Tsitsekun(Çerkes Soykırımı): 153. Yıl

0
1185

Bu yıl 21 Mayıs anmaları Mayıs’ın başında başladı. Sosyal Medya üzerinden organize olan bir grup, 2 Mayıs Gönen Manyas Çerkes Sürgünü dolayısıyla “Soydaşlarımızın yaşadıkları açısından, 2 Mayıs’ı anlayamayanlar, 21 Mayıs’ı lâyıkıyla anlayamazlar, 2 Mayıs ve sonrası yaşanmamış gibi davranamayız” diyerek “MAYIS’TA AYA BAKALIM” başlığıyla eylem başlattılar.

10 Mayıs
Kafkas Dernekleri Federasyonu, 10 Mayıs Çarşamba akşamı saat 20:00’de “Karadeniz’in İki Yakasındayız” (#KaradenizinİkiYakasındayız) etiketiyle Sosyal Medya’da farkındalık eylemi yapacağını duyurdu. 10 Mayıs günü yapılan farkındalık eylemine birçok kişi katıldı.

13 Mayıs
Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun “Karadeniz’in İki Yakasındayız” diyerek başlattığı kampanyanın ilk ayağı 13 Mayıs’ta Kefken’de gerçekleştirildi. Türkiye’nin birçok ilinden Kefken’e gelen Çerkesler, Çerkes Soykırımında yaşamını yitiren anmak için tören düzenledi.

15 Mayıs
Hayal Etkinlik tarafından düzenlenen “Çerkes Sürgünü’nün 153. yılında Anadolu’nun Sürgünleri” başlıklı etkinlik, 15-22 Mayıs tarihleri arasında Cezayir Toplantı Salonları’nda gerçekleştirildi.

18 Mayıs
Kafkas Dernekleri Federasyonunun “Karadeniz’in İki Yakasındayız” diyerek başlattığı kampanyanın ikinci ayağı olan Anavatandaki anmalara katılmak için Ankara Çerkes Derneği’nin önünden 2 otobüs yola çıktı.

20 Mayıs
Ankara Çerkes Derneği ve Kafkas Dernekleri Federasyonu, Rusya Bilimler Akademisi Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Valeri N. Sokurov tarafından verilen “Çerkes Sürgünü Üzerine: Travma, Hafıza ve Kimlik” konferansı düzenledi.
Adigey Cumhuriyeti ve Kabardey Balkar cumhuriyetinde 21 Mayıs anmaları, 20 Mayıs akşam saatlerinde başladı. Türkiye’den yola çıkan grubun Kabardey-Balkar cumhuriyetinde düzenlenen anmaya katılımı bekleniyordu ancak Türkiye’den yola çıkan grup 20 Mayıs akşamında başlayan etkinliklere yetişemedi.

21 Mayıs
Anavatan’da 21 Mayıs anma programları şiddetli hava muhalefetine rağmen büyük kalabalıklar eşliğinde başladı. Karadeniz’in İki Yakasındayız programı ile Türkiye’den yola çıkan grup da etkinliğe katıldı.
Türkiye’de Çerkeslerin yoğun olarak yaşadıkları bütün bölgelerde dernekler öncülüğünde 21 Mayıs anma programları gerçekleştirildi.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Çerkesler de toplanarak 21 Mayıs Çerkes Soykırımını andı. Çerkes Dernekleri Federasyonu’nun, İstanbul Taksim’de bulunan Rusya Konsolosluğu önünde gerçekleştirmek istediği protesto polis tarafından engellendi, toplanan grup polis barikatı önünde konuşma yapıp, Rusya Konsolosluğu önüne bırakmak için taşıdıkları siyah çelengi polis barikatı önüne bıraktı.

23 Mayıs
Bahçelievler Kafkas Çerkes Derneği, Rusya Bilimler Akademisi Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Valeri N. Sokurov tarafından verilen “Çerkes Sürgünü Üzerine: Travma, Hafıza ve Kimlik” başlıklı bir konferans düzenledi.

22 Mayıs – 26 Mayıs
İstanbul Bilgi Üniversitesi Çerkes Çalışma Birimi ve Şamil Vakfı, “153. Yılında Çerkes Sürgünü” paneli ve “Batı Gözüyle Çerkesler ve Çerkes Sürgünü Sergisi” düzenledi. Paneldeki konuşmacılar ve konuları şunlardı: Didem Çatalkılıç: ‘‘18.yüzyıl Sonu 19. yüzyıl Başında Kafkasya’da Rus Kolonizasyonu’’ Murat Topçu-Papşu: ‘‘Çerkes Sürgününde Rusya Yönetiminin Askeri-Stratejik Bakış Açısı ve Uyguladığı Politikalar’’, Alexandre Toumarkine: ‘‘Çerkes Sürgünü ve Sonrası: Bilinenler ve Bilinmeyenler’’.

Haber:
Gülin Erimhan-Canberk Apiş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz