Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşması gereği Mayıs sonunda tamamlanması gereken silah bırakma sürecinin 20 gün daha uzayacağı bildirildi.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, kararın FARC ve Birleşmiş Milletler (BM) ile alındığını belirtti.
Santos, FARC mensuplarının yeniden sivil hayata geçiş sürecine ilişkin sürece de 60 gün eklenerek 1 Ağustos tarihine çekildiğini açıkladı.
Süreç devam ediyor
Birleşmiş Milletler (BM) Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault, daha önce yaptığı açıklamada, FARC’ın silah bırakma sürecinin devam ettiğini ve bu işlemlerin Mayıs sonuna doğru noktalanmasının öngörüldüğünü belirtmişti.
Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşmasında silah bırakma aşamasına, militanların ülkede oluşturulan 26 bölgede toplanmasının ardından 1 Mart’ta geçilmişti. BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması (MM&V) gözlemcilerinin silahları sınıflandırma ve kayıt altına alma çalışmalarının sürdüğü bu aşamada FARC, 140 silahını 17 Mart’ta MM&V’ye teslim ederek, 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.
Barış Anlaşması
Hükümet ile FARC arasında 2 Ekim 2016’da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 “Hayır” oyu çıkmıştı. Küba’nın başkenti Havana’da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerinin ardından 12 Kasım 2016’da varılan yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016’da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.
Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.