Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Geçici Oturum İzni

0
705

Rusya Federasyonu (RF), Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde “Geçici Oturum İzni” (3 yıllık) alabilmek için başvuru sırasında gereken belgeler ve yapılması gereken işlemler aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
RF vatandaşlık yasası kapsamında Oturum İzni iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. Birinci aşama 3 yıl geçerliliği olan Geçici Oturum İzni, ikinci aşama ise 5 yıl süreli Oturum İzni başvurusudur. Vatandaşlık başvurusu ise bu iki aşamadan sonra gelmektedir.

Geçici Oturum İzni başvurusu için gereken belgeler:
– Rusça yeterlilik sertifikasının noter onaylı fotokopisi veya 1 Eylül 1991 yılına kadar SSCB sınırları içerisinde ya da 1 Eylül 1991 tarihinden sonra RF sınırları içerisinde edinilmiş herhangi bir mezuniyet belgesi. (18 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük erkekler ile 60 yaşından büyük kadınlar bu belgeden muaftırlar).
– Başvuru Formu; 2 nüsha. (Herhangi bir düzeltme veya hata olmaksızın).
– En az 6 ay geçerlilik süresi olan Pasaport Fotokopisi. (Tüm sayfaları Rusça tercüme edilmiş ve noter onaylı olmalıdır).
– Göçmen Kartı fotokopisi. (Ülkeye giriş esnasında düzenlenen ve giriş sonrası 7 gün içerisinde ilgili kurumlara onaylatılmış belgedir).
– 18 yaşından küçük çocuklar için doğum belgesi ve diğer kimlik belgelerinin fotokopisi. (18 yaşından küçük olmasına rağmen pasaport sahibi olan çocukların pasaport fotokopileri).
– Narkotik dispanserinden alınmış temiz kağıdı. (Çocuklar da dahildir).
– AIDS olmadığına dair temiz kağıdı. (Çocuklar da dahildir).
– Genel sağlık raporu. (Çocuklar da dahildir).
– Parmak İzi. (Nalçik – Lenin cad. No: 67 adresinde verilecektir).
– Fotoğraf; 2 adet. 3,5×4,5 cm. ebatında renkli ve mat olacaktır. (Çocuklar da dahildir).
– Harç Makbuzu. (Çocukları da kapsayacak şekilde kişi başı 1.600 ruble olarak Siberbank’a yatırılacaktır).
– Dosya (Boş).
– Sabıka Kaydı; apostilli olarak. (Kişinin yaşamakta olduğu ülkeden alınacaktır ve 14 yaşından büyük çocukları da kapsamaktadır).
Bu belgelerin tümünün hazırlanması için yaklaşık olarak 1 hafta kadar zaman gerekmektedir. Kişi bireysel olarak bu belegeleri kendisi de hazırlayabileceği gibi sağlık raporu, Rusça dil sertifikası gibi belgelerin teminini kolaylaştıran aracı kurumlar da bedeli karşılığında yardımcı olmaktadırlar. Tüm belgeler hazırlanıp Pasaport Dairesine teslim edildikten yani Geçici Oturum İzni başvurusu yapıldıktan yaklaşık 5-6 ay sonra işlem sonuçlanmaktadır. Geçici Oturum İzni alan kişi aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde ikametgah adresini ilgili kuruma yapacağı başvuru ile belgelemelidir. Yani ikametgah tescili (propiska) yaptırmalıdır.
Geçici Oturum İzni alan kişi aldığı tarihten itibaren, her 12 ayda bir gelir durumunu belgeyerek pasaport dairesine iletmek zorundadır. Bu yıllık kontrolde 60 yaşın altında olanlar için yasa ile belirlenmiş miktarda paranın banka hesabında olduğuna dair banka hesap dekontu, 60 yaşın üstünde olup da emekli olanlar ise isterlerse yıllık emekli maaş dökümünü gösteren belgeyi apostilli olarak sunmalıdırlar (banka dekontuna gerek olmadan).
Geçici Oturum İzninin geçerlilik süresi 3 yıl olmasına rağmen kişi isterse 6 ay geçtikten sonra 5 yıl süreli Oturum İzni (mavi pasaport) başvurusu yapabilmektedir. Bu süre, kişinin sahip olduğu ve başvuruda kullandığı uluslararası pasaportun geçerlilik süresine paralel olarak belirlenmektedir. Yani örneğin 3 yıl geçerliliği olan bir pasaport ile başvuru yapan kişinin oturum izni (mavi pasaport) süresi de 3 yıl olacaktır.

Derleyen: Kıp Gupse Altınışık

Not: Sorular ve daha fazla bilgi için Nalçik’te yeniden kurulan Perit Xase’ye başvurulabilir. Facebook sayfası.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz