Абазаа Рбжьы -Abazaların Sesi – Şubat 2020

0
1218

Seçim gerginliği sokağa taştı

Abhazya’da 25 Ağustos’ta gerçekleşen seçim süreci ile başlayan tartışmalar, başkent Sohum’da sokağa taştı.
3 adayın girdiği yarışta 2 aday en yüksek oyu alarak 8 Eylül’deki ikinci tur seçimlerine katılmıştı. O iki isim mevcut Cumhurbaşkanı Raul Hacimba ve muhalefet lideri Alkhas Kvitsiani’ydi.
İki aday, ikinci tur seçimlerinden önce centilmenlik anlaşması yaparak, bir oy farkla bile olsa önde olan isme itiraz etmeme konusunda anlaşmıştı. Hacimba yüzde 47.39, Kvitsiani ise yüzde 46.17 ile seçimi tamamlamıştı.
Abhazya yasalarına göre adayın cumhurbaşkanı olabilmesi için rakibinden ve itiraz edenlerin toplamından fazla oy alması gerekiyor. Hacimba, centilmenlik anlaşmasına dayanarak zaferini ilan etmiş, 20 Eylül’de ise Yüksek Seçim Kurulu seçim sonuçlarını onaylamıştı.
11 Eylül 2019’da Kvitsinia, seçim sonuçlarına itiraz ederek Abhazya Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek Mahkeme 20 Eylül’de davayı reddetti. 7 Ekim’de Kvitsinia Yargıtay’ın kararını temyiz etti. Duruşma yapılırken muhalefet partisi Amtