Ürdün Çerkeslerinin uluslararası kanalı: NART TV

0
939

NART TV, 2008 yılında özel bir şirket tarafından kuruldu ve ilk Çerkes uydu kanalı olarak Amman’dan yayına başladı. Başlangıçta Arap ülkelerini kapsıyordu. Kâr amaçları olmayan kurucular, Çerkes toplumunun ulusal sorunlarını desteklemeyi amaçlayan bir çalışma olarak yola koyuldular.
Yedi yıl süren çalışmaların ardından kurucular finansal yük nedeniyle alternatif arayışına yöneldiler. Çerkesler için, özellikle Arap dünyasında, 2017 yılında kurulan ve kar amacı gütmeyen Kuban Vakfı, televizyonu sürdürme ve geliştirme görevlerini üstlendi.
Bugün itibarıyla NART TV; yüzlerce belgesel, eğlence, şov, değişik dünya ülkelerinden Çerkes kültürü, sanatı, sosyal ve diğer meseleleri kapsayan yapımlar sunmaktadır.
İşletme ve yayıncılık giderleri; tahsis edilen fon, destek, bağışlar, sponsorluk, reklamlar, kanal yönetimi tarafından düzenlenen sosyal ve sanatsal faaliyetler yoluyla sağlanmaktadır.
Ancak devlet desteğinin olmayışı kanalın gelişmesini engelliyordu. Daha geniş kitlelere ulaşabilmeyi, özellikle Türkiye ve Kafkasya’ya ulaşabilmeyi engelliyordu. Görüntü kalitesini yükseltmek ve daha kaliteli programların üretilmesi NART TV idaresinin ana hedefleriydi.
Televizyon yayıncılığının gelişmesiyle, 2019’da yeni yayın modeline geçildi. Daha modern ve pratik çözümler sunan, internet üzerinden aboneliğin mümkün olduğu IPTV yayın sistemine dönüştürüldü.
Yeni yayın (IPTV) uygulamasıyla sağlanan faydalar:
*Daha yüksek kaliteli görüntü,
*Daha geniş coğrafi yayılım ve dünya çapında yayına erişilebilme,
*Birden fazla Çerkes kanalının yayına başlaması,
*Abonelik artışı ile gelir sağlanması, daha kaliteli yapımların gerçekleştirilmesi.

Vizyonumuz

Diaspora ve anavatandaki Çerkesleri NART TV ekranında toplayarak medyaya yönelik, sosyal, ekonomik ve politik İhtiyaçlarını gidermek; kültürel miraslarını korumada ve ulusal katkılarının tanıtımında ve yayılmasında rol oynamasını umuyoruz.

Mesajımız

*Çerkeslerin ve bütün Kuzey Kafkasya topluluklarının dil, kültür, tarih, folklor gibi tüm uygarlık unsurlarının korunmasında ve canlandırılmasında etkin bir rol oynamak.
*Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halklarını komşu ve dost halklara tanıtıp, dostluk ve işbirliği ruhunu teşvik etmek.
*Çerkeslerin medya prodüksiyonu, spor, sanat, edebiyat, bilim ve diğer tüm alanlardaki yaratıcılığını teşvik etmek ve başarılı bir biçimde sürdürmek için motive etmek.
*Yeni teknolojileri izleyerek medya hizmetleri geliştirmek.
*Ekonomik yanı dikkate alarak; dünyanın çeşitli ülkelerinde dağınık durumda yaşayan Çerkesleri, karşılıklı işbirliği ve iş yaratma fırsatları için teşvik etmek.

Amaçlarımız

*Çerkeslerin kültür, sanat ve edebi üretiminin korunmasına, geliştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkı yapacak programlar hazırlamak ve toplantılar düzenlemek.
*Araştırmacı ve yaratıcı çalışmalar yapan/düzenleyen uzman ve yetenekli insanları teşvik etmek, desteklemek, çalışmalarını yayınlamak.
*Uzmanları ağırlayacak toplantılar, konferanslar, kültürel atölyeler, festivaller ve sempozyumlar düzenleyerek eğitsel, bilimsel, politik, spor, sanatsal ve diğer yaşamla ilgili alanlarla ilgilenmek.
*Dünyada dağınık yaşayan Çerkesleri ilişki kurmaya ve tanışmaya teşvik etmek; bu amaçla toplantılar düzenlemek, toplantı raporları ve programlar aracılığıyla aralarındaki iletişimi etkinleştirmek.
*Programların kalitesinde kalitatif bir değişim sağlamak için, profesyonel televizyon yapımcılarıyla işbirliğini genişletmek.
*NART TV’nin amaçlarını gerçekleştiren konserler ve etkinlikler düzenlemek.
*Dünyadaki en geniş izleyici kitlesine ulaşabilmek.
*Özellikle gençler için iş fırsatları yaratmak.

IPTV sistemi nedir?

 
IPTV (İnternet Protokol Televizyonu) sisteminde; internet bağlantınız aracılığıyla TV programlarını bilgisayarınızda, cep telefonunuzda veya set üstü bir kutu ile TV’nizde izleyebilirsiniz. Muhtemelen 10 Mbps’e kadar olan internet bağlantı hızı yeterli olmayacak; 10 – 100 Mbps arası internet bağlantı hızı gerekecektir.
IPTV teknolojisi ile; spor, belgesel, sinema, eğlence, müzik, çocuk, yetişkin, bilim, teknoloji ve birçok özel kanal seçeneği sunabiliyoruz.

IPTV nasıl kullanılır?

IPTV üzerinden televizyon izleyebilmek için ilk önce bir internet bağlantınızın olması gerekmektedir. İnternet bağlantısı üzerinden alacağınız sinyalleri TV’ye aktarmak için ise IPTV destekli kutular veya smart TV özellikli televizyonlar olması gerekiyor.
Kutuların Wi-Fi veya kablo bağlantılı yani ethernet kablo destekli olmasına dikkat edilmeli.

Dünyanın her yerinden NART TV ve Çerkes kanallarının izlenebilmesi için gerekenler:

1- Özel IPTV destekli cihazlar kullanılmalı (şimdilik sadece Ürdün’de satılıyor).
2- Smart özellikli televizyonlar (Samsung ve LG markalar); Google Play Store programı bulunduranlar; IPTV destekli cihazlara gerek kalmadan direkt kullanabilir.
3- Akıllı telefonlar (Android uygulaması bulunan).
4- Tabletler (Android uygulaması bulunan).
5- IPTV desteği olan android TV box cihazlar.

Dikkate alınması gereken konular:

1- Uygun internete “Wi-Fi” veya “LAN” bağlı olduğundan emin olunmalı.
2- Google Play Store’a erişip, KAFKAS IPTV bulunup cihaza yüklenmeli.
3- Abonelik bedeli senelik 100.-USD. Abonelik; Ürdün’de bulunan bayiler aranıp (WhatsApp ile) IPTV destekli cihaz temin edilerek gerçekleştirilebilir. Numaralar:
00962 775865342
00962 795315024
00962 795776602
00962 795015479
4- Yetkili bayiden alınan kullanıcı adı ve şifre girilerek sistem aktif hale getirilir.

Neden Kafkas IPTV’ye abone olmalıyız?

1- Çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve kendimizi Çerkes kültürü ve dili ile günlük iletişimde tutmanın en iyi yollarından biridir.
2- Katılımın artması ile daha kaliteli kültürel ve entelektüel Çerkes programlarının üretimine katkı sağlanmış olacaktır.
3- Dünyaya dağılmış Çerkesler arasındaki sağlıklı, devamlı yeni diyaloglar kurulabilmesi; ekonomik, teknik, sosyal ve diğer alanlarda verimli işbirliği fırsatlarının yaratılabilmesi mümkün olacaktır.
4- Kontrolsüz sosyal iletişim araçları ile karşılaştırıldığında, TV kanalları daha saygın diyaloglar kurulmasını, düşünce ve görüşlerin aktarılmasını sağlayacak; yapıcı iletişime katkı sunacaktır.
5- Çerkes medyasının canlandırılması ve harekete geçirilmesi, ciddi bir ulusal görevdir.

