Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Tam Yetkili Temsilcisi İnar Gitsba’nın ikamet izni 31 Ocak günü kendisine yapılan bir tebligat ile iptal edildi
TÜRKİYE DİASPORASINDA YAŞAYAN ABHAZ, ADİGE VE TÜM KUZEY KAFKASYALI KAMUOYUNA
Saygıdeğer Soydaşlarım,
Türkiye’de bulunduğum süre içerisinde, sizlerle çok çeşitli vesileler ile bir araya gelmiş olmaktan, sizleri tanımaktan memnuniyet ve onur duyduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum.
Başta saygıdeğer büyüklerim olmak üzere, her yaş kuşağından insanlarımızın, bizleri memnun eden yaşadıkları ülke Türkiye’ye bağlılıkları kadar atavatanları Abhazya ve Kafkasya’ya olan bağlılıkları her zaman takdir ettiğim önemli bir erdemlilik göstergesi olmuştur. Bu anlamda Abhazya’yı veya Kuzey Kafkasya’yı ilgilendiren konularda ABHAZFED, KAFFED gibi örgütlenme farklılıklarını gözetmeksizin kenetlenen siz değerli soydaşlarıma teşekkür ederim.
Değerli Soydaşlarım,
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki oturum iznimi iptal etmesi sonucu, Türkiye’deki Abhaz ve Kuzey Kafkasya diasporasında büyük infial yaşandığını gözlemlemiş bulunmaktayım. Bilmenizi isterim ki sorunun çözümüne yönelik tüm girişimler federasyonlarımızın yöneticileri ve dostlarımız tarafından yerine getirilmektedir Dolayısıyla tüm soydaşlarımdan ricam; her zaman olduğu gibi sakin bir şekilde durumu takip etmeniz ve herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemenizdir.
Bir kez daha göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür eder, saygılar sunarım.
Yaarlasnı haibaboit!
İnar Gitsba
Abhazya’nın Türkiye Tam Yetkili Temsilcisi sayınİnarGitsba’ın 31 Ocak 2017 tarihi ile oturum izni iptal edilmiş olup, Abhazya’ya geri dönme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Misafirine her şeyden çok değer veren toplumumuz için misafirinin bu şekilde gitmek zorunda kalması toplumumuzu derinden üzmüş ve yaralamıştır.
Konu öğrenildikten sonra Dışişleri ve çeşitli devlet kademelerinde ivedi görüşmeler yapılmış, ne yazık ki itidal telkini haricinde bir cevap alınamamıştır.
Ancak biz devletimizin sahip olduğu yüzlerce yıllık devlet aklına güvenen Abhazlar olarak; yaşanan hadisenin yakın, orta ve uzun vadede Abhazya’mızın faydasına gelişmelere vesile olacağını düşünmek istiyoruz.
Bu saikle; federasyonumuza bağlı derneklerimizi oluşturan tabanımız ile Kafkas camiasında oluşan ciddi tepkilere rağmen; sabırla, sağ duyu ve ihtiyatı öne çıkaran umutlu duruşumuz ve telkinlerimiz asaletimizden kaynaklanmış olup asla Abhazya’mızın bağımsızlığının tanınması mücadelemizi sekteye uğratmayacaktır.
Biliyoruz ki bu gelişmeler Gürcistan’ın baskılarından bağımsız değildir. Gürcistan hükümetinin yıllardır Abhaz halkını dünyadan izole etme çabaları dünyanın onurlu halklarının vicdanlarında elbette ki mahkum olacaktır.
Ancak her türlü baskıya rağmen bu meşakkatli, uzun ama haklı davamız yakın gelecekte aramıza katılmasını beklediğimiz temsilcimiz ile yeniden kaldığı yerden aynı kararlılıkla devam edecektir.
Nihai beklentimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük devlet olmanın gereğini yerine getirmek suretiyle Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasıdır.
Abhaz Dernekleri Federasyonu
Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Tam Yetkili Temsilcisi Sayın İnarGitsba’nın ikamet izni 31 Ocak günü kendisine yapılan bir tebligat ile iptal edilmiştir. 2014 Temmuz ayından itibaren bu görevi yerine getirmekte olan Sayın Gitsba’nın henüz 3 ay önce yenilenen ikamet izninin gerekçesiz olarak iptal edilmesini anlamak ve kabul etmek mümkün değildir.
Bilindiği gibi Türkiye’de sayıları 7 milyona yakın olduğu tahmin edilen ve çoğunluğu Adıge ve Abaza olan Kuzey Kafkasyalı vatandaşımız yaşamaktadır. Türkiye vatandaşı yaklaşık 8,000 kişi aynı zamanda Abhazya Cumhuriyeti vatandaşıdır. Abhazya’da yaşayan insanların hemen hepsinin Türkiye’de akrabaları bulunmaktadır.
Türkiye ve Abhazya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Abhazya Cumhuriyeti Türkiye’de bir Temsilci görevlendirmektedir. Temsilcilik, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, Abhazya’nın Türkiye’de, Türkiye’nin Abhazya’da tanıtılması ve Türkiye-Abhazya arasında bir dostluk ve dayanışma köprüsü oluşturan insanlarımızın karşılaştığı sorunların giderilmesi açısından son derece gereklidir ve yararlı olmuştur.
Bu karar Türkiye-Abhazya arasındaki ilişkileri ve en önemlisi Abhazya’da işi olan, akrabaları ile insani ilişkilerini sürdürmek isteyen tüm insanlarımızı olumsuz etkileyebilecektir.
Abhazya Cumhuriyeti Türkiye tarafından henüz resmi olarak tanınmamakla birlikte, iki ülke arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel ilişkilerin her zaman olduğu ve bundan sonra da olmaya devam edeceği bir realitedir. Her iki ülkemiz ve vatandaşlarımızın menfaatine olan bu ilişkilerin güçlenerek devam etmesi açısından bundan sonraki süreçte Abhazya’nın Türkiye Temsilciliği aracılığı ile kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Konuya ilişkin görüşlerimiz Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na ve ilgililere iletilmiştir. Türkiye’nin tüm bölgelerinde örgütlü olan Kafkas Dernekleri Federasyonu olarak bu konuda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.
Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu