ULUKAF

0
900

Türkiye’deki farklı üniversitelerin Kafkas toplulukları, Jıneps üzerinden kendilerini anlatmaya devam ediyor

Hakkımızda

Bursa Uludağ Üniversitesi Kafkasya Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (ULUKAF), diasporada yok olma tehlikesi altında olan Kuzey Kafkasya kültürünü koruma adına bir irade oluşturmak için Uludağ Üniversitesinde okuyan öğrenciler tarafından 2013 yılında resmi olarak kurulmuş olup günümüze kadar gelen kültürel bir topluluk… Dil, müzik, dans gibi öğeleri araç olarak kullanıp her hafta yapılan buluşmalarla ve belirli periyotlarla düzenlenen etkinlikler, kurslar ve bu anlamda üniversite öğrencileri arasındaki ilişkileri geliştirecek sosyal bir ortam oluşturmayı amaçlayıp Kuzey Kafkasyalı halkların birlik ve beraberliğine hizmet etmekte.

Faaliyetlerimiz

Gerek KAF içi haftalık buluşmalar, kahvaltılar gibi keyifli aktiviteler gerekse diğer ÜNİKAF’lar ve Kafkas STK’larıyla görüşmeler yaparak zaman zaman ortak etkinliklerle bir araya geliyoruz. Bunların yanında Aydın İlhan eşliğinde Adigece dil kursumuzu açtık. 2018/2019 yılında 18 etkinlik gerçekleştirildi.
23 Kasım 2018 tarihinde Türkkök Kök-Hücre kazanım uzmanı Dr. Ramazan Çiçek’in katılımıyla Kök-Hücre semineri gerçekleştirdik. Semineri yapma amacımız gençlerimizi Kök-Hücre konusunda bilinçlendirmekti. Seminer bitiminde Ulukaf ailesi olarak İÜKAF (İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Topluluğu) ve AÜKAF’a (Antalya Akdeniz Üniversitesi) sosyal medya yoluyla meydan okuduk. Sosyal sorumluluk projemizi Diasporadaki tüm Ünikaf toluluklarımıza meydan okuma yoluyla yaymayı hedefledik.
13 Aralık 2018 tarihinde Uludağ Üniversitesi Proje Atölyesi’nin Kültür Geceleri kapsamında Kafkas Kültür Gecemizi gerçekleştirdik. İlk önce hazırladığımız slayt gösterimiyle Kafkas coğrafyasının detaylarını, önemini ve güzelliğini katılan misafirlerimize tanıtmış olduk. Devamında “Xazbze”yi, kıyafet, yemek kültürümüzü ve program bitimine doğru 30 dakikalık düğün gösterisi ile düğün ve dans kültürümüzü tanıttık. Gün sonunda haluj ikramı ile programımızı bitirdik. Ve böylelikle kültürümüzü 220 kişiyi aşkın katılımcıya sergilemiş olduk.
Diasporamızın en köklü federasyonu olan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Yönetim Kurulunu 23 Aralık 2018 tarihinde “Gençler soruyor KAFFED Yanıtlıyor” programı kapsamında Uludağ Üniversitesi’nde ağırladık. Gençlerimiz KAFFED Yönetim Kurulu ile diasporada dil ve kültürün korunması, Türkiye’de açılmış Çerkes Dili ve Edebiyatı bölüm mezunlarının istihdamı ve anavatana dönüş gibi problemlerin çözümüne yönelik istişarede bulunuldu.
Balıkesir Çerkes Kültür Derneği’nin 50. yıl etkinliğinde sahne almak için Adigey Cumhuriyeti’nden gelen Bzerabze Müzik Grubu üniversitemizde sahneye çıktı. Ünikaflar arasında Kafkasya’dan gelen bir müzik grubunu ağırlayan ilk Kaf ULUKAF oldu.
Daha öncesinde seminerini gerçekleştirerek kan ve kök hücre bağışının insan hayatı için önemini aşıladığımız projemizi 8-9 Mart 2019 tarihlerinde kan ve kök-hücre bağışında bulunarak tamamladık. “Kök-Hücre Bağışla Bir Hayata Umut Işığı Ol” sloganı ile bu iki gün içerisinde 80’den fazla Kök-Hücre 100’den fazla kan bağışında bulunarak Ulukaf ailesi Kızılay’a ve toplumumuza katkı sağlamış oldu.

Kafkasya Günleri

2013’ten beri geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz grogramın bu sene altıncısınıs gerçekleştirdik. Her sene yapılan Kafkasya Günleri daha çok dil ve kültür ağırlıklı gerçekleştirilmişti. Bu sene biraz formatını değiştirerek ilk gün dil ve kimlik üzerine ikinci günü ise kariyer ve girişimcilik üzerine konuşmacıları ağırladık.
3-4 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Kafkasya Günleri’nde diasporadaki 14 Ünikaf topluluğundan yaklaşık 80 kişiyi iki gün boyunca Uludağ Üniversitesinde ağırladık.
Programımız ilk gün 3 Mayıs saat 10:00’da Topluluk Başkanı Rashad Yusubov’un konuşması ile başlayarak 1. oturumda değerli konuşmacılardan Ömer Atalar “Hak Mücadelesinde Kafkasya ve Diaspora”, 2. oturumda Erol Köroğlu “Diaspora Mücadelesinde Edebiyatın Getirdiği Zorluklar ve İmkanlar”, 3. oturumda Fehmi Altın, Pınar Ersoy Korkmaz ve Yusuf Taş “Dilin Kimliğe Yansıması”, 4. oturumda Cengiz Koç “Abhazya ve Abhazların Varlık Mücadelesi” ve son oturumda “On dokuzuncu Yüzyılda Rusların Kafkasya’ya Müdahalesi ve Büyük Çerkes Sürgünü” başlığı ile Prof.Dr Bekir Parlak konuşmalarını yaptılar.
Program bitiminde Üniversitemizin anfi alanına geçerek düğün eğlence ve zexes eşliğinde ilk günü bitirdik.
Programımızın ikinci günü 4 Mayıs saat 13:00’dan başlayarak 1. oturumda değerli konuşmacı Necla Çakıcı Aşan “Kafkaslar ve Kuşak: Nesil Farklılıklarının Gençler Üzerindeki Etkisi”, 2. oturumda Kerem Deveci “Enerjini Kullan” 3. oturumda Onur Yar “Gelecek Nerde” 4. oturumda “ İş Adamları ve Kariyer” başlığıyla Salim Uçak ve Servet Özkurt konuşmalarını yaptı ve programı bitirmiş olduk. Program bitiminde yemek ve düğün yaparak, misafir gelen Ünikaf topluluklarını yolcu ettik.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz