Şimdiye kadar buradaki yazılarımda hep NASA uzay araştırmalarını ve NASA’da şahsen çalıştığım projeleri anlattım. Asıl uzmanlık alanım, piroteknik denilen patlayıcı ve ateşleyici maddelerin uzay araçlarının ayrılma sistemlerine uygulanması. Peki ben nasıl oldu da böyle ilginç, bir o kadar da adrenalini yüksek bir alanda çalışma fırsatı buldum?
1994’te hayatında patlayıcının yakınından bile geçmemiş bir mühendis olarak ilk kez Denver’da büyük mucit Ahmet Kafadar’ın şirket odasına girdiğimde, onun ve kurduğu şirketin bana Amerikan havacılık dünyasının ve en sonunda da NASA’nın kapılarını açacağını hiç düşünmemiştim. Halen okuldayken biraz iş tecrübesi kazanmak için girdiğim ve sonra 14 yılımı geçirdiğim OEA şirketinin kurucusu, adını daha önce hiç duymadığım Gaziantepli bir Türktü. Ahmet Kafadar’ın 1950’lerde kurduğu şirket, 1990’larda Amerika’nın kendi alanında en ileri ar-ge çalışmalarının yapıldığı NASA ve birçok büyük havacılık şirketinin ana tedarikçilerinden biri olmuştu.
Ahmet Bey’in bu şirketin kurucusu ve sahibi olmanın ötesinde bugün havacılık ve uzay sistemlerinde kullanılan birçok buluşun mucidi olduğunu öğrendiğimde şaşırmış, bir yanda da o efsane şirketin bir parçası olmaktan gurur duymuştum. Ama sanırım en büyük buluşu, arabalarda kullanılan hava yastıklarının çok hızlı bir şekilde açılmasını sağlayan ateşleme sistemiydi. Bu büyük buluş sayesinde şirket 80’lerde birkaç kat büyümüş ve sadece Amerika değil dünyanın da sayılı piroteknik şirketleri arasına girmişti.
Savaş uçaklarının fırlatma koltuklarından uzay mekiği ayrılma sistemlerine, yolcu uçaklarının acil çıkış slide’larına kadar birçok sistemin kritik parçalarının da patent sahibiydi bu “Müthiş Türk” lakabıyla bilinen bilim insanı.
Ahmet Kafadar gibi bir dehayla kısa süre de olsa çalışma imkânı bulduğum için kendimi gerçekten şanslı hissediyorum. 1998’de vefatına kadar her fırsatta bana bu ilginç mühendislik dalının püf noktalarını öğreten ve yol gösteren, sadece teknik alanda değil hayat tecrübesiyle, azmiyle ve inanılmaz iş ahlâkıyla bana örnek olan bu değerli bilim insanını bir kez daha saygıyla anıyorum.