Anavatan ile muhaceret arasındaki kültürel köprü: AURA

0
718

İstanbullu sanatseverler 24-26 Aralık’ta anavatandan iki sanatçının, Lovpaçe Nurbiy ve Huvaj Ramazan’ın eserleriyle buluştu. İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) organizasyonuyla İstanbul Novada AVM’de açılan sergiye katılım oldukça yoğundu.
Sağlık sorunları nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen ressam Lovpaçe Nurbiy’in eserlerine oğlu eşlik etti. Özellikle renk seçimiyle dikkat çeken sanatçı Grozni’de doğdu, Osetya’da bir süre yaşadıktan sonra Adigey’e yerleşti. Nart Destanları, mitolojik anlatılar, peyzajları konu edinen Lovpaçe Nurbiy’in eserleri ulusal ve uluslararası pek çok sergide yer aldı.
Maun, akçaağaç, ıhlamur türü ağaçlardan yaptığı dekoratif eserleriyle sergiye katılan ve tanışma fırsatı bulduğumuz sanatçı Huvaj Ramazan, Adigey Drama Tiyatrosu ve Maykop’taki Şehir Kültür ve Eğlence Parkı’nda bir süre dekoratör olarak çalıştı. Sanatçı, yapacağı işin niteliğine, temasına göre kullanacağı ağaç türüne karar verdiğini belirtiyor. Yaşanan coğrafyanın sanatçının eserlerine katkısı olduğunu, o kültürlerden beslendiğini vurgulayan, edebiyat eserleri de mevcut olan Huvaj Ramazan’ın, Trabzon ve Ankara’dan sonra Türkiye’de açtığı üçüncü sergisinde oyma işlerinin yanı sıra resimleri de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Rusya Sanatçılar Birliği üyesi iki sanatçının karma resim ve oyma işlerinden oluşan “Aura” başlıklı serginin amacı, İKKD tarafından hazırlanan katalogda şöyle özetleniyor: “Aura, uzun yıllar birbirinden ayrı düşmüş, ayrı coğrafyalara dağılmış bir toplumun, sanat üzerinden yaratılmış aurada tekrar buluşmalarını, derin ve kadim bir havayı yeniden solumalarını amaçlıyor.”

Önceki İçerik16 telli şikepşine tasarladı
Sonraki İçerikTürkiye Çerkesleri Osmanlı’dan Türkiye’ye Savaş, Şiddet, Milliyetçilik
Gül Yılmaz
1965 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü’ndeki lisans eğitimini 1986’da tamamladı. İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü Oksoloji Bölümü’nde yüksek lisansını yaparken Milliyet gazetesinde düzeltmenliğe başladı. İÜ Sosyal Antropoloji Bölümü’nde 1990 – 1992 yıllarında üstlendiği okutmanlık görevinden sonra iki yıl Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çalıştı. Cumhuriyet gazetesiyle döndüğü düzeltmenliği, emekliliğinin ardından Radikal, Karşı Gazete’de ve serbest düzeltmen olarak çeşitli yayınevlerinde sürdürdü. “Çocuk İsimleri Sözlüğü” adlı kitabı yayına hazırladı (Epsilon Yayınevi). Bazı yurtdışı gezilerine ilişkin izlenimlerini yazdı (Cumhuriyet, Jıneps, Hürriyet Seyahat). Dönem dönem Ruhi Su Dostlar Korosu koristi ve Kafkas halk dansları oyuncusu oldu. 2018-2019’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin “Türkiye’de Kültürel Çoğulluğun Bağımsız Araştırmacıları ve Sivil Toplum Kuruluşları İçin Ağ Oluşturma ve Eğitimi”ne katıldı. Halen Hürriyet Gazetesi/Ekler’de yarı zamanlı düzeltmenlik yapıyor ve Aralık 2018’den bu yana Jıneps gazetesi yayın kurulu üyesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz