Kuzey Kafkasya’da gerçekleştirilen toplumsal cinsiyet araştırması, erkekler açısından ailenin önemini ortaya koydu.
“Kuzey Kafkasya Erkekleri” adlı raporun sunumu Moskova’daki Sakharov İnsan Hakları Merkezi’nde yapıldı. Bonn merkezli Friedrich Ebert Vakfı temsilciliği tarafından hazırlatılan rapor, Heinrich Böll Vakfı’ndan İrina Kosterina ile Milli İktisat ve Kamu Yönetimi Akademisi araştırmacılarından Denis Sokolov tarafından sunuldu. Çeçenya, Dağıstan, Kabardey-Balkar ve İnguşetya erkeklerinin düşünce ve değerlerini analiz etmeye yönelik olarak yapılan araştırmada, bölge erkeklerinin benlik algısı, aile rolleri, şiddet, din, ekonomik statü, yaşam zorlukları gibi konulara yaklaşımı incelendi.
Dört cumhuriyetten 800 kişiyle anket gerçekleştirdi. Ayrıca 80 kişiyle ikişer saatlik derinlemesine görüşme yaptı.
İrina Kosterina, İnguşetya’nın yöresel adet ve ahlak kurallarının büyük etkisi nedeniyle en geleneksel cumhuriyet olduğunu söyledi. Çeçenya’da da yöresel geleneklerin çok etkili olduğunu belirten Kosterina, “Durum benzer ama son savaş nedeniyle erkeklerin sayısının azalmasının ayrı bir etkisi var” dedi.
Kosterina, Dağıstan’daki durumun çok daha farklı olduğunu söylerken Kabardey-Balkar’ın dinden daha bağımsız ve özgür düşünceli göründüğünü ama Adıge Xabze’nin etkisinin gözlemlendiğini ifade etti.
Kuzey Kafkasya erkeklerinin sorunlar sıralamasındaki birincilik ekonomik zorluklar olarak belirtilmiş. İkinci sırada aile içinde saygın ve “başarılı olma”, üçüncü sırada yöneticilerin kanunsuzluğu, dördüncü sırada ise aile sorumluluğu yer alıyor.
Kuzey Kafkasya erkekleri ailenin merkezine erkeği oturtsalar da büyüklere özellikle de annelerine saygıyı ayrı tutuyor. Çeçenya’daki görüşmede “Öncelik hangisindedir? Eşiniz mi, anneniz mi?” sorusuna erkeklerin neredeyse tamamı şu cevabı vermiş: “Eşim haklı bile olsa annem önceliklidir”.
Denis Sokolov, görüşme yapılan erkekleri yaşları açısından üç kategoride değerlendiriyor: Sovyet kuşağı, 90’lar kuşağı ve 2000 kuşağı… Sokolov konuşmasında “Bu insanların cesaret ve erkekliğe yaklaşımlarında farklılıklar var. Ama konuşurken ortaya çıkan bu farklılık davranışlarına yansımıyor” dedi. Sokolov’a göre İslam anlayışı anlamında Sovyet kuşağıyla 2000 kuşağı arasında büyük bir değişim var.
(kavkaz-uzel.ru)
Çeviri: Serap Canbek