Ruslan Guaşo açlık grevinde

0
626

21 Mayıs 2017’de Kıyıboyu Şapsığ Bölgesi Golovinka’daki 250 yıllık bir ağacın altında bir anma töreni düzenlenmişti. Katılımcılar RuslanGuaşo’dan bir konuşma yapmasını istemiş, sonrasında Lazarevsk Bölge Mahkemesi “izinsiz etkinlik” suçlamasıyla 67 yaşındaki Ruslan Guaşo’yu 10 bin ruble tazminata mahkum etmişti.

11 Eylül günü Facebook hesabı üzerinden açıklama yapan Guaşo, “Ben Ruslan Guaşo burada ve şimdi süresiz açlık grevine başlıyorum. Halkıma ve şahsıma yönelik adaletsizliği böyle kınıyorum” diyerek süresiz açlık grevine başladı.

Kavkaz.Realii haber sitesine açıklama yapan Guaşo, “21 Mayıs etkinliğinden 11 gün sonra mahkemeye çağrıldım. İlk duruşmada hipertansiyon krizine girdim. Mahkeme beni izinsiz etkinlik suçlamasıyla tazminata mahkum etti. Avukatım Marina Dubrovina duruşmaya alınmadı. Temyize başvurdum. Yel değirmenleriyle savaşmayacağım, Karadeniz Bölgesi Adigelerinin haklarının tanınmasını ve bölgenin yerli halkı olduğumuzun kabul edilmesini istiyorum. Bu oyun ne kadar sürecek? 50 yıldır halkımın haklarını savunma mücadelesi veriyorum. 21 Mayıs 1864, Çerkes toprağı Kbaada’da yaşananları sembolize eder. Kafkasya Savaşı’nda ölen masum insanları anmak yasal bir haktır. Bunu yapmamız için izin almamızı istiyorlar. Bu çok saçma” dedi.

Guaşo’ya sivil toplum kuruluşlarından ve komşu cumhuriyetlerden destek mesajları ve ziyaretleri geliyor.

***

Ruslan Guaşo

17 Ağustos 1950’de Krasnodar Bölgesi Lazarevski, Kiçmay köyünde doğdu. 1968 yılında Golovinka’daki meslek okulundan mezun oldu.
1968-70 yılları arasında Yoşkar-Ola şehrinde askerlik görevini yaptı.
1972 yılında Maykop Ziraat Teknik Okulu’nu bitirdi. 1974-1976 yılları arasında Rostov-na-Donu’da sendikacılık eğitimi aldı.
1988 yılında Karadeniz Bölgesi Şapsığ Xase kurulması için çalışma yapan grubun liderliğini yaptı. 1990 yılına kadarki süreçte Guaşo’nun okuldaki çocuklarını ve çalışan eşini gözetim altına aldı. Guaşo’ya psikolojik baskı uygulandı.
1989-1991 arasında Karadeniz Kıyıboyu Şapsığları Derneği’nde başkan yardımcılığı görevini üstlendi.
1989 yılında Kafkas Dağlı Halkları Konfederasyonu’na katıldı ve başkan yardımcısı olarak seçildi. 1993-95 yıllarında ise başkanlık yaptı.
19-20 Mayıs 1991’de Dünya Çerkes Birliği’nin kurulduğu ilk kongreye katıldı. Şapsığları temsilen 4 yıl görev yaptı.
1991’de Nalçik Devlet Üniversitesi Tarih bölümüne başladı ama Abhazya’daki savaş için gönüllüler birliğinin oluşturulması çalışmalarına katıldığı için 1992 yılında okuldan atıldı. Savaşın ardından Guaşo’ya ”Abhazya Kahramanlık Madalyası” verildi.
1995 yılının ocak ve şubat aylarında Çeçenya’daki savaşı durdurmak için Nalçik’te düzenlenen protesto gösterilerine katıldı ve diğer aktivistlerle birlikte gözaltına alındı. Türkiye, Ürdün, Suriye ve İsrail’deki Çerkeslerin protestoları sonucunda serbest bırakıldılar. Sonrasında Nalçik’teki gösteriye ait videolar Moskova’ya ulaşınca Guaşo tutuklandı ve 10 günlük tutukluluğu süresinde açlık grevi yaptı.
10 Mart 1995 tarihinde yürürlüğe giren Adigey Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlık çalışmalarına katıldı.
2002-2005 yılları arasında Adigey Ulusal Müzesi’nde Arkeoloji Bölümü başkanlığı yaptı.
2011-2013 yıllarında Karadeniz Kıyıboyu Şapsığları Yaşlılar Konseyi’nin başkanlığını yaptı.

***

Ruslan Guaşo Yalnız Değildir

21 Mayıs 2017 tarihinde, Çerkeslerin 19. yüzyılda yaşadığı soykırımı ve sürgünü anma toplantısında konuşma yapan Ruslan Guaşo, “izinsiz etkinlik” gerekçesi ile gözaltına alınmış, bir haftalık hapis cezasına çarptırılmış, hapis cezası para cezasına çevrilmişti.
Guaşo ve avukatlarının itirazı ile idari ceza bozulmuş ve mahkemeye geri gönderilmişti. Ancak mahkeme kararında ısrar etti. Karara tekrar itiraz edilirken 67 yaşındaki Guaşo “Ben Guaşo Ruslan, halkıma ve şahsıma karşı yapılan haksızlıklar karşısında süresiz açlık grevine başlıyorum” açıklaması ile açlık grevine başladı.

19. yüzyılda Çerkeslerin yaşadığı soykırım ve sürgünün kabul edilmesi Rusya federasyonu içerisindeki kadim toprakları ve yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde yaşamakta olan Çerkeslere çifte vatandaşlık statüsü verilmesi, sürgün Çerkeslere koşulsuz vatanlarına dönüş hakkı verilmesi gerekirken buradaki uygulama Rusya Federasyonu’nun yüzleşmesi gereken gerçekleri yok saymasıdır. Bunun bilincinde olan Ruslan Guaşo Rusya ve Dünya kamuoyuna sesini duyurmak istemiştir. Çerkes gerçeğinin bilinmesini ve anlaşılmasını istemektedir.

Ruslan Guaşo yalnız değildir. Çerkesler ve Dostları sessiz kalmayacaktır.
Çerkes Thamadesi Ruslan Guaşo’nun onurlu tavrı Çerkeslere örnek olacaktır.

Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi

Guaşo Ruslan için Çağrı

Çerkes toplumunun saygın kanaat önderlerinden, Kıyı Boyu Şapsığ Derneği ve Şapsığ Yaşlılar Konseyi eski başkanı GuaşoRuslan (Gvaşev) Lazarevsk Bölge Mahkemesi’nin “idari cezası”nı onaylanması üzerine 11 Eylül’den itibaren süresiz açlık grevine başladı.
GuaşoRuslan 11 Eylül günü Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Ben GuaşoRuslan, halkıma ve şahsıma karşı yapılan haksızlıklar karşısında süresiz açlık grevine başlıyorum” dedi.

Bilindiği gibi GuaşoRuslan, 21 Mayıs 2017’de Kıyı Boyu Şapsığ Bölgesinde Çerkesler açısından sembolik öneme sahip bir ağaç olan Çığ Daxe’nin altında savaş ve sürgünde hayatını kaybeden atalarımızın ruhu için dua etmiş ve bir konuşma yapmış, bu etkinliğin ardından Lazarevsk Bölge Mahkemesi tarafından “izinsiz anma programı” yaptığı gerekçesiyle 10,000 ruble para cezasına çarptırılmıştı.

Lazarevsk Bölge Mahkemesi’nin eski kararında ısrarcı olması, Çerkeslerin 19. yüzyılda uğramış olduğu haksızlıkların inkar edilmesine yönelik uygulamaların sistemli bir şekilde sürdürülmek istendiğini göstermektedir. Bu kararın “Kabardey-Balkar’ın Rusya ile gönüllü olarak birleşmesinin 460. yılı kutlama törenleri” ile aynı tarihe gelmesi bir tesadüf değil, insanlık tarihinin en trajik dönemlerinden biri olan Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün göz ardı edilmesi ve önemsizleştirilmesine yönelik politikaların sonucudur.

Unutulmamalıdır ki, tarihsel haksızlıkların inkarı ve acıların bastırılması, toplumsal huzur ve barış getirmez, sadece acıların ve tepkilerin daha da artmasına yol açar. Anayurt ve diasporada yaşayan Çerkesler, yaşadıkları onca felakete ve anayurtlarını kaybetmenin acısına karşın intikam peşinde olmamış, sadece yaşamış oldukları tarihsel haksızlıkların tanınması ve telafi edilmesini istemişlerdir. Kabardey Balkar Cumhuriyeti Parlamentosu’nun 7 Şubat 1992 günkü kararı ile Adigey Cumhuriyeti Başkanı A. Carım ve Adigey Cumhuriyeti Meclisi-Xase başkanı E. Salov’un 29 Nisan 1996 günkü çağrıları, tarihsel haksızlıkların tüm sonuçları ile ortadan kaldırılarak toplumsal huzur ve barışın sağlanmasına yönelik doğru tutum ve yolu göstermektedir.

Ulusal azınlıkların kendi kimliklerini ve kültürel değerlerini yaşatma haklarına, din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan evrensel insan hakları standartlarına, Rusya Federasyonu’nun taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Rusya Federasyonu Anayasası’na açıkça aykırı olan bu karar tüm dünyadaki Çerkesleri ve Çerkes dostlarını rahatsız etmiştir.
Etnik farklılıkları bir güvenlik riski olarak gören yaklaşımın halkların çıkarına olmadığını, demokratik çoğulculuğun barış ve huzur içerisinde bir toplumsal yaşamın temeli olduğunu bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Bu yanlış ve haksız uygulamayı kınıyor, Sayın Guaşo Ruslan’ın uğradığı haksızlık karşısında yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. Rusya Federasyonu’ndan bu cezayı acilen iptal etmesini ve benzer hak ihlallerinin tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.

Kafkas Dernekleri Federasyonu

Ruslan’a destek

Kabardey-Balkar eski devlet başkanı Arsen Kanokov 20 Eylül günü Guaşo Ruslan’ı ziyaret etti.

Halen Rusya Federasyonu Federasyon Meclisi Üyesi (Senatör) ve Dış İlişkiler Konseyi Başkan Yardımcısı olan Kanokov, ziyaretten sonra kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Guaşo Ruslan’ın 21 Mayıs günü Rus-Kafkas Savaşları’nda hayatını kaybeden atalarını anmak için geleneksel biçimde 20 dakika dua ettiğini, bunun için herhangi bir izin alınması gerekmediğini belirtti.

Lazarevsk, Soçi ve Krasnodar yetkililerine ve mahkemelerine çağrıda bulunan Kanokov, konuya ilişkin tüm kararların hukuki çerçeve içerisinde alınması gerektiğini, fakat yasaların hiç bir şekilde moral değerleri, insanlık değerlerini ve sağduyuyu yürürlükten kaldırmadığını, 67 yaşındaki Ruslan’ın suçlu olmadığını, kamu düzenini bozacak bir şey yapmadığını, Kafkasya’da federal yasaların yanında kültürel ve tarihsel gelenek ve ritüellerin de olduğunu, Ruslan’ın sadece yıllardır devam eden geleneğe uygun şekilde atalarını andığını vurguladı.

Kafkasya’da çok çeşitli milliyetlerden ve dinlerden insanların yaşadığını, bölgedeki insanların savaş, yeniden yerleşim, kendi topraklarından sürgün gibi acılar yaşadığını, mahkeme kararının bölgenin istikrarını olumsuz etkileyeceğini belirten Kanokov, Soçi’deki yetkililer ile Kara Deniz Kıyı Boyu Şağsığ Adige Derneği temsilcilerinin görüşerek soruna bir çözüm bulmasını istedi.

Aynı gün, Abhazya’dan gelen bir heyet de Guaşo Ruslan’ı ziyaret etti. Bilindiği gibi Kafkasya Ortak Evimiz, Abhazya Halk Partisi, Abhazya Cumhuriyeti Yazarlar Birliği, Abhazya Cumhuriyeti Yaşlılar Konseyi, Barış ve Sosyal Adalet için Abhazya’nın Anneleri, Aynar partisi, Zurab Açba Şiddetsiz Dünya Eğitim Merkezi, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ve Abhazya Gençlik Birliği ve Abhazya Halk Cephesi partisi ortak yayınladıkları bir bildiri ile Guaşo Ruslan’ın çığlığına sessiz kalınmamasını istemişti. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz