişmeye ve toplumsal yaşamın yapısına bağlıdır. Sanatın sosyal işlevi vardır, insana ve topluma hizmet eder. Bireyin ve toplumun yaşamında yapıcı rol oynar. Sanat etkinliklerinin yardımıyla zevkleri, düşünceleri açık ve sağlam olan insanların yetişmesi sağlanır, bunun sonucunda sağlıklı toplumlar oluşur.
Ayşe Öztürk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz