Gerçek işsiz sayısı 7 milyon 364 bin
DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), yayımladığı raporda, TÜİK’in önceki gün açıkladığı Temmuz 2019 dönemi işsizlik verilerini değerlendirdi. Buna göre; ümitsiz işsizler, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, zamana bağlı eksik istihdam ve mevsimlik çalışanlar da hesaplamaya dâhil edildiğinde, Türkiye’de gerçek (geniş tanımlı) işsiz sayısı 7 milyon 364 bini buldu. Geçen yılın temmuz ayında 6 milyon 130 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı, bu yılın temmuz ayında 1 milyon 54 bin arttı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 21 olarak hesaplandı.
Rapora göre işsizlik; tarım, inşaat ve turizm mevsimi olmasına karşın temmuz ayında da artmaya devam etti. Hem mevsim etkisinden arındırılmış hem de arındırılmamış işsizlik oranlarında tırmanma yaşanırken, en yoğun artış genç ve kadın işsizliğinde gerçekleşti.
Temmuz 2018’de 3 milyon 531 bin olan ‘mevsim etkisinden arındırılmamış dar tanımlı işsiz sayısı’, Temmuz 2019’da 1 milyon 65 bin artarak 4 milyon 596 bine yükseldi. ‘Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı’ da bir önceki yılın aynı ayına göre 3,1 puan artarak yüzde 10,8’den yüzde 13,9’a çıktı.
Temmuz 2018’de 3 milyon 595 bin olan ‘mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı’ ise Temmuz 2019’da 1 milyon 82 bin kişi artarak 4 milyon 677 bine ulaştı. ‘Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı’ da yüzde 11,1’den yüzde 14,3 seviyesine yükseldi.
Tarım dışı işsizlikte de tırmanış devam ediyor. Temmuz 2018’de yüzde 12,9 olan ‘mevsim etkisinden arındırılmış tarım dışı işsizlik’, Temmuz 2019’da yüzde 16,5’e yükseldi.
DİSK-AR’ın raporda, işsizlikle mücadele için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
-Haftalık çalışma süresi, gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı 90 saate düşürülmeli.
-Kamuda kadrolu ve güvenceli istihdam artışı sağlanmalı, personel açığı derhal kapatılmalı.
-İşbaşında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmeli.
-Herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalı.-Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli.
-Sendikalı hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı.
-İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımına son verilmeli, fondan yararlanma koşulları iyileştirilmeli.
-Kadın istihdamının artırılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli. Ev içi bakım yükü, devletin bakım hizmeti sağlaması ile kadının üzerinden alınmalı. (17.10.2019 – Birgün Gazetesi)
Erzincan’da altın sondajı
Anagold Madencilik, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Ağıl, Harmankaya, Dilli ve Çanakçı köylerinde altın aramak için sondaj çalışmalarına başladı. Sondaj çalışmalarının başlamasının ardından projeden haberdar olduklarını belirten bölge halkı, mücadele kararı aldı.
İlçede her yıl düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından turistlerin katıldığı doğa festivalinin de etkileneceğinden endişelenen bölge halkı Erzincan’ın deprem bölgesi olduğunu da vurguladı. Olası bir depremde toprağa karışacak siyanürün yaratacağı tahribatın geri dönülmez sonuçları olduğunu söyleyen yurttaşlar imza kampanyası başlattı. (19.10.2019 – Birgün Gazetesi)
Dört bir tarafta direniş sürüyor
İşten çıkartılan, tazminatlarını alamayan, hak gasplarına uğrayan binlerce işçi dört bir tarafta direnişte. Polimer Eaton, Düzce Cam, Ataşehir Belediyesi ve Cargill işçileri direnişe geçenlerden sadece bazıları. (19.10.2019 – Birgün Gazetesi)