Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

“8. sınıflar için imam hatip liseleri dışında seçenek kalmayacak”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın mutabakata vardığı ‘temel öğretimden ortaöğretime geçiş’ sistemi TEOG’un kaldırılması gündemde. TEOG’un kaldırılması üzerine yerine geçecek yeni sistemde özel okullar ile yüksek puanlı devlet okullarının öğrencileri sınav sistemiyle almaya devam edeceği öne sürülürken bunların dışında kalan okullar için “adrese dayalı yerleştirme” sisteminin uygulanacağı iddia ediliyor. Bu konu hakkında konuşan Eğitim-İş, 8. sınıflar için imam hatip liseleri dışında seçenek kalmadığını, öğrencilerin ise ne yapacaklarını bilmediğini vurguladı.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı sonrasında bu yıl kesin olarak uygulanmayacağı kesinleşen TEOG yerine en yüksek puanlı devlet okullarıyla Türk ve yabancı özel okulların bir bölümü büyük ihtimalle gene sınavla öğrenci alacak. Bunların dışında kalan okullar için “adrese dayalı yerleştirme’’nin uygulanması halinde Anadolu İmam Hatip Liseleri ve meslek liseleri dışında fazla seçenek kalmayacak.

Düz liselerin kapanması ve bu okulların çoğunun imam hatip liselerine dönüştürülmesiyle birçok yerde öğrenciler seçeneksiz kaldı. Örneğin Acıbadem’deki tek düz lise olan Ahmet Sani Gezici Lisesi, velilerin ve semt halkının büyük mücadelesine rağmen yıkıldı ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak öğretim vermeye başladı. Bu semtteki tüm 8. sınıf öğrencileri “adrese dayalı kayıt’’la çevredeki tek Anadolu Lisesi olan Çamlıca Anadolu Lisesi’ne giremeyeceklerine göre ne yapacaklar?

Son 15 yılın Milli Eğitim Bakanları

Necdet Tekin:
10 Temmuz-19 Kasım 2002

Erkan Mumcu:
19 Kasım 2002-17 Mart 2003

Hüseyin Çelik:
17 Mart 2003-3 Mayıs 2009

Nimet Çubukçu:
3 Mayıs 2009-7 Temmuz 2011

Ömer Dinçer:
7 Temmuz 2011-25 Ocak 2013

Nabi Avcı:
25 Ocak-2013-23 Mayıs 2016

İsmet Yılmaz:
24 Mayıs 2016/…

Başbakanlar

Abdullah Gül:
Kasım 2002-Mart 2003

Recep Tayyip Erdoğan:
Mart 2003-Ağustos 2014

Ahmet Davutoğlu:
Ağustos 2014-Mayıs 2016

Binali Yıldırım:
Mayıs 2016/…

Adrese dayalı mı olacak?
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi çerçevesinde 8. sınıf öğrencileri yönelik düzenlenen merkezi sınavların yerine nasıl bir sistem getirileceği henüz net değil. Ancak Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Lisesi’nin de aralarında olduğu en yüksek puanlı, en çok istenen Anadolu Liseleri ile Fen Liseleri’ne giriş gene sınavla olacak. Bu sınavları da büyük ihtimalle okulların kendisi değil bakanlık yapacak.

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal, kademeler arası geçişte sadece bir test sınavının sonucuna göre işlem yapılmasının çocuklar ve aileler üzerinde baskı yarattığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ancak anne-babalar, çocuklar 7., 8. sınıfa geldiğinde nereye yollayayım derdine düşüyor. Toplumda bir algı var. İyi okula gidersem, iyi üniversiteye girerim, iyi işim olur. Bu algıyla da mücadele etmek lazım. TEOG olmazsa alternatifi sınavsız, adrese dayalı yerleştirme yapmaktır. Bu sene TEOG olmayacak, bu kesin ama yerine ne gelecek şu anda net değil. Ama belli okulların sınavla öğrenci alacağını, bu sınavların da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacağını biliyoruz. Özel okullardan da sınavla öğrenci almak isteyen 50- 60 okul olur.”

AKP iktidara geldiğinden bu yana liseye geçiş sisteminde 15 yıl içinde altıncı değişikliğin yapılacağı belirtilerek, “Üstelik bilindiği üzere MEB, kendi getirdiği TEOG sistemini başarı ölçümleri, bilimsel veriler ve istatistiklerin değerlendirilmesi sonucunda değil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile kaldırma kararı vermiştir’’ denildi.

