Rusya Bilimler Akademisi Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü’nden bir heyet, Krasnodar bölgesinde İskit öncesi döneme ait yeni bir höyük keşfetti. Bu keşif bilim insanları açısından Kafkasyalıların İskitlerin bölgeye gelişinden binlerce yıl öncesinde bölgede yaşıyor olduklarına dair bilginin güncellenmiş olduğu anlamına geliyor. Bölgede 30 civarında mezar bulundu. Höyüklerden birinin taş yapımı olması nedeniyle İskitler tarafından inşa edildiği anlaşıldı. Bir höyükte bir çocuk ve yetişkine ait mezara rastlandı. Yetişkin mezarı, tunç süslemeli yuları olan at mezarıyla yan yana… Ancak höyükte başka iki kişiye ait mezar tamamıyla farklı ve eski bir kültüre ait. Kökenleri hakkında kesin bir bilgi yok ama Kafkasyalı oldukları söylenebilir. Orta ve Erken Tunç Çağı’na ait kültürleri yansıtan bu insanların tarım ve hayvancılık yaptığı düşünülüyor.
Heyet başkanı Andrei Gorodilov, “Bu bölge arkeologların çok iyi bildiği bir arazi. Burada İskit öncesi döneme ait bir bulguya rastlanabileceği hiç düşünülmemişti. Birçok mezar talan edilmiş olsa da araştırmamız güzel sonuçlar doğurdu” dedi.
Mezarlarda seramik taslar, tütsü kapları, deniz kabuklarından yapılmış takılar ve tunçtan yapılmış nesneler bulundu. Bilimsel araştırmaların yapılmasının ardından tüm malzemeler Krasnodar Müzesi’ne teslim edilecek.
Bu araştırma ayrıca cenaze törenlerinin asırlar içinde ne gibi değişikliklere uğradığı hakkında da bir ipucu sağlamış olacak. (spbdnevnik.ru)
Çeviri: Serap Canbek