Ünlü Adige şair ve yazar Meşbaşe İshak

0
550

Çerkeslerin anavatanı ÇERKESYA Kuzey Kafkasya’da büyük bir coğrafya ise de, bugünlerde o coğrafyada, küçük parçalar halinde yaşayan Federe Cumhuriyetlerimiz ve az bir nüfusumuz var. Buna karşın oralarda yürekleri büyük, hayalleri zengin ve güçlü insanlarımızın sayısı az değil. Sporda, sanatta, bilimde, teknolojide özellikle edebiyat, şiir ve güzel sanatlarda öne çıkmış Çerkeslerin sayısı Çerkes nüfusuna oranla oldukça fazla.
Büyük şair ve Roman yazarı Meşbaşe İshak, hayatta ve en ünlülerinden birisi. Uzun yıllardır, Adigey Cumhuriyeti Yazarlar Birliği Başkanı ve Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği ikinci başkanlığı görevini sürdürüyor.
102’si roman ve şiir olmak üzere 150’den fazla eseri 22 cilt halinde basıldı ve kütüphanelerde yerini almış durumda. Birçoğu, Rusçadan başka İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Slovakça ve diğer dillere kazandırıldı. Romanlarından dördü ve şiirlerinden bazıları Türkçe olarak yayınlandı.
Yazarın en önemli özelliği, bütün eserlerini önce anadili Adigece yazmış olmasıdır. 86 yaşına rağmen halen güçlü bir şekilde yazmaya devam ediyor.Adigey Cumhuriyeti milli marşını yazan Meşbaşe’nin Mehmet Akif gibi güçlü bir şair ve Yaşar Kemal kadar usta bir romancı olduğunu söyleyebiliriz. Bir Avrupa ülkesinde veya Türkiye’de yaşıyor olsaydı, kuşkusuz Nobel ödülleri kazanabilirdi.
Kendi deyişi ile eserlerinin temel kaynağı, ulusunun yaşadığı büyük acılar ve ızdıraplar olduğu için, tarihçilik yanı da ağır basmaktadır. Bu özellikleri ile siyasetinde dışında kalmadığını görüyoruz. Halen Moskova ve Kafkasya’da ağırlığı hissedilen önemli bir şahsiyet.
Dili, kültürü ve kimliği ile, yer yüzünde varlığını sürdürmek isteyen biz Çerkesler için Meşbaşe nin eserleri çok önemli bir kaynaktır. İnsanlığın sanatsal kültürü için de çok değerlidir. Ne var ki bu değerlerin çoğu gün ışığına çıkmış, Türkiye ve Dünya kamu oyunda yeterince tanınmış değil.
Dünya Çerkes Birliği (DÇB), 2016’yı Meşbaşe yılı ilan etmişti. Bu nedenle ben de kendisini Türkiye’ye davet ederek, biraz da profesyonelce bir tanıtım gerçekleştirmek istedim ve Adigey Cumhuriyeti’nin en kıdemli Kültür Bakanı Çemşö Gazi, kitaplarını Türkçeye tercüme eden Fahri Huvaj ve Yenemıko Mevlüt Atalay ile birlikte geçen Kasım ayında Türkiye’ye davet ettim. Program konusunda anlaştığımız Kelemet Çiğdem Türk (Kentel),19 ve 20 Kasım 2016 günleri İstanbul’da bir dizi programı başarı ile gerçekleştirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşen ”Çerkes Edebiyatı Ve Sürgünden Diaspora’ya Anadil” paneli, ilk defa Kafkasya’dan bir yazarın resmi üniversite davetiyle Türkiye’ye gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Kadıköy Mühürdar Kitap evi ziyareti ve kitap imzalama etkinliği, İstanbul Kafkas Kültür Derneği salonunda tertiplenen geceve diğer yemekli toplantılar keyifli ve verimli geçti.
Bu arada, Sabah, Star, Haber Türk, Yeni Şafak, Agos ve Jıneps gazeteleri röportaj aldılar. Bu ziyareti, Bianet haber yaptı. Evrensel ise baş haber yaptı.
Daha sonra, T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Kültür Müdürlüğü ve Sultanbeyli Belediye Başkanı’nın davetleri üzerine gerçekleşen samimi görüşmeler, Meşbaşe İshak özelinde biz Çerkeslerin tanınırlığı açısından yeni bir yol açılmış oldu.
21 Kasım 2016 günü Düzce Kafkas Kültür Derneği’nin desteği ile, Düzce Üniversitesi’nde gerçekleşen Sempozyum, 22 Kasım 2016 Bursa Çerkes Derneği Yönetimi ve Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın işbirliği ile gerçekleşen sempozyum ve Sakarya Kafkas Kültür Derneği’nce düzenlenen toplantılar oldukça başarılıydı.
Konuyu enine boyuna inceleyen ve yorumlayan Ferhat Kentel, Jıneps gazetesindeki yazısında, büyük sürgünden bu yana Çerkeslerin psiko-sosyal evrimlerini ve günümüzde Meşbaşe İshak’ın rolünü, ufkumuzu aydınlatıcı ifadelerle ortaya koymuştur.
Böylece, Meşbaşe’nin yazar ve şair kişiliği büyük ölçüde tanınmış oldu. Bu nedenle, 19-23 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen, büyük Adige şair ve yazar MEŞBAŞE İSHAK’ın Türkiye’de tanıtımı organizasyonumuza değerli destek ve katkılarından dolayı İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi Rektörlüklerine, T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Kültür Müdürü’ne, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı ve İstanbul Sultanbeyli Belediye Başkanlarına, İstanbul Kafkas Kültür Derneği, Düzce Kafkas Kültür Derneği, Sakarya Kafkas Kültür Derneği ve Bursa Çerkes Derneği başkan ve yönetimlerine, İstanbul organizasyonlarını başarı ile gerçekleştiren Kelemet Çiğdem Türk’e (Kentel) teşekkür ederim.

H. Yaşar Nogay

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz