Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

“Yüzleşmeden barış olmaz”

Nor Zartonk, Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği binasında “2017’de Soykırım ve Yüzleşmenin Önemi” konulu panel düzenledi. Panelde ilk sözü alan Nor Zartonk Eş Sözcüsü Norayr Olgar, Ermeni soykırımının tarihçesi hakkında bilgi verdi, Hamidiye Alayları’nın Ermenileri katletmesinin soykırıma giden ilk süreç olduğunu söyledi. Daha sonrasında Adana Pogromu’yla soykırıma giden sürecin devam ettiğini belirten Olgar, bölgede büyük bir Ermeni katliamı yaşandığını kaydetti. 24 Nisan 1915’te İstanbul’da aydınların tutuklanmasıyla soykırımın başladığını ifade eden Olgar, daha sonra Ermenilerin en aza indirilmek istendiğini vurguladı.

Ermenilerin soykırımdan önce 2 milyon kişi olduğunu, şimdi 50 bine düşürüldüğünü kaydeden Olgar, “Bu katliam sürecine gidiş Osmanlı döneminde Osmanlı’nın toprak kaybetmesiyle birlikte, hakim millet kaygısı içerisinde Abdülhamit’in ümmet politikasıyla Hıristiyan halkları üzerinde terör estiriliyor. Süryani, Rum ve Ermeni halkları yok etme politikası uygulanıyor. Ermenilerin desteğiyle ‘özgürlük, eşitlik’ şiarıyla iktidara gelen Terakki Cemiyeti soykırımı planlıyor” dedi.

Soykırımı uygulamak istemeyen valilerin, yetkililerin olduğunu kaydeden Olgar, yerlerine uygulayabilecek valiler atandığını hatırlattı. Olgar, şunları kaydetti: “Ermeniler Der Zor Çöllerine sürgün ediliyor. Soykırım sonrası Malta’ya sürgünler ya da idamlar oluyor. Emval-ı Metruke yasası kapsamında Ermenilerin malları gasp ediliyor.”

Devletin “vatandaş Türkçe konuş” kampanyaları yaptığını hatırlatan Olgar, Ermenilerin dillerinin, kültürlerinin yok etmeye çalıştığına dikkat çekti. Hrant Dink’in soykırım gerçeğini korkusuzca anlattığını söyleyen Olgar, Hrant’ın yüzleşmenin ne kadar önemli olduğunu, Türkiye’nin böyle demokratikleşebileceğini söylediğini ifade etti. Türkiye’nin demokratikleşmesini isteyen bir yazar olan Dink’in katledildiğini söyleyen Olgar, “Sonra zorunlu askerliğini yaparken Sevag Balıkçı’nın katledildiğini görüyoruz. Sevag’ın cinayeti kaza değildi, bir nefret cinayetiydi. Daha sonra Samatya’da Ermeni yaşlı kadınlara yönelik saldırılar kapsamında Maritsa Küçük katledildi” diye konuştu.

“Yüzleşme Özürle Olmaz”
İmha, inkar ve asimilasyon politikasının devam ettiğine dikkat çeken Olgar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz Ermeniler olarak bu topraklarda yüzleşmenin sadece bir özürle değil, Ermeni ve Türk halklarının birlikte yaşama umudunu büyütecek adımlar atılmasını istiyoruz. Soykırımın birçok faili var ve bu failler ders kitaplarında kahramanlaştırılıyor, soykırımın faillerini teşhir edilmesi gerekiyor. Anadolulu Ermeniler, insanlar anayurtlarına dönebilmeli, eşit yurttaşlık talebi olmalı. Bu ülkede yaşamak için bir barış umudumuz varsa bu asla yüzleşmeden olmaz.”

Yazar Ümit Kıvanç ise soykırım konusunda atılmış ciddi bir adım olmadığını vurguladı, soykırımla Türk halkının kendisi için yüzleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Sokaktaki halka soykırımı anlatmanın önemini vurgulayan Kıvanç, “İnsanların bu acıyı hissetmesi gerekiyor öncelikle, ideal olan insani hedef, bu ayıptan utanç duymak ve bunun için mücadele etmek olmalı. Uyanması gereken şey bir toplumsal vicdandır, dünyadaki herşey toplumsal vicdana karşı çalışıyor. Ben başka bir çıkar yolu olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“Sünniler Sorumluluk Almalı”
Son olarak söz alan Nor Zartonk üyesi Avukat Diren Cevahir Şen, soykırımın bu coğrafyanın en büyük meselesi olduğunu kaydetti, soykırımla yüzleşmeden barışın gelmeyeceğini vurguladı. O dönem soykırımda Sünni Müslüman tebaanın çok ciddi sorumluluğu olduğunu söyleyen Şen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özür dilemek yüzleşmenin bir parçasıdır ama bu coğrafyada bu kadar sistematik bir katliam, vebali hepimizin omzunda. Sorumluluk alarak olur, bunu anlatmakla yüzleşmek olur. Burada Ermenilere insanca eşit koşullarda yaşam vaat etmek zorundayız. Bu konuda farkındalık çok önemli, özellikle Sünnilerin sorumluluk alması gerekiyor. Memlekette barış gelmesine umudumuz olmalı.”
(etha.com.tr)

Yazarın Diğer Yazıları

Lazca Dil Günü kutlu olsun – Lazuri Nenaşi Ndğa

Laz Enstitüsü’nün 2021 yılında belirlediği 7 Kasım tarihi, Lazca Dil Günü olarak kutlanmakta. İsmail Avcı Bucaklişi, Laz Enstitüsü’nün internet sitesinde yayımlanan yazısında Lazca Dil...

Kabardey dağcının rekoru

Kabardey-Balkarlı 31 yaşındaki dağcı Alina Pekova, sekiz binler olarak bilinen, dünyanın en yüksek 14 dağının hepsine çıkarak bir rekora imza attı. 2023’ün nisan ayından başladığı,...

Anma: Beşgür Faruk…

Seni uğurlayışımızın ardından on yıl geçti... Özlemimiz artıyor ama bir gün hep birlikte Qafe oynayacağımız o meşe ağaçlarının altında bizi beklediğini bilerek avutuyoruz yüreğimizi... Seni seviyoruz, Beşgür...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img