Türkiye’de uzay ajansının kurulmasıyla birlikte bana da bu konuyla ilgili sık sık özellikle gençlerden sorular gelmekte ve neler düşündüğüm sorulmakta. Daha her şeyin çok başlangıcındayız. Bu konudaki ilerlemeler tamamen ülkenin bilime olan yaklaşımıyla paralel olarak gelişecektir.
Bilimi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten bir toplum hüviyetine dönebilirsek bu süreç de çok daha hızlı ilerleyecektir. Kısa, orta ve uzun vadeli bilimsel misyonumuzu hiç vakit kaybetmeden ortaya koymak ve bunu tamamen gündelik siyasetten arınmış bir şekilde yapmak zorundayız.
Bir gün Türkiye aya, Mars’a kendi astronotlarıyla bir uzay aracı gönderebilir mi? Umarım bunu başaracak seviyeye geliriz. Zor ama imkânsız değil.
Uzay uçuşları için gereken roket ve uzay aracı teknolojileri bugün Türkiye’de bir uzay misyonuna yetecek seviyede değil. Bir uzay misyonundan bahsedebilmemiz için bu yeni ajansın ilk hedeflerinden biri kısa vadede dünya alçak yörüngesine roketle uydu gönderebilecek bir seviyeye gelebilmek olmalı. Bu çok agresif bir hedef gibi görünse de büyük hedeflere ancak büyük düşünerek ulaşabileceğimiz düşüncesindeyim.
NASA’nın 2019 bütçesi 21.5 milyar dolar ve bu bütçenin yaklaşık 1.2 milyar doları benim de çalıştığım Orion projesine ayrılmış durumda. Türkiye uzay teknolojilerine ciddi bir yatırım yapmayı düşünüyorsa bu işe ayrılan rakamlar da gerçekten ciddi boyutta olmak zorunda. Bu bütçeleri Türkiye devleti finanse edebilir mi? Türkiye’de örneğin diyanet işleri başkanlığı bütçesinin neredeyse Orion bütçesine yakın olduğunu düşünürsek önceliklerde değişiklik yapılması kaydıyla bu bütçeler rahatlıkla karşılanabilir.
Yeni ajansın önem vermesi gereken bir alanda uluslararası ortaklıklar olmalı. Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) yürütülen çalışmalara Türkiye’nin de projeler vermesi mümkün. ISS’nin sadece 9 ana ortağı olsa da 50’nin üzerinde ülkeden bilim insanlarının projeleri bu uzay laboratuvarında yürütülmekte. Uzayda bilim yarışının ortakları olmak ve geride kalmamak için gereken adımlar hemen atılmalıdır.
Sayı: 2019 03
Yayınlanma Tarihi: 2019-03-01 00:00:00