Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

KAFFED VIII. Olağan Genel Kurulu Üzerine

KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) Türkiye’de yaşayan Çerkesler ve kısmen Abazalara aitderneklerin üst kurumu anlamında olup, birlik ve beraberlik ve aralarında koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulmuş bir Federasyondur.
Mevcut derneklerin tamamı değilse de, büyük çoğunluğunu kapsar. Oluşum süreci ile birlikte, 26 yılı aşan süredir, başta Çerkesler ve Abazalar olmak üzere, bütün Kuzey Kafkasya kökenli TC vatandaşlarını temsil eden ve yakından ilgilendiren çatı kurumumuzdur.
KAFFED, DÇB (Dünya Çerkes Birliği) ile birlikte, 128 yıl boyuncayok sayılmış ÇERKES toplumlarının, insani ve hukuki talepleri ile birlikte, yeryüzünde var olduklarını, Dünya kamuoyu önünde göstermişlerdir.
Bu bakımdan her iki kurumun, oluşturulması ve devreye girişlerinde, emeği ve hizmeti olan vebugüne kadar da görev alan herkese şükran borçluyuz.
Ancak, son yıllarda toplumun ilgisizliği ve yönetimlerde gözüken yorgunluk, 8. Genel Kurulda çok belirgindi. Genel Kurulun temelini oluşturması gereken, resmi Genel Kurul öncesi gerçekleşen İSTİŞARE TOPLANTISINDA, katılım çok azdı. Hiç katılmayan dernekler olduğu gibi, Genel Kurula katılması gereken 402 delegenin yarısı bile yoktu salonda.
Oysa Genel Kurul öncesi İSTİŞARE TOPLANTILARI, KAFFED’in geçmişi, bugünü ve geleceği ile ilgili konularda, sorun ve ihtiyaçların konuşulması, tartışılması ve alınacak kararların şekillenmesi bakımından önemlidir.
Bu defa öyle olmadı. Sadece DÇB ile yaşanan sorunlar, KAFFED Başkanına Rusya’ya giriş yasağı ve Türkiye’deki farklı gruplar ile yaşanan diyalogsuzluk kaynaklı bölünmüş parçalanmış hallere değinildi.
26 Kasım 2017 günü gerçekleşen resmi Genel Kurulda, bilinen protokol konuşmaları, siyasi parti temsilcilerinin konuşmaları (Kulağımıza hoş gelen sözleri ki, onlarda geçmiş Genel Kurullardakine kıyasla çok cılızdı.) ve gelen telgraflar okundu.
Daha sonra, yönetimin faaliyet ve denetleme kurulu raporları okundu, Bütçenin durumuna değinildi ve seçimlere geçildi. Tek başkan adayı ve tek liste olduğu için ortam çok sakindi. Yaşar Aslankaya, yeni bir yönetim kurulu ekibi ile üçüncü kez ve 9. dönem için Genel Başkanlık görevine seçilmiş oldu. Başarılar diliyorum.
Kayıtlara göre, genel kurula katılan delege sayısı, 402 yerine 246, oy kullanan delege sayısı ise188. Bu sayının da birçoğu, ilk gün istişare toplantılarına katılmayıp, ikinci güne katıldılar. Ve katılan delegelerin yaklaşık %25’i de oy kullanmadan Genel Kurul salonundan ayrıldılar.
KAFFED’in durumu böyle. KAFFED dışında 3 ayrı Federasyonumuz daha var. BİRKAF (Birleşik Kafkasya Dernekleri Federasyonu), ABHAZFED (Abhaz Dernekleri Federasyonu) ve ÇERFED (Çerkes Dernekleri Federasyonu).
BİRKAF ve ABHAZFED’in faaliyetleri hakkında bilgim yok. ÇERFED’in dernekler bazında tabanı zayıf olmasına karşın, özellikle İstanbul çevrelerinde karşılık bulan, sosyal ve kültürel etkinliklerdeoldukça aktif. Bu nedenle, KAFFED’e muhalif gözüken bazı gruplar Çerfed’inçatısı altında gözüküyorlar.
Benim anlamadığım husus; her 4 federasyonun hitap ettiği toplumsal taban aynı. Hepsinin de bu toplumun sorunları, ihtiyaçları ve talepleri anlamında mücadele yöntemleri, söylemleri ve hedefleri aynı (Genel Kurul salonunun duvarındaki pankartlarda, madde madde yazılı gördüğümüz gibi). O halde paylaşılamayan nedir?
Bu soru, toplumsal düşünceye sahip her ferdin kafasında yerleşik durumda.
Sorunun kaynağı, her toplumda olduğu gibi Çerkes toplumunda da, hamaset yüklü, kavgadan, çatışmadan beslenen, dili ve kalemi sivri, klavyeleri kirli insanların çıkarttıkları gürültüdür. Bu ortamlar, kendi kişisel ön yargılarını öne çıkararak, ayrışmaları tetikleyenlerin de işine yaramaktadır.
Kurumsal yapılarca bu kişi ve gruplarla mücadele adına, aynı üslubu kullanarak muhatap olmak yerine, onlara alanı boş bırakmadan, soğukkanlı ve etkili metotlarla diyalog geliştirmeleri, haklılık paylarını da gözeterek, uzlaşma yöntemleri ile hareket alanlarını daraltmaları gerekir.
Federasyonların başında ve yönetimlerinde bulunanlar, durumu bu açıdan değerlendirip, kurumsal ağırlıklarını kullanarak diyalog ve uzlaşma yollarını seçselerdaha iyi olmaz mı? Geçmişte söylenmiş, yazılmış, çatışmacı söz, yazı ve davranışları öne sürmeden UZLAŞMA yolu bulunamaz mı? Uzlaşmaktan uzak duranlar ise, kamuoyunun da katılımı ile yok sayılabilirler her halde.
Sonuç olarak, aynı toplumsal tabana hitabeden, söylemleri ve amaçları aynı olan, 4 ayrı federasyon yerine, toplumun tamamını kucaklayan ve toplumun tamamı tarafından benimsenen, desteklenen ve topluma güven veren, güçlü bir çatı kurumumuz olsa çok daha iyi olmaz mı?
Bu konuda, BİRKAF ve ÇERFED’in diyalogdan yana olduklarını düşünüyorum. ABHAZFED yönetimi, Abhazya’nın bağımsızlığı nedeniyle kendilerini farklı konumda görebilirler. Ancak, yaşanan gerçekler ve Abaza kardeşlerimizin çoğu tarafından desteklenmeyen bu yapının da, birlik anlayışını kabul edeceğini düşünebiliriz.
Genel Kurul salonunda dikkatimi çeken bir husus daha; kürsüde TC, Adığe ve Abhaz bayraklarının yanında Oset ve Çeçen bayrakları da vardı. Esasen sosyal hayatta, gerektiğinde zor günlerde hep beraberiz, ama KAFFED bünyesinde üye derneklerinin olmadığını biliyorum. Bu kurumun adı KAFFED ise, pekala Çeçen, İnguş, Oset ve hatta Dağıstan dernekleri de üye olmalıdırlar.
Kurumların başında ve yönetimlerde bulunan kardeşlerimiz, ön yargılardan uzak, iyi niyetli ve soğukkanlı yaklaşımları ile toplum yararına gerçekleri görerek, bir olan aklın yolunu görebilirler. En azından diyalog yolu ile koordinasyon içinde iş birliği ve rol paylaşımı yapabilirler.
İlk bakışta zor gibi gözüken bu hayal gerçek olabilir. Göreve gelen yeni KAFFED Yönetimi’nin bu anlayışla öncülük yaparak başarabileceğine inanıyorum.
Saygılarımla,

H. Yaşar Nogay

Yazarın Diğer Yazıları

Derneklerimiz – KAFFED – DÇB

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) uzun yıllara dayalı çalışma sonucu kurulduğunu biliyoruz. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu ile başlayan bir tartışma sürecinin içindeyiz. Dünya Çerkes Birliği (DÇB)...

‘Erkeklik ve toplumsal cinsiyet’

İletişim uzmanı ve gazeteci Derya Kap, “erkeklik üzerine düşünen ve henüz düşünmemiş olan tüm erkek izleyicilere özel” dört videodan oluşan bir seri hazırladı. “Türkiye’de...

Taliban’ın ‘erdem yasası’ yürürlüğe girdi

ABD’nin 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle beraber yeniden iktidarı ele geçiren Taliban’ın kadınlar başta olmak üzere halk üzerindeki katı baskısı sürüyor. İktidardaki Taliban, halihazırda ahlak polisi...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img