Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen katliamda hayatını kaybeden 33 kişi anıldı. 33 düş yolcusu saat 11.45’te mezarları başında anılırken aynı saatte de katliamın yaşandığı Şanlıurfa Amara Kültür Merkezi’nde anma programı gerçekleşti.
Suruç’ta tören öncesi alanın etrafı barikatlarla çevrilirken, polis yoğun önlem aldı. Törene HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, Murat Çepni, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralananlar katıldı.
Grup, patlamanın olduğu noktaya karanfil bıraktı.
Vekilden eleştiri
Anmada ilk olarak konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Acımız o günkü kadar taze, o kadar büyük. Bugün yoğun güvenlik önlemeleri altında buraya geldik ama o gün katiller ellerini kollarını sallaya sallaya yoldaşlarımızın içinde kendini patlattılar. Biz o gün de söylediğimiz gibi bugün de tekrarlıyoruz. Katillerden hesap sormak için ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ demeye devam edeceğiz. Gerçek katiller ortaya çıkana kadar hesap sormaya devam edeceğiz” dedi.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, polisin önlemine tepki göstererek “Burada bir anma için önümüze onlarca engelleme çıkartılıyor. Ama elinde bombalarla, arabalarında bombalarla meydanlarda insanların yaşamlarını yitirmesine sebep olanlar rahatlıkla gezebiliyor” diye konuştu.
Açıklamanın ardından kalabalık, patlamada yaşamını yitiren ve Suruç’ta defnedilen Osman Çiçek ile Kasım Deprem’in mezarlarına karanfil bıraktı.
İki kentte müdahale
Suruç’ta bunlar olurken İstanbul ve Ankara’da da gruplar toplanarak saldırıda hayatını kaybedenleri anmak istedi.
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde akşam saatlerinde toplanan gruba polis müdahale etti. Müdahale sırasında arbede yaşanırken polis biber gazı ve plastik mermi de kullandı. Polislerin bazı kişileri döverek gözaltına aldığı görüldü.
Ankara’da da “Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankart açan gruba valiliğin izni olmadığı gerekçesiyle polis izin vermedi. Polisin biber gazlı müdahalesiyle 10’dan fazla kişi gözaltına alındı.
Dava süreci
Üzerinden geçen üç yıla rağmen Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmekte olan Suruç Katliamı davasında, kayda değer bir ilerleme olmadı.
10 Ekim Katliamı davasında tutuklu olarak yargılanan Yakup Şahin davanın firari olmayan tek sanığı olduğu halde henüz mahkemece dinlenmedi.
Patlama mahallinden toplanan delil ve vücut parçalarının Ankara’da incelenmesinin ardından saldırganın Abdurrahman Alagöz olduğu kesinleşmiş, Alagöz’ün El Kaide soruşturması kapsamında ifadesinin alındıktan sonra serbest bırakıldığı ve hakkında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıkmıştı.
Alagöz hakkındaki ‘terör nitelikli aranan şahıs’ kaydının da saldırıdan bir ay kadar önce, 16 Haziran’da Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştığı ortaya çıkmıştı.
Suruç Katliamı’na ilişkin etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmemesine karşın, katliamın tanıkları ve avukatları üzerindeki baskı her geçen gün artıyor.
Ne olmuştu?
İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine Kobani’ye yardım kampanyası amacıyla gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 300 kişi, Suriye’ye geçmeden önce Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde basın açıklaması yapmak istemişti.
IŞİD’li bir saldırgan kalabalığın içine girerek üzerindeki bombayı infilak ettirmişti. Saldırıda 33 kişi yaşamını yitirmiş, 100’ü aşkın kişi de yaralanmıştı.