Kafkas Kanalları

NART TV
Genelde gösterilen programlar:
-Adigece dil dersleri,
-Sohbet programları,
-Belgeseller,
-Adigece çizgi filmler,
-Dünya genelinden sosyal haberler,
-Çerkes folklorundan sunumlar,
-Adigece tiyatro ve filmler.
*Programlarda kullanılan dillerin %50’si Adigece, diğer %50’si Arapça, Türkçe, Rusça, İngilizce.
*Programların tümü Çerkeslerle ilgilidir.

Wared TV
-Genelde Çerkes müzikleri, şarkıları ve dansları içeren programlar.
-Kuzey Kafkasyalı kardeş halklardan programlar yayınlar.

VOD
Geniş Çerkes video kütüphanesi.

Salam TV
-Dini programlar,
-Çerkes din adamlarının vaazları,
-Kur’an‘ı Kerim’in Adigece yorumlanması,
-Adigece zikir, dualar ve dini ilahiler,
-Adigece cuma hutbesi.

Text TV
-Dünyadan Çerkes haberleri,
-Evlilik, vefat, kutlama gibi ilanlar,
-Çerkes dernek ve vakıf ilanları,
-Ticari ilan ve reklamlar.

Kuban Vakfı ve NART TV yöneticileri

Basel Hajas: Başkan
Müh. Saed Bazoqua: Teknik Müdür
Dr. Mostafa Nagodj: Mali İşler
Müh. Dana Bıj: Halkla İlişkiler Müdiresi
Layla Khwaj
Samiha Janakat
Lana Shomf
Nabil Hatoqway

Kuban Vakfı

2016 yılında kurulan vakfın amaçları:
-Çerkes iş dünyasına yaratıcı, araştırmacı, lider insan kaynağı yetiştirilmesine;
-Yetenekli öğrencilere eğitim-öğretim yaşamlarında;
-Gençlere akademik alanlarda; işgücü piyasalarında yeterliliklerini ve fırsatlarını arttırmaları konusunda rehberlik ve kendi işlerini kurmaları konusunda destek vermek.
-Geziler; sosyal, ekonomik, eğitim ve turizm faaliyetleri organize etmek, konferanslar ve ticari fuarlar ile yerel ve uluslararası toplantılar düzenleyerek yeni fırsatlar yaratılmasına katkı sunmaya çalışmak.
Kuruluşundan bu yana özetle yapılanlar;
*Ekonomi, pazarlama, sağlık ve işletme yönetimi alanlarında bilimsel araştırmalar, konferanslar ve bir dizi eğitim kursu düzenlenmesi,
*Çerkes gençleri arasında dostluk bağlarını arttırmak için Kfar Kama ve Bursa’daki gezi kamplarına katılım sağlanması,
*Halkla ilişkileri teşvik etmek için sempozyumlar, sanatsal etkinlikler, kültürel-bilimsel ve gerektiğinde dayanışma/yardım toplantıları organize edilmesi,
*Aydınlara, sanatçılara ve işadamlarına; sergi, seminer ve konserlerde ev sahipliği yapılması,
*Ürdün ve dış ülkelerdeki bazı kurumlarla ve vakıflarla işbirliği anlaşmaları gerçekleştirilmesi…

Kuban Vakfı’nın en önemli projesi; Çerkeslerin kültürel mirasını, dilini korumak ve aralarındaki iletişimi arttırmak için yayında olan NART TV’nin işletmesi ve yönetilmesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz