Uluslararası Ayrımcılık Konferansı

0
706

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun da (KAFFED) davetli olduğu, Eşit Haklar Derneği ve Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Ayrımcılık Konferansı”, 26-27 Mayıs 2018 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Irk, Etnik Köken, Din veya İnanç temelinde yaşanan ayrımcılıklara ilişkin olarak düzenlenen konferansa yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve STK temsilcisi katıldı. Türkiye’de bu başlıkta ve içerikte ilk defa düzenlenen konferansa KAFFED adına Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Filiz Çelik katıldı. Konferansta ayrımcılıkla ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri detaylı olarak tartışıldı.

Irk, etnik köken, din veya inanç eksenli ayrımcılığın kaynakları, nedenleri, güncel örüntüleri, yerel ve uluslararası hak arama mekanizmalarının konuşulduğu konferansta akademisyenler, ayrımcılık alanında çalışan yerel ve uluslararası sivil toplum örgütü temsilcileri, hukukçular, gazeteciler ve çeşitli hak arama mekanizmalarının temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Konferansta “Irkçılık ve Ayrımcılığın Güncel Biçimleri”, “Risk Altındaki Grupların Ayrımcılık Deneyimleri”, “Ayrımcılık ve Hukuk”, “Medyada Ayrımcılık”, “Baskın Kimlikler, Gelenekler, Kutuplaşma ve Ayrımcılık”, “Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadelede Problemler”, “Türkiye’de Din ve İnanç Ayrımcılığı”, “Ayrımcılıkla Mücadelede Ulusal/Uluslararası Mekanizmalar” ve “Türkiye Anayasa Mahkemesi” başlıklı konular tartışıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Osman Doğru, uluslararası sözleşmelerin ayrımcılığı yasakladığını vurgulayarak, ayrımcılığı hukuki yollara götürmek gerektiğini vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Devletin yükümlülükleri, kendi egemenliğindeki kişileri ayrımcılığa tabi tutmamak, üçüncü kişi tarafından gelen ayrımcılığı önlemek ve ayrımcılık şikayetini etkin takip etmek”.

Doğru’nun konuşmasının ardından moderatörlüğünü yaptığı panelde sırasıyla Dr. Doğuş Şimşek, Anastasia Crickley, Prof. Dr. Melek Göregenli ve Prof. Dr. Baskın Oran konuşma yaptı. Doğuş Şimşek, “Göç ve Irk Temelli Ayrımcılık” başlıklı konuşmasında ırk kavramının tarihsel süreç içinde değişen tanımlarından bahsettikten sonra Türkiye’de göçmenlerin ve mültecilerin bu konudaki deneyimlerini aktardı.

Anastasia Crickley ise BM Irkçılığın ve Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin çalışmaları ile ilgili bir konuşma yaptı.

Melek Göregenli de “Sistemin Meşrulaştırılmasının Aracısı Olarak Ayrımcılık” başlıklı konuşmasında çoklu kimlikler ve gruplararası ilişkiler ve ayrımcılık konularını sosyal psikoloji perspektifinden anlattı.

“Türkiye’de Ayrımcılık: Devletin Ulusal ve Uluslararası Yükümlülükleri” başlıklı konuşmasında Baskın Oran, Türkiye’nin iç hukukunda yaşanan ayrımcılık örneklerinden bahsetti.

Konferansın ilk günündeki diğer panellerde risk altındaki grupların ayrımcılık deneyimleri, ayrımcılık ve hukuk, ve medyada ayrımcılık konuları konuşuldu. Konferansın ikinci günündeki ilk panel, Dr. Barış Ünlü, Prof. Dr. Cem Terzi, Doç. Dr. Aslı Kayhan ve Doç. Dr. Emre Erdoğan’ın baskın kimlikler, gelenekler, kutuplaşma ve ayrımcılık konulu sunumları ile başladı. Diğer panellerde ise ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadelede problemler, Türkiye’de din ve inanç temelli ayrımcılık, ayrımcılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası mekanizmalar konuları tartışıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz