Ghoşta Khetagurov’un 1889-1895 yılları arasında Rusça olarak yazdığı aynı isimli şiirinden oyunlaştırılan “Fatima” oyununun galası, Güney Osetya-Alanya (GO-A) Ghoşta Khetagurov Devlet Drama Tiyatrosu’nda yapıldı.
İlerici Rus Romantik akımının Kafkasya bağlamındaki ilk örneklerinden olan Fatima’da Ghoşta, geleneklerin ve ataerkil baskıların cenderesindeki dağlı Kafkas kadınlarından birinin aşk ve emekle gelen mutluluk ve özgürlük arayışını anlatıyor.
En son 1979’da olmak üzere farklı zamanlarda sekiz kez oyun olarak sahnelenmiş ve bunlardan biri de Siko Dolidze yönetmenliğinde film olarak çekilmiş olan Fatima (Türkiye’de yasaklanmış zamanında) bu kez GO-A Ghoşta Khetagurov Devlet Drama Tiyatrosu’nda göz alıcı bir şekilde sahneye konuldu.
Anatoly Margiev’in ve Devlet Başkanı’nın destekleri ile ulusal tiyatro bütçesinin dışında finanse edilen oyunun galası için tüm biletler çok önceden satılmıştı ve gelenler oyunun sonunda uzun süre oyuncuları ayakta alkışladılar. Oyunu iki farklı takım oyuncu iki farklı yorumla ve sahneleme ile oynayacak ki bu da GO-A’da ilk kez oluyor. Artistik direktör Tamerlan Dzudtsov oyunun bu yorum farklılıklarının Ghoşta’nın Fatima’yı yazarken yarattığı gizemleri daha iyi yansıtacağına inanıyor. Dzudtsov daha önceki oyun yorumlarının ve filmin Fatima şiirine fazla bağlı kalmayan yorumlar olduğunu, kendisinin ise kimsenin milli şairimiz kadar iyi yazamayacağı inancıyla metne bağlı kaldığını söyledi.
Madina Tskhovrebova’nın haberine göre Prens Cambulat ile eski bir köle olan İbragim’in aşkları arasında kalan Fatima’yı İnga Margieva ve Albina Xugayeva oynayacaklar. Margieva’ya Soslan Bibilov – Cambulat, Dmitry Parastayev – İbragim ve Naiba – Vitaly Naniev; Xugayeva’ya ise Cambulat – Grigory Mamiev, İbragim – Edik Vaneev ve Naib – Artur Gagloev eşlik edecekler. Müziklerini, daha önce Feliks Alborov’un tamamlanmamış Fatima Opera’sından hareketle Atsamaz Mogkoev yapmış, kostümleri ise Kuzey Osetya Alanya’dan tasarımcı Xox Bekoev ve İsolde Gogichayeva hazırlamışlar; sahne tasarımı ise Madina Sanakoeva’ya ait. Dzudtsov önümüzdeki sezonda İskit, Sarmat ve Alan dönemlerini işleyen tarihi bir üçlemeyi ele alacaklarının müjdesini verirken genel direktör Valiyeva ise bundan sonra Osetçe ulusal klasiklere öncelik verileceğini duyurdu.
Haber: Atsætı Ufuk Güneş