30 Eylül Zafer Günü kutlandı
Abhazya
30 Eylül Zafer ve Bağımsızlık Günü’nün (Ayaayra) 26. yıldönümü Abhazya’da coşkuyla kutlandı.
Kutlamalar, Abhazya’nın ilk Cumhurbaşkanı Vladislav Ardzınba’nın Eşera’daki anıt mezarına yapılan ziyaretle başladı. Yerli ve yabancı heyetlerin, hükümet yetkililerinin, savaş gazilerinin ve şehit yakınlarının oluşturduğu kalabalık, Vladislav Ardzınba’nın anıtına çiçek bıraktı.
Başkent Sohum’daki Şehitlik Parkı’nda yapılan anmalarda, 29 Eylül günü Psou sınırından yürüyüşe başlayan ‘Kahramanların Yolu’ yürüyüşçüleri Sohum’a ulaşarak kutlamalara katıldı. Yürüyüşçüler, ‘Ölümsüz Alay’ şehitlik parkına çiçek bıraktıktan sonra savaşın sembolü olan eski Parlamento binasının önüne geldiler.
Kutlamalarda, Güney Osetyalı sanatçılarının ‘Zafer Bayramı’nın 26. yıldönümü’ ve Abhazyalı sanatçıların ‘Savaş Yankısı’ konulu fotoğraf sergileri de ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Akşam saatlerine kadar devam eden zafer kutlamaları, sahildeki Filarmoni Sahnesi’nde müzik, şiir ve tiyatro gösterileriyle devam etti.
(altinpost.org)
İstanbul
Zaferin 26. yılı İstanbul Abhaz Kültür Derneği salonunda kutlandı.
Geceye Rusya Federasyonu İstanbul Konsolos Yardımcıları, Güney Osetya Temsilcisi Remzi Yıldırım, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy, Dünya Abhaz Birliği Türkiye Temsilcisi Ahmet Ceylan, Alan Vakfı Başkanı Sadrettin Kuşoğlu, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Başkanı Günsel Şurdum Avcı, FK1864 Spor Kulübü Başkanı İsa Tuncer, Bahçelievler Kafkas Çerkes Derneği Başkanı Seyyit Bolat, GOP Adige Hase Çerkes DerneğiMetin Şahin, Sakarya Abhaz Derneği’nden Haluk Haraziya, İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nden Asiye Yağan, Samsun Adige Hase Derneği’nden Çemişo Kadir, Beylikdüzü Çerkes Kültür Evi’nden Mehmet Yetişkin, Jıneps Gazetesi’nden Zafer Süren ve Erdoğan Yılmaz katıldı.
Kucha Gülşah Sargın söylediği şarkılarla geceye renk katarken, gençler sergiledikleri danslarla katılımcıları coşturdu.
***
Gülcan Altan’a devlet sanatçısı beratı
Anavatan ile diaspora arasındaki bağları güçlendiren dokulardan biri de sanattır. Onun taşıdığı ses ve renk birbirinden ayrı düşmüş halkın buluşma noktasıdır. Abhazya Devlet Filarmoni salonunda 25 Eylül’de gerçekleştirilen müzik festivalinde bir ilk yaşandı. Türkiye’de tanınan, sevilen Adige müzisyen Gülcan Altan’a Abhazya Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
Abhazya’nın bağımsızlığının 25. yılına adayarak bestelediği marşı Türkçe ve Abhazca seslendiren Gülcan Altan’a Cumhurbaşkanı sözcüsü Vova Zartaryan tarafından devlet sanatçısı beratı takdim edildi.
***
ABHAZFED Heyeti, Döğüşbelen’e gitti
Abhaz Dernekleri Federasyonu, teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Muğla Döğüşbelen Köyü’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.
Uzun süredir bölgedeki soydaşlar ile bir araya gelme düşüncesinde olan ABHAZFED Yönetimi; Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Peçliya’nın temasları sonrasında bu ziyareti gerçekleştirdi.
Köydeki Eyhabılar ve araştırmacı gençlerden köyün kuruluşu ve tarihi olayları hakkında bilgiler alan federasyon yönetimi; bölgede yaşayan Abhazlarla bundan sonra devamlı irtibat halinde olacaklarını ve ortak çalışmalar yapacaklarını belirttiler.
Erna-yıpha Yüksel ve Kraça Haldun’un, ziyarette hazır bulunan Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya’ya ithafen, ‘Döğüşbelen Köyü’ne 155 yıldır ilk kez anavatandan biri geldi’ sözleri tüm katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Bu sözlerin üzerine bir konuşma yapan Vadim Haraziya; Abhazya Cumhuriyeti’nin 92’den bu tarafa büyük mücadeleler verdiğini, tüm bunlardan sonra günümüzde Abhazya’nın ekonomik ve politik olarak çok daha iyi bir yere ulaştığını belirtti.
ABHAZFED Genel Başkanı Atanur Akhusba yaptığı konuşmada; federasyon yapısını ve teşkilatlanma konusundaki ısrarlı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akhusba; “Döğüşbelen’in bize, bizim de Döğüşbelen’e ihtiyacımız var’ dedi.
Görüşmede söz alan köy muhtarı Selçuk Ahba ise yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirtti.
Sırası ile söz alan köy halkı ve katılımcılar; ziyaretten duydukları memnuniyeti belirtirken, Federasyon Yönetimi ve Temsilciliğe çeşitli sorular sordular.
Köyün tarihi dokusunu ve coğrafyasını yerinde göstermek adına heyete köyü gezdiren ve tüm komşularla bahçelerinde sohbet imkanı sağlayan Döğüşbelen’li soydaşlarımız, daha sonra Abhaz mutfağının eşsiz tadları ile heyete ikramda bulundular.
Abhaz Dernekleri Federasyonu Heyeti’nde Abhazya Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya, Yardımcısı Cansuh Lazba, ABHAZFED Genel Başkanı Atanur Akhusba, Genel Başkan Yardımcısı Murat Mahariya, Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Peçliya, Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Serdar Papa, İstanbul Abhaz Derneği Başkanı Şamil Yaşba ve İstanbul Abhaz Derneği eski başkanı Hakan Beygua yer aldı. (abhazfderasyonu.org)
***
ABHAZFED ve DAK, İstanbul’da bir araya geldi
Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Akhusba ve Yönetim Kurulu ile Dünya Abaza Kongresi (DAK) Genel Sekreteri İnar Gitsba ve Türkiye Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Abhaz Derneği’nde bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya ve yardımcısı Cansuh Lazba da bulundu.
Yapılan istişare toplantısında ABHAZFED – DAK ortaklığında hayata geçirilebilecek çalışmalar masaya yatırıldı. Karşılıklı beklentiler ve işbirliği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
***
“Abaza Materyalleri”
Ünlü bilgin Anatoliy Genko’nun eserleri, “Abaza Materyalleri” adlı bir kitapta toplandı.
Genko’nun bilimsel çalışmalarına dayanan kitabın tanıtımı Sohum’da yapıldı. Tanıtım etkinliğinde konuşan akademisyen, Abhazya Bilim Akademisi Başkanı Profesör Zurab Capua, kitaptaki çalışmanın 2007’den bu yana yürütüldüğünü ve “hazırlanması yolunda çok zaman, sabır ve uykusuz geceler” harcandığını kaydetti.
Capua, kitabın iki bölümden oluştuğunu söyledi. İlk bölüm, etnograf Anatoliy Genko tarafından 1929 ve 1933’te toplanan Abaza folklorunun bilimsel kayıtlarını ve eşsiz materyallerini sunuyor. İkinci bölüm ise Genko’nun Abaza dili üzerindeki bilimsel araştırma tarihini aydınlatan, tartışmasız ve yaşayan belgeler içeren, az bilinen materyallerden oluşuyor.
***
“Abaza Festivali”
Dünya Abaza Kongresi’nin Abhazya’da ilk defa gerçekleştirdiği kültür ve spor festivali “Abaza”, geniş katılımlı etkinliklerle yapıldı.
16-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen festival, Musa Egzek Serbest Güreş Kupası ile start aldı. Gudauta’da gerçekleşen müsabakalarda Moskova, St. Petersburg, Rostov, Krasnodar, Kaliningrad, Soçi, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya, Güney Osetya, İnguşetya, Dağıstan ve Abhazya’nın bütün şehirlerinden 200’den fazla sporcu bir araya geldi. Musa Egzek Kupası ödülünün kazananı Karaçay-Çerkes’ten Alan Tobıli oldu.
Festivalin son gününde dans grupları, şarkıcılar ve müzisyenler ardı ardına sahneye çıktı. Şenlik boyunca parmaklarda örgü dokuma ve altın işleme temelleri üzerine atölye çalışmaları da yapıldı. “Enjiç” Halk Tiyatrosu Aktörleri ve Karaçay-Çerkes Devlet Dans Tiyatrosu oyuncuları “Abazalarda gelin getirme” törenini canlandırdılar.