Kabardey dilinde “”Kafe” dans anlamında kullanılır. Ancak yakın dönem bilim insanlarının araştırmalarına göre, “Kafe”nin kökeninde Çerkeslerin coğrafi bölgesi “Kafkasya”ya bir atıfta bulunulmaktadır.
3 Ekim 1933’te kurulan Kabardinka Devlet Dans Topluluğu’nun temeli, 1931 yılının Aralık ayında Rostov-na-Donu’da gerçekleştirilen dağlı halklar sanat olimpiyatında atıldı. Kabardey-Balkar’ı temsil eden ekip birinciliği kazanmıştı. 1932 yılındaki yarışmada ise ikincilik ödülü kazanan grubun başarısı, birkaç yıl sonra Kabardinka topluluğunun oluşmasına önayak oldu.
1 Ekim 1931’de Nalçik’teki Lenin okulunda dans, drama ve enstrüman bölümlerinden oluşan bir sanat stüdyosu açıldı. Sanat olimpiyatlarında başarı kazanan grubun katkısıyla çalışmalar başarıyla ilerledi ve 1933’te Kabardey-Balkar dans ve müzik topluluğu kuruldu. Topluluğun Pyatigorsk, Kiev, Murmansk, Severomorsk ve Moskova’daki gösterileri büyük beğeni topladı. 1935 yılında Moskova’da gerçekleştirilen gösteriyi izleyenler arasında ünlü yazar Maksim Gorki de vardı. Gorki, gruba övgü dolu yorumlar yaparak halkların kültürlerinin ve kimliklerinin yok olmaması dileklerini belirtmişti.
1942 yılında alınan bir kararla Devlet Korosu ile birleştirilen topluluğun adı Kabardey-Balkar Şarkı ve Dans Topluluğu olarak değiştirildi.
1957 yılında Moskova’da yapılan Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali’nde birincilik kazanan topluluğun gösterisi hakkında yorum yapan dünyaca ünlü balerin Galina Ulanova, “Kafe’den daha güzel ve zarif bir dans daha görmedim” demişti. Dans grubunda yedi çift vardı.
1965 yılında hükümetin aldığı karar sonucunda topluluğun yapısı değiştirilerek dans ve enstrümangrupları birleştirildi. Grubun yeni adı “Kabardinka” oldu.
83 yıl önce kültür yolculuğuna başlayan topluluğun koreograf ve dansçıları yıllar içinde değişmiş olsa da “Kabardinka” hep fenomen olmayı başardı.
Serap Canbek