Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Rıza Kuas İşçi Okulu açıldı

 

Yayın hayatına 1997 tarihinde başlayan İşçi Gazetesi güzel bir işe imza atarak, hemşehrimiz Rıza Kuas’ı da unutmayarak onun anısına Rıza Kuas İşçi Okulu’nu açtı.İşçi Gazetesi’nin yeni yönetim merkezi de olan işçi okulunun açılışı 13 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Açılış etkinliğine farklı sektör ve işyerlerinden işçiler, Kuas ailesi, kamu emekçileri, gazete okur ve çalışanları ile Ankara temsilcileri katıldı.

İşçi Gazetesi Rıza Kuas İşçi Okulu’nun kuruluşuyla ilgili görüşlerini belirten, Rıza Kuas’ınyeğeni, aynı zamanda sendikacı ve işçi önderi Niyazi Kuas’ın kızı olan İşçi Gazetesi Yazı Kurulu Üyesi Gaye Kuas da,‘’Amcam Rıza Kuas gibi işçi önderlerinin mücadelesi bize çok şey öğretiyor. Biz de hem geleneğimize sahip çıkmak hem de tarihimizden öğrendiklerimizle mücadelelerini sürdürmek için buradayız. İşçi okulumuz; basın-yayın, eğitim, araştırma ve hukuk alanlarında çalışma yürütecek. Bütün işçi arkadaşlarımızı çalışmalarımıza, eğitimlerimize katılmaya davet ediyoruz‘’ sözleriyle duygu ve düşüncelerini ifade etti.

 

Bir işçi lideri; Rıza Kuas

Türkiye işçi sınıfının unutulmaz liderlerinden Rıza Kuas 1926’da Hendek Yarıca köyünde doğdu. Abhaz kökenli, Avazba (Abacipa) sülalesine mensup, Balkan Savaşı Gazisi bir çiftçinin 6 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Kuas ortaokul eğitiminden sonra kısa bir süre çiftçilik yaptı.
Sendikal yaşamına, 1949 yılında Derby Lastik fabrikasında çalışırken işyeri sendika temsilciliği ile başlayan işçi lideri Rıza Kuas, 1952 yılında Lastik İşçileri Sendikası, Kazlıçeşme Şube Başkanlığı’na seçildi. 1954 yılında yapılan seçimlerde sendika Genel Başkanlığı’na seçilen Rıza Kuas, bu görevini çeyrek yüzyılı aşkın bir süre sürdürdü.
Rıza Kuas, işçi sınıfı siyasal alanda da mutlaka mücadele etmelidir diyerek 13 Şubat 1961 yılında, Kemal Türkler ve 12 arkadaşı ile birlikte Türkiye İşçi Partisi’ni kurdu. 1965 yılında İzmir’de toplanan Genel Kurul’da TİP Genel Sekreterliği görevini üstlendi. 1965 yılında TİP’ten Ankara, 1969 seçimlerinde ise İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye girdi.
Bu dönemde gelişen olaylar karşısında Lastik-İş Genel Başkanı Kuas, Türk-İş yönetiminin etkisiz ve pasif kaldığını öne sürüyordu. 1966 yılında Kristal-İş Sendikası’nın Paşabahçe Cam Fabrikasında başlattığı greve Türk-İş’in karşı çıkması üzerine Lastik-İş, Basın-İş, T. Maden-İş sendikaları Türk-İş üyesi olmayan Gıda-İş’i de alarak Sendikalararası Dayanışma Anlaşmasını (SADA) kurdular. Türk-İş yönetiminin bu üç sendikaya geçici ihraç kararı vermesinin ardından, bu üç sendika, T. Gıda-İş ve T. Maden İşçileri Sendikası (Zonguldak) 12 Şubat 1967 yılında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) kurdular. Böylelikle sendikal mücadelede yeni bir sayfa açılıyordu. Devlet güdümlü bir sendikal anlayışın karşısına sınıf sendikacılığı anlayışı geliyordu. DİSK’in güçlenmesiyle 1968 yılında Rıza Kuas önderliğinde Derby Lastik Fabrikasında Türkiye’de ilk kez işyeri işgali gerçekleşiyordu. Yine ilk kez Türkiye’de yetkili sendikanın belirlenmesi için, 1968 yılında Derby Lastik Fabrikasında referandum yapılmasını sağlayan Lastik-İş Genel Başkanı Kuas, işverenin kurduğu sarı sendikayı teşhir etmiştir.
İşçiyi “hırsız” gibi gören zihniyetle mücadele amacıyla başlattığı “Üstünü Aratma” kampanyası tüm ülkede geniş yankı buldu. İşçiler onurlarına sahip çıkan bu kampanyaya aktif bir biçimde katıldı. Royal fabrikasında işçiler bu haklarını savunmak için toplu direniş yaptı.
Yaşamını işçi sınıfı davasına adayarak sendikal ve siyasal alanda yıllarca mücadele Rıza Kuas, 1971 yılında uluslararası bir toplantıda yaptığı konuşma esnasında rahatsızlandı, böbrek yetmezliği teşhisi kondu.
Görev yapacak durumda olmamasına karşın Lastik-İş’in 1977’deki genel kurulunda üyelerin ısrarı ile bir kez daha Genel Başkan seçildi.
Kazlıçeşme’den alıp işkolunun en etkin ve köklü sendikası konumuna getirdiği Lastik-İş’in Mart 1980’de yapılan 20. Genel Kurulu’nda işçi yoldaşlarıyla şu sözleriyle vedalaştı:
“Bu Genel Kurul’da Genel Başkanınız olarak sizlere veda ediyorum. Yaşamım, canım, varlığım hep sizinle onurlandı, sizin kararlarınızla işçi sınıfına hizmetle geçti. Canım sizlere feda olsun, lütfen beni bağışlayın. Sendikanızı daha yüceltin, ona yeni can ve kan katın, ama beni unutmayın, ilginiz yaşamımın tek ilacıdır…”
Rıza Kuas, 29 Ekim 1981 günü yaşama veda etti.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

“Turnanın Dansı”nda yeni adımlar

"Turnanın Dansı" film projesi uluslararası işbirlikleri ve destek arayışında kayda değer adımlar atmaya devam ediyor. Projenin ilerlemesine ilişkin son dönemde gerçekleştirilen görüşmeler, umut...

Derneklerimiz – KAFFED – DÇB

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) uzun yıllara dayalı çalışma sonucu kurulduğunu biliyoruz. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu ile başlayan bir tartışma sürecinin içindeyiz. Dünya Çerkes Birliği (DÇB)...

‘Erkeklik ve toplumsal cinsiyet’

İletişim uzmanı ve gazeteci Derya Kap, “erkeklik üzerine düşünen ve henüz düşünmemiş olan tüm erkek izleyicilere özel” dört videodan oluşan bir seri hazırladı. “Türkiye’de...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img