Basın öne eğilmesin

0
530

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Kadıköy Belediyesi ile birlikte Uğur Mumcu’yu anmak için “Basın öne eğilmesin” etkinliği düzenledi.

Mumcu’nun ölüm yıldönümü olan 24 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anmaya, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Cumhuriyet yazarı Şükran Soner ile Özgür Gündem davasından yargılanan ve kısa bir süre önce tahliye olan dil bilimci Necmiye Alpay konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte konuşan TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, Mumcu’nun yazılarının hala Türkiye’ye ışık tuttuğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

“Uğur Mumcu o yıllarda Türkiye’nin sürüklendiği karanlığı görmüş, karanlığa işaret etmiş, gazeteci ve aydın sorumluluğuyla tüm Türkiye’yi uyarmıştı.

İşte bu işaret ettikleri yüzünden Uğur Mumcuları, Abdi İpekçiler ve diğer gazeteciler katledildiler. Gerçekleri yazdıkları için ve daha önemlisi aydın sorumluluğuna sahip çıktıkları için. Ama onları katledenlerin hesap edemedikleri bir şey vardı ki… Bu ülkede nice uğur Mumcular yetişiyor. Hala tüm zorluklara rağmen mesleğini yapmaya çalışan gazeteciler var.
Onun yolundan giden tüm meslektaşlarımı selamlıyor ve onu özlemle anıyoruz.”

Akkaya’dan sonra Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu konuştu. Nuhoğlu, anayasa değişikliğine değinerek “Ben inanıyorum Cumhuriyet’in kurucuları daha zor koşullarda bu sorunları çözdüler. Biz de bu sorunu çözebiliriz. Bu güce ve kararlılığa sahibiz. Referandum ile beraber bu karanlık, aydınlığa dönüşecek. Tüm devrim şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Aydınlık bir Türkiye için daha dikkatli ve akıllı bir mücadele vereceğiz” dedi.
Orhan Erinç, Şükran Soner ve Necmiye Alpay da kürsüye çıkarak düşüncelerini paylaştı.

Orhan Erinç, “Uğur sadece bir gazeteci değildi. Gazeteciliğin her alanında uzmanlaşmış bir dosttu. Onu araştırmacı gazeteci olduğu için öldürdüler. Yaşadığımız süreçte ise Uğur Mumcu gibi gazetecileri öldürmüyorlar ama süründürüyorlar ya da cezaevlerinde tutuyorlar.
“Uğur Mumcu’nun kaybı hem gazetecilik için hem de Türkiye için büyük bir kayıptır. Bugün onun izinden giden meslektaşlarımızın çoğunluğu cezaevinde bulunuyor. Bunun nedeni adaletin artık olmamasıdır. Bu süreci atlatacağımıza inanıyorum. Karamsar ya da umutsuz olmak gibi bir lüksümüz yok. Uğur Mumcu’ya verdiğimiz sözleri yerine getirmek için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Mumcu’nun halkı bilinçlendirdiği için öldürüldüğünü belirten Şükran Soner, “Tutuklu gazeteciler ile o dönemde de hep dayanışma içinde oldu. Hukuk birikimi ile dünyada benzeri olmayan bir gazeteciydi. Toplumsal meseleyi dert edinen herkes ile ortak bir zeminde buluşabilen bir insandı. Çok zeki bir insan olmakla beraber çok da çalışkan bir meslektaşımızdı. Halkı bilinçlendirdiği için öldürüldü. Ama Uğur Mumcu’yu sahiplenen binlerce kişi cenazeye katıldı” ifadelerini kullandı.

Mumcu’yu öldüren gücün hala iş başında olduğuna vurgu yapan Necmiye Alpay ise “Uğur Mumcu’yu ve diğer gerçek gazetecileri öldürdüler çünkü tarihin yazılmasını istemiyorlar. Onları öldüren bir güç var. O güç hala iş başında ve hala güçlü. Günümüzde ise gazetecileri değil ama gazeteciliği öldürmekle meşguller. En iyi gazetecilerimizi cinayetlere kurban verdik. Belki de gazeteciliği bilince çıkaramadığımız için onları kaybettik. Şimdi de gazetecileri terörist diye damgalayıp cezaevlerine gönderiyorlar” dedi.

Konuşmacıların ardından cezaevindeki gazetecilere destek olmak için “Basın Öne Eğilmesin” pankartı açılarak fotoğraf çektirildi. Gece, halk müziği sanatçısı Erdal Erzincan’ın söylediği türkülerle sona erdi. (bianet.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz