Cumartesi Anneleri: Bitmeyen zulüm

0
583

Onlarca kişinin aynı noktada sessizce oturup gözaltında kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdığı, 23 yıldır yapılan eylemin 700. oturumuna polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile saldırdı.

Polislerin yaptığı ilk müdahalede, gözaltında kaybolan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, ağabeyi Ali Ocak, Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, kayıp yakınları Sebla Arcan, Leman Yurtseverde, Faruk Eren, Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan gözaltına alındı.

Hasan Ocak’ın annesi 82 yaşındaki Emine Ocak polisler tarafından götürülürken, tepkiler üzerine serbest bırakıldı. Gün sonunda gözaltına alınanların sayısı 47’ye ulaştı. Gözyaşlarına boğulan Emine Ocak, “Neden bize karışıyorlar. Benim çocuklarıma niye vuruyorlar. Yapmayın” diye feryat etti. Kayıp Hayrettin Eren’in kardeşi gazeteci Faruk Eren ise götürüldüğü sırada “Ben buraya ağabeyimi aramaya geldim. Ağabeyimi bulmadan gitmeyeceğim” dedi.

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Polisler, yasağın kaymakamlık tarafından konulduğunu söyledi. Cumartesi Anneleri 700 haftadır çocuklarının akıbetini soruyor. Yapılan müdahale bana göre yüz kızartıcı bir olaydır ve vahşettir. 80-90 yaşındaki kayıp annelerine şiddet uygulandı. Bir kısmı gözaltına alındı. Yasaklanması eylemin yapılmasından çok daha fazla etki yarattı” dedi.

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, müdahale emrini veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da seslendi. Oluç, “Biz kendisine İçişleri Bakanı değil, Suistimal Bakanı demek istiyoruz” diyerek müdahale emrinin Soylu’nun görevini ve yetkisini kötüye kullanmaktan başka bir şey olmadığını ifade etti. 2011 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan’ın Cumartesi Anneleriyle buluşarak Berfo Ana’ya oğlunu kemiklerini bulma sözü verdiğini hatırlatan Oluç, “Bu insanlar mı terörist?” diye sordu ve gözaltında kayıplar konusunun devletin arşivlerine de girmiş bir sorun olduğunu ve Soylu’nun isterse 90’lı yıllara ait Meclis araştırma raporunu bulup okuyabileceğini söyledi.

Sessiz bekleyiş
Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerine 699 hafta boyunca devam etti. Eylemlerde kaybedilenlerin fotoğrafları dışında hiç örgüt pankartı olmadı, başka herhangi bir pankart veya fotoğraf da. Slogan atılmadı. Her hafta yarım saatlik sessiz bir oturuşun ardından bir gözaltında kaybın öyküsü anlatıldı.
699 hafta boyunca gözaltında kayıpların siyasi çıkarlar için kullanılmayacak kadar büyük bir insan hakları ihlali olduğu anlatıldı, adalet talep edildi. Varsa kemikleri, mezarlarının yeri gösterilsin istendi.
699 hafta boyunca yüzlerce insan tek bir kemiğe hasret yaşadı. Bazıları ise 2013 yılında hayata veda eden Berfo Kırbayır gibi o kemiğe hasret öldü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz