Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Yaşamı uzatmak: Uzun ömürlü Abhazların sırrı

Gerontoloji (Yaşlılık bilimi) uzmanları Vladimir Havinson ve Svetlana Trofimova, Abhazya’daki uzun ömürlü insanlarla ilgili çalışmalarını anlattı.
Avrupa Gerontoloji ve Geriatri Derneği Başkanı Vladimir Havinson, “Yaş sınıflamalarına göre 60 yaş üzeri yaşlı, 90 yaş üzeri ise uzun ömürlü kabul edilmektedir. Bu sınıflama Abhazya için tam bir gerçeklik. Yaşlı insanların sayısı giderek artıyor” diyor.
Avrupa Koruyucu,Yenileyici ve Yaşlanma Karşıtı Tıp Derneği Genel Sekreteri Prof. Svetlana Trofimova bu sahada çalışan doktorların sağlık ve yaşam kalitesini arttırma konusunda bilimsel olarak kanıtlanmış metotlar kullanarak araştırma yapması gerektiğinin altını çizerek, “Sağlık sadece ilaçları değil beslenme, fiziksel aktivite, doğa ve iklim şartlarını da içeren bütünsel bir göstergedir. Ve bence tüm bu şartları barındırma konusunda dünyadaki en iyiler arasında Abhazya da var” diyor. Trofimova ayrıca Abhazya’da uzun ömürlü insanların sayısının çok olmasının sadece genetikle izah edilemeyeceğini, temiz çevrenin de büyük bir etken olduğunu belirtiyor.

Havinson ise dünyadaki yaşlı insan sayısının giderek arttığını, bunun Abhazya için de geçerli olduğunu söylüyor. Stres ya da savaş gibi travmalar yaşayan insanların daha kısa yaşadığına dair miti de yalanlıyor. Bilimsel verilere göre her şey genetiğe bağlı ve genetiği güçlü olanlar tüm şartlarda uzun yaşıyorlar. Havinson’a göre Abhazya’da yapılan genetik araştırmalar, yüz yaşını geçmiş Abhazların genetiğinin çok daha iyi olduğunu gösteriyor.
Abhazya Bilimler Akademisi Deneysel Patoloji ve Terapi Araştırma Merkezi araştırmacılarından biyolog Alisa Matua, Abhazya’daki uzun ömürlülüğün sırrının tüm dünyadaki bilim insanlarının ilgisini çektiğini söylüyor. Matua, Abhazya Bilimler Akademisi’nden önce yabancı bilim insanlarının özellikle 90’lı yaşlardaki Abhazlarla ilgili çalışmalar yaptığını belirtiyor.

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede 100 yaşın üzerinde 16, 90 yaşın üzerinde 919 kişi var. Sovyet dönemiyle karşılaştırıldığında bu sayının azalmış olduğuna dikkat çeken Matua, “Mesela 1970’li yılların ortalarında Duripş, Cigerda ve Chlou köylerindeki 74.000 kişi içinde 100 yaşında 74 insan vardı. Bugün ise sadece 16. Bunun nedenlerini de düşünmemiz lazım” diyor.
Araştırmalarının “sağlıklı yaşlanma” kavramını tanımlamak ve bu konudaki mekanizmaların temelini belirlemek olduğunu belirten Matua, “Uzun yaşamda yaşın yüksekliğinden çok yaşlıyken sağlıklı olabilmek önemli” ifadesini kullanıyor.
Matua, dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor ve “Ev yapımı peynir, et ve tavuk yemeyip günde 2-3 kez mısır ekmeği (abısta, mamursa) yiyen ve akşam yemeğini 8’den sonraya bırakmayan çok sayıda yaşlı var” diyor. (sputnik-abkhazia.ru)
(Kısaltılmıştır)

Çeviri: Serap Canbek

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Serap Canbek
Serap Canbek
İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümündeki tahsilinin ardından sigorta sektöründe çalıştı. 2011 yılından beri Jıneps gazetesinde yayın kurulu üyesidir.

Yazarın Diğer Yazıları

Yeryüzünde güçlü izler bırakan kadın: Şamirze Ludmila

Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg’daki binasının önüne 1994 yılında dikilen ve Avrupa Birliği’ni sembolize eden heykeli yapan sanatçı Ludmila Tcherina’nın babasının Çerkes olduğunu tesadüfen öğrenip de...

Sürdürülebilir kültürel miras

Sürdürülebilir kültürel miras Çocuklar, bir halkın kimliğini ve kültürünü yansıtan anadilleriyle kimlik kazanır ve sosyalleşir. “10 sene sonra bulamayacağımızı düşündüğümüz Adıgabze çocuk seslerini kayıt altına...

Savaşa dair iki film

Abhazya Savaşı’nın 30. yılında, Gürcistanlı yönetmen ve senaryo yazarı Nana Janelidze’nin “Devam Et Lisa” ve Tiflis’te yaşayan Abaza yönetmen Anna Dziapşipa’nın “Sınır Çizgisinde Otoportre”...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img