Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

FARC, ‘silahlara veda’ etti

Birleşmiş Milletler (BM), Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) silahlarının tamamının teslim alındığını açıkladı.
Kolombiya hükümeti ile 52 yıl süren çatışma sürecini sonlandırarak silahlarını teslim eden solcu gerilla örgütü FARC, silahlı varlığına resmi olarak son verdi.
BM Kolombiya Misyonundan yapılan yazılı açıklamada, Kolombiya hükümeti ve FARC arasında imzalanan barış anlaşmasında, silah bırakma sürecinin üçüncü aşamasının tamamlandığı ve silahların tamamının BM’nin konteynerlerine alındığı duyuruldu.
Açıklamada, ülkenin bazı bölgelerinde silah bırakmak ve topluma geri dönmek için oluşturulan 26 toplanma alanında bulunan militanlara ait 7 bin 132 silahın teslim alındığı kaydedildi. Daha önce kamplarda toplanarak silah bırakmaya başladığı duyurulan FARC’ın “şehir yapılanması”na mensup milislerin de bu sayıya dahil olup olmadığı belirtilmeyen açıklamada, silahların 1 Ağustos’a kadar anlaşma gereği FARC’ın güvenliği için kamplardaki konteynerlerde tutulmaya devam edeceği aktarıldı.
Açıklamada, 77 mühimmat deposunun açığa çıkarılarak imha edildiği bilgisi paylaşılarak, geçen mayıs ayı sonunda bitmesi gereken ve ertelenen sürecin artık tamamlandığı vurgulandı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sosyal medya hesabındaki mesajında, BM Kolombiya Misyonunu barış sürecinde yaptıklarından dolayı tebrik etti.
Barış anlaşması takvimine göre mayıs sonunda bitmesi gereken silah bırakma süreci, toplanma alanlarındaki lojistik engeller başta olmak üzere bazı nedenlerle 20 Haziran’a tehir edilmiş, tarafların yaptığı görüşmelerin ardından bu tarih tekrar ertelenerek 25 Haziran’a bırakılmıştı. FARC’ın, elindeki silahların yüzde 30’unu 7 Haziran’da teslim etmesinin ardından örgüt lideri Londono, “Bir daha asla şiddet kullanmayacağız. Bizim tek silahımız kelimelerimiz olacak. Buna söz verdik ve tutacağız” demişti.
Yarım yüzyılı aşkın süredir çatışan FARC’ın, ikinci yüzde 30’luk teslimatı ise kamuoyundaki şüpheli yaklaşımların da etkisiyle Cauca yönetim bölgesine bağlı Buenos Aires kenti kırsalındaki La Evrira toplanma alanında, basına açık bir törenle yapılmıştı. Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, militanların toplanma alanlarına ulaşmasının ardından 1 Mart’ta geçilmişti.
FARC, 17 Mart’ta 140 silahını BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.

Siyasi parti devam edecek
Silah bırakma sürecinin tamamlanması adına Mesetas kentinde düzenlenen törende, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve “Timoşenko” olarak bilinen FARC lideri Rodrigo Londono Echeverri (Timoleón Jiménez) el sıkıştı.
Cumhurbaşkanı Santos, “Barış gerçek ve tersine çevrilemez” derken, Echeverri de “Savaşa elveda, silahlara elveda, hoşgeldin barış!” diye konuştu.
Bir zamanlar FARC’ın “kalesi” olarak bilinen bölgedeki Mesetas’ta yapılan törende Echeverri, yasal ve demokratik bir biçimde varlıklarını sürdüreceklerini, FARC’ın tarihinde yeni bir evreye girdiğini söyledi.
Echeverri, “Bugün Kolombiya’yı hayal kırıklığına uğratmıyoruz, silahlarımızı bırakıyoruz” dedi. Ülkesinde yarım asırdan fazla süren iç savaşı bitirmeye yönelik çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü kazanan Santos da “Bugün çok özel bir gün. Bugün silahların yerini sözler aldı” dedi.
FARC militanlarından oluşan grubun misafirlere yerel müzik dinletisinde bulunduğu törenin sonunda Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, daha önce kendisine hediye edilen ve Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi’nde ilk kez görüntülenen, küreğe dönüşen silah heykelini FARC lideri Londono’ya armağan etti.

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img