Şair, yazar, araştırmacı Ömer Büyüka (Beygua), ölümünün 15., doğumunun 115. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikte anıldı.
Ailesi ve sevenleri, İstanbul Abhaz Kültür Derneği’nde buluşup Kanlıca Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda bulunan kabristanını ziyaret etti. Dualar sonrası kabir başında yapılan konuşmalarda Ömer Beygua’nın “manevi kızı” Papapha Mahinur Tuna, “35 yıl asistanlığını yaptım. Ondan çok şey öğrendim. Onu anlatmak, yaşatmak için var gücümle çalıştım, çalışmaya da devam edeceğim. Onun adına kütüphane kurmak, enstitü oluşturmak üzerimize düşen görevdir” dedi. Abhaz Dernekleri Federasyon Başkanı Hapat Ahmet Ceylan yaptığı konuşmada “Ben Yozgat’ın Sorgun ilçesindenim. Abhazca okuyup yazabilen birisiyim, bunu kendi köyümde Kopsirgen Orhan Baran’dan öğrendim. O da Ömer Beygua’dan öğrenmişti. Ömer Beygua birçok meziyetleri yanında insan yetiştirme özelliği olan bir kişiliğe sahipti. Mahinur Tuna, Kopsirgen Orhan gibi kişileri yetiştiren Beygua Ömer’di. Beygua Ömer’i rahmetle anıyorum. Onun eserlerini topluma kazandırmak üzerimize düşen bir görev ve bunu yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.
26 Şubat’ta gerçekleştirilen etkinlikte aile adına söz alan Beyguapha Nuray Şurdum, katılanlara teşekkür ederek, “Babamızı sizler yaşatıyorsunuz, yıllardır emek veriyorsunuz, herbiriniz bizim de kardeşimizsiniz, biz bir aileyiz, her birinize sonsuz teşekkür ederiz” dedi. Beygua Ömer’in oğlu Ersin Büyüka ise “Papapha Mahinur evimizin kızı, bizim kızkardeşimiz, sizler de amca oğullarımızsınız, bizim yapamadıklarımızı, bizim açıklarımızı sizler kapattınız, her birinize sonsuz teşekkür ederiz” dedi.
Aynı günün akşamı İstanbul Abhaz Kültür Derneği’nde bir araya gelen katılımcılar, Beygua Ömer ile ilgili hatıralarını paylaştı. Azınba Kadir, Ünal Akbulut Bınala’nın şiir dinletilerinin ardından katılımcılar anılarını anlattı.
Keref Yalçın Karadaş, Ömer Beygua ile yaşadığı ve bizzat kaleme aldığı notları paylaştı, Ahba Esat Özen bir şiir seslendirdi. Beygua Ömer ile 1963 yılından vefat ettiği tarihe kadar birlikte olduğunu söyleyen Rahmi Tuna, Abhaz Derneği’nin nasıl kurulduğunu kuruluş öncesi yaşananları espirili bir dille ifade etti. Papapha Mahinur Tuna’nın 35 yılı özetleyen konuşması büyük ilgi gördü. (abhazhaber)