Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Antakya Süryani Üniversitesi

Uzun zamandan beri kuruluş çalışmalarının devam ettiği Antakya Süryani Üniversitesi, 6 Kasım 2018 tarihinde, Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi’nin de merkezinin bulunduğu Şam Seyidnaya’da açıldı.

Açılış töreninde ilk konuşmayı Ghassan Al-Shamy yaptı. Konuşmasında üniversite açılışını tarihi bir etkinlik olarak değerlendiren Al-Shamy, bunun için tüm doğu dünyasını kutladıktan sonra “Bazıları bizim geride durmamızı istiyorlar. Ancak bugün Antakya Süryani Üniversitesi’nin açılışı ile birlikte en öndeki koltuklara sahip olduğumuz gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyoruz” dedi.

Süryani halkının özellikle üniversitelerin kurulmasında ve kitap çevirisinde de çok önemli ve tarihi bir role sahip olduğunu dile getiren Ghassan Al-Shamy, Antakya’nın da Hıristiyanlığın yanı sıra tüm dünyaya eğitim ve bilgi payına temelinde de önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

Üniversitenin açılışı için büyük bir çaba sarf eden Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği Mor Iğnatiyos II. Afram Kerim ise yaptığı konuşmada, Süryanilerin okulların kurulmasında ve Hıristiyanlık öncesi çağdaki eğitimin gelişmesinde önemli bir etkinliğe sahip olduğunu düşündüğünü belirttikten sonra “Her manastır, özellikle ilk alfabeyi geliştiren merkezlerimiz olduğu için, bir bilgi merkezi haline geldi. Birçok tarihi Süryani kentindeki üniversiteler, Nusaybin, Urfa, Qinneshrin ve Antakya gibi üniversiteler bilgi yaymak için kurulmuştur” dedi.

Antakya’nın, Roma döneminde Suriye’nin başkenti ve Doğu’nun tüm Hıristiyanları için manevi bir değere sahip olduğunu da söyleyen Mor Iğnatiyos II. Afram Kerim; “Bizler dini önderlerimizin ayak izlerini takip ederek Antakya Süryani Üniversitesi’nin açılmasını sağladık. Bu da kilisemizin yüksek eğitimin alevini tekrar yükseltmesi demektir” dedi.

Antakya Süryani Üniversitesi projesinin hayata geçmesi için 2007 yılından bu yana yoğun bir çaba harcadıklarını hatırlatan Antakya Patriği Mor Iğnatiyos II. Afram Kerim, bu konuda çaba harcayan herkese ve özellikle Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi’nin bir dönem önceki Patriği Mor İğnativos II. Zakka İwaz’a, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Bashar Asad’a, Yükseköğretim Bakanı Dr. Atef Al-Naddaf ve bakanlıktaki yardımcılarına teşekkür etti.

Konuşmasında Antakya Süryani Üniversitesi’nin Suriye’deki yükseköğretim sektörünün gelişmesine yardımcı olacağını ve akademik araştırmalar için önemli bir merkez haline gelerek öğrencilerine iyi fırsatlar sunacağını dile getiren Patrik; “ASU öğrencilerine yönelik çalışmalarımızda başarı ve mükemmelliğin tümünü sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

Suboro TV’nin hazırladığı Antakya Süryani Üniversitesi hakkında kısa bir video gösterisi ve müzik dinletisi sonrasında konuşan ASU Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Dr. Bariaa Al-Oodsi ise, Doğu Hıristiyan Kiliseleri’nin başkenti olan Antakya’nın tarihi ve mirası hakkında bilgiler verdikten sonra yaptığı konuşmada Süryaniler ve Suriye ile Suriye ve Antakya arasındaki ilişkilerin önemine değindi.

Dr. Bariaa AI-Qodsi son olarak, Antakya Süryani Üniversitesi’nin tüm Suriyeli ile Suriyeli olmayan öğrenciler için en iyi eğitim kalitesini sağlamak ve önemli bir akademik merkez olmak için çalışacaklarının sözünü verdi.

Üniversite açılışında son olarak konuşan Suriye Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Atef Al-Naddaf da, ASU’nun oluşumunu sağlamak ve bugünkü açılışı gerçekleştirmek için emek ve çaba sarf eden herkesi tebrik etti. Konuşmasında Suriye’deki hükümet ve özel üniversitelerin -özellikle Suriye Krizi sürecinde- tarihi hakkında bilgiler sunan Prof. Dr. Atef Al-Naddaf, Antakya Süryani Üniversitesi’nin açılışının Suriye için kötülük isteyen herkese karşı en güçlü cevap olduğunu söyledi.

Suriye’nin Başkenti Şam’da açılışı yapılan Antakya Süryani Üniversitesi’nin açılışına aralarında Roma Katolik Kilisesi ve Papa’nın Suriye’deki temsilcisi Kardinal Mario Zenari, Antakya Rum-Ortodoks (Süryani-Melkit) Kilisesi’nin Patriği X. Johan Yazıcı’nın da bulunduğu Suriye’deki birçok kilise temsilcisi katıldı.

Bunun yanında Mor Teofilos Georg Saliba, Mor Justinos Boulos Safar, Mor Timoteos Matta El-Khoury gibi Süryani Ortodoks Kilisesi’nin birçok yerde görev yapan metropolitleri de üniversite açılışı sırasında Şam’da hazır bulundular.

Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi merkezinin bulunduğu Suriye’de yedi yıldır devam eden savaş nedeniyle büyük bir göç yaşanmasına rağmen hala önemli bir Süryani nüfusu yaşıyor.
(Haber: SABRO, Sayı: 88, Kasım 2018)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img