Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

161. gösterimde gelen yasak

Barış Atay’ın tek kişilik “Sadece Diktatör” oyunu birçok ilde sahnelenmesinin yasaklanmasına Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası) tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Oyuncular Sendikası’nın açıklamasında oyunun üç sezon boyunca toplam 160 kez oynandığı ve hiçbir sorunun yaşanmadığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verdi:

“Valilikler eliyle bu tarz sansür girişimlerine başvurulması mesleğimiz, üyelerimiz ve seyircimiz adına kabul edilemez bir durumdur. Halihazırda 160 kez oynanmış bir tiyatro oyununun kamu huzuru ve güvenliği gibi gerekçelerle yasaklanması, başlı başına kamu vicdanını yaralayan bir hal almıştır.

“’Tarafını belli etmeyen’ yahut samimiyetle bir ‘tarafı’ olmayan kişilerin dahi işsizliğe mahkum edilmek istendiği, oyunculara dayatılan sinema-televizyon projeleri sözleşmelerine ‘Hiçbir konuda siyasi görüş açıklamayacağım’ yönünde, ifade özgürlüğü hakkına değil aykırılık, apaçık hakaret mahiyetindeki cümlelerin eklendiği günümüzde, meslektaşlarımızın keyfi şekilde tiyatro seyircilerinden de mahrum bırakılmaya çalışmaları kabul edilemez bir tutumdur.”

“Sansüre uğrayan tüm meslektaşlarımızın yanında dün de olduğu gibi bugün de kayıtsız şartsız durduğumuzu saygı ve sevgiyle bildiriyoruz.”

Tanrıkulu’nun soruları: Talimatı kim verdi?

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yasağı Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları sordu:

* Ankara Valiliği hangi gerekçelerle Barış Atay’ın çeşitli kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri organizesinde Ankara’nın muhtelif yerlerinde, salonlarında yapılacak birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren tiyatro, panel, söyleşi, sinema, sine vizyon, sergi vb. eylem ve etkinliklerini süresiz yasaklama kararı vermiştir?

* Ankara Valiliği’nin yasak kararında “birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren” ifadeleri ile bahsettiği toplumsal hassasiyetler neler?

* Barış Atay’ın adeta Ankara’da bulunmasına dahi göz yummayacak bir anlayışla süresiz yasaklama kararı vermesi hususunda Ankara Valiliği’ne ivedi talimat verildiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise, ivedi talimatı veren kişiler kimler?

* Atay’ın sahneleyeceği tek kişilik “Sadece Diktatör” isimli oyuna yasak kararı verilmesi hususunda 81 İl Valiliklerine talimat verildiği iddiaları doğru mu?

* Sanatçı Barış Atay’ın Ankara’da ve diğer illerde çeşitli kurum ve kuruluşlara alınmaması hususunda talimat verildiği iddiası doğru mu?

* Anılan iddialar ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

“Sadece Diktatör” yasakları

Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın oynadığı “Sadece Diktatör” oyunu daha önce çeşitli illerde ve İstanbul’un Kadıköy ilçesinde de yasaklanmıştı.

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, oyunun ilçe sınırlarındaki açık ya da kapalı tüm alanlarda sahnelenmesini yasaklarken Artvin İl Özel İdaresi de ilde oyunun oynanmasını engellemişti. Halkevleri’nin açtığı davada ile oyunun engellenmesine yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Salonun oynanacağı sahnenin kapısı ise zincirle kilitlenmişti.

Son olarak Ankara Valiliği, Atay’ın bir yıl önceki gösteriminin 2018’de yapılacağı yanılsamasıyla Barış Atay’ın “şahsını” ve her türlü etkinliği ilde yasaklamıştı.

Oyun ayrıca Van, Antalya, Burdur, Denizli, Uşak, Alaşehir, Manisa ve Konya’da da engellenmişti.

Sadece Diktatör oyunu, tıpkı 14. Louis gibi “devlet benim” diye haykıran diktatörün sarayında geçiyor.

Barış Atay’ın diktatör rolüyle tek başına taşıdığı bu çatışma, diktatörlüğün sistem içerisindeki tarihsel döngüsünü ve bunun sonucu, bir diktatörün kendi içsel hesaplaşması ve halk ile kurduğu paradoks ilişkiyi temel alıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img