Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kapıların önünü temiz tutmak

Sevgili dostlarım, birilerine göre önce doğmuş olmak iyi veya kötü müdür? Yanıt: Ömrü sonu belli, ama ne zaman nasıl biteceği kestirilemeyen bir yolculuk kabul edersek, sıralı olması en adil olanıdır. İyi ve kötü kavramlarını bu yolculuk belirler. Çoğumuz önce doğmuş olarak çok şeyi bilen havasındayız. En azından, ben öyleyim. Dedesin, babasın, ağabeysin, ablasın, teyzesin, halasın veya bir başkalarından yaşlısın. Yani önce doğmuşsun. Sadece bu ayrıcalığından dolayı kabul görülmek istiyorsan, hemen kendine şu soruyu sor; “Önce doğanlara ben nasıl davranmıştım? Halen nasıl davranıyorum?” Şayet, bu sorunun yanıtında samimi ve dürüstsen, senden sonra doğanlara nasıl davranman gerektiğini bilmiş olursun.

Sevgili dostlarım, şimdi diyorum ki önce doğmuşların (birilerine göre ben) yazan, çizen ve de konuşanların, tarih adına ve düşünsel anlamda hata, eksik ve kusurları olamaz mı? Buna “HAYIR” diyebilecek biri var mıdır? Ben, özellikle uğurunda emek vermeye çalıştığım, anavatan ve dil konularında en yakınlarımı muhatap alırım. Onların bu tutumumdan ne derece etkilendiğini gözlemlerim. Hiç kıvırmadan, bükmeden, pek çok gerekçeler sıralamadan, diyorum ki; “BAŞARISIZIM.” Eee, hal bu ise, ALİ ÇUREY, daha uzaklarda olanlara ne deme hakkın var? Soru bu. Peki, pes mi edeceğim? Yanıt; hayır. Çare, önce kendimin ve sonra da dinletebildiklerimin akıl ve gönüllerine, anavatan sevgisi ile ana dilimizi korumalarının önemini imara çalışıyorum. Ehh, bir nebze de olsa bunda başarılıyım. Kısaca onlara, kapılarının önünü temiz tutmalarını söylüyorum. Yani böylece, önce doğmuşluğun tadını çıkartıyorum. Sevgilerimle…

Notlar:

1. Çerkeslik; ön çıkışlı bazı tutum ve davranışlar, bilgi, belge ve ilgi eksikliği, hesapsızlığı nedeniyle geri tepmektedir.   Böylece, ana konumuz olan “var olma” mücadelemiz toplumun çeşitli katmanlarında itibarsızlaştırılmaktadır.

2. Toplumları birbirinden farklı kılan değerlerin korunması, kadim tarih ve kültürel denge içinde olmalıdır. Kısaca zamana ve çağa uygun ama üslup, bizi “Biz” yapan “НАХЪЫЖЬ” ve “ХАБЗЭ” sistemi içinde kalarak olmalıdır

3. Bazı değerler, her türlü tartışmanın ve eleştirinin dışında ve üstündedir. Örnek; VATAN,  BAYRAK ve AİDİYET. Bu çerçevede, diğer kardeş Kafkas Halkları ise, kendilerini nasıl kabul ediyorlarsa, öyle tanımlanma, özgürlükleri ve hakları vardır. ADİGE (Адыгэ) insanları olarak, bu anlayışı kabul ediyor ve saygı duyuyoruz. Zaten tarihi gerçekler de budur. Diaspora Kafkasyası, bunun istisnasıdır.

4. Eyy, önce doğmuş Adige büyükleri! Daha önceleri şikâyetçi olduğun önce doğmuşların tutum ve davranışlarını sonradan doğmuş olanlara karşı neden kullanıyorsun? Biraz olsun piyasadan çekilin, sahayı sonradan doğmuşlarla çocuklarımıza bırakalım.

5. Kafkas Halklarının simgeleştirdiği ve kabul gören bayraklarının tartışılmasının bugünkü hal ve durumumuza ne katkısı vardır? Bırakın da geldiğimiz bu noktadan itibaren yarına dönük meselelerimizi konuşup tartışalım.

Yazarın Diğer Yazıları

Ben kimim?

Dildaşlarım, “Ben kimim?”, Türkçe konuşuyorum ama;  - Tıp dilini  - Hukuk dilini  - Siyaset dilini  - Ticaret dilini  - Dinsel inanç dilini  Anlamıyorum. Ben kimim?  - “Hac” zengine farz  - “Zekât” zengine...

Uygarlık

Dildaşlarım, Çerkeslerle ilgili ne yazarsanız yazınız, dünyanın, kültürel ve uygarlık konusundaki yetkililerinin, bitmez ve tükenmez bir sorusu şudur:  -Senin, insanlık tarihinin bilinen uygarlık yaratılarında yerin...

İnançlar

Dildaşlarım, isim vererek yazmak asla prensibim değildir. Söyleyeceklerimi ya telefonda ya da birebir karşılaştığımda dile getiririm. Çünkü yazılar, bazen niyet okuma şablonunda pek çok...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img