21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısı ile Laz Enstitüsü tarafından Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenlendi. Panel ve müzik dinletisi olmak üzere iki bölümden oluşan etkinlik, “Benim Adım Laz” adlı film gösterisi ile başladı.
“Anadil Yürek Dili” başlıklı etkinliğin açış konuşmasını yapan Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Bucaklişi, anadillerimiz için “Lazca bilsen ne işine yarayacak, Lazca öğrenip de ne olacak gibi bir yaklaşım olduğunu belirterek, anadil yürek dilidir, atalarımızın bize bıraktığı en nadide miras, çocuklarımıza emanet edeceğimiz en değerli hazinedir. Anadil bizi var eden ruhtur, bizi biz yapan en önemli değerdir. Bu yüzden anadillerimizi maddi yarar sağlayacak, para kazandıracak bir meta muamelesi yapamayız” dedi.
Gazeteci Hilmi Hacaloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı etkinliğin panel kısmında üç konuşmacı yer aldı. Adigece öğretmeni Ayşe Tufan ve Lazca derslere giren Emre Halisdemir bu süreçte karşılaştıkları sorunlardan ve bunlarla nasıl başa çıktıklarından bahsederken, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dilbilimci Doç. Dr. Balkız Öztürk Başaran, Boğaziçi Üniversitesi’nde Lazca üzerine çalışmaya başlama süreçlerine ve Lazca üzerine yapılan çalışmalara değindi. Başaran, çocukların aynı anda birden çok dili anadil olarak öğrenebileceklerini, bir dili bilmenin bir başka dili öğrenmede engel değil tam tersine kolaylaştırıcı bir etken olduğunu belirterek çocukların anadil ediniminin önemine vurgu yaptı.
Müzisyen Ümit Taşkıran’ın birbirinden güzel Lazca şarkılarıyla etkinlik sona erdi.