Akademisyen ve Hürriyet gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Selçuk Şirin, 2003’ten bu yana dökümünü yaptığı değişikliklerin listesini şu şekilde sıraladı:

1) Üniversite katsayı farkı arttırıldı (2003)

2) Müfredat değiştirildi (2004)

3) 3 yıllık lise dört yıla çıktı (2005)

4) LGS gitti OKS geldi (2005)

5) OKS yerine 3 aşamalı SBS (2007)

6) ÖSS yerine YGS ve LYS geldi (2009)

7) Üniversite girişte katsayı kaldırıldı (2009)

8 ) Üç aşamalı sınav kalktı yerine yine tek sınav (2010)

9) Düz liseler Anadolu Lisesi oldu (2010)

10) 4+4+4 Eğitim sistemi geldi (2012)

11) Tek SBS yerine birçok sınav geldi (2012)

12) Dershaneler kaldırılacak (2012)

13) TEOG ilk defa uygulandı (2014)

14) TEOG kaldırılacak (2017)

TEOG sonrası nasıl olacak?
Eğitim-İş’e göre yeni uygulanacak sistemin olası sonuçları şöyle:

*‘Bundan sonra her okul kendi sınavını yapacak. Soruları MEB hazırlayacak” açıklamasından anlaşıldığı üzere, daha genel bir sınavı skandalsız yapamayan MEB’in, tüm okullar için ayrı sınavlar düzenleyebileceği hayal edilmiştir. Geçersiz soruların, kritersiz sınavların havada uçuşacağını görmek için âlim olmaya gerek yoktur.

* Neredeyse Türkiye’deki her devlet okulunun yöneticilerinin, yandaş sendika Eğitim Bir Sen’in listelerinden seçildiği düşünülürse, bu sınavlarda torpil ve kayırmacılık dönmeyeceğini varsaymak akıl dışıdır.

* Özel okullarda sınav denetiminin nasıl sağlanacağı da muğlak alanlardan biridir.

* Tüm devlet imkânları seferber edilen, mezun olacaklara devlet kadroları vaat edilen, talep olmamasına rağmen durmadan yenileri açılan imam hatipler için de bu hamle Truva atı olacaktır. Başarısız imam hatiplilerin, iyi liselere kolayca geçişinin sağlanması muhtemeldir.

15 yıl içinde 5 farklı sistem
1997 yılına kadar Anadolu liseleri öğrencilerini ilkokuldan itibaren merkezi sınavla alıyordu. Bu sınavın ardından öğrenciler ortaokula başlamadan önce 1 yıllık hazırlık eğitimine giriyorlar, ardından da yabancı dille ortaokul ve lise eğitimi görüyorlardı. Sonrasında şu değişiklikler yaşandı: Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı.

* Bu kez yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı da liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi.

* 2004 yılına gelindiğinde ise LGS olarak devam eden sistem, Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak değiştirildi.

* OKS ise 2008 yılında kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı.

* 2012 yılında SBS için MEB tarafından aşamalı olarak kaldırılma süreci başlatıldı.

* 2013 yılında SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise SBS yerine TEOG sistemi getirildi.

* TEOG’da da önce öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olması planlandı ancak daha sonra sınav, 6 temel ders için sadece 8. sınıfta dönem sınavlarından birinin merkezi olarak gerçekleştirilmesi esasına uygun olarak düzenlendi.
(t24.com.tr)

Yazarın Diğer Yazıları

Oşad Sanat Topluluğu, Türkiye turuna Düzce’den başladı

Mıyekuape (Maykop) Belediyesi bünyesinde 2012’den bu yana faaliyet gösteren OŞAD Sanat Topluluğu, dün gece Düzce’de gerçekleştirdiği ilk gösterimle Türkiye turnesine görkemli başladı. Adige kültürünü...

‘Anadilim Abhazca’

Gazeteci Derya Kap’ın “Anadilim Abhazca: Apsuwara yüşmırdzın” başlıklı yazısı 14 Eylül’de Bianet’te yayımlandı. Kap’ın yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Benim yalnız ve güzel ülkem bir değil...

Cumhurbaşkanlığı 2023 bütçesinde rekor harcamalar

Sayıştay denetçileri, Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 yılına yönelik mali hesaplarını denetledi. Denetimler, Cumhurbaşkanlığı’nın gelir ve giderleri arasındaki uçurumu ortaya koydu. İdarenin gelirleri ve giderleri arasındaki fark,...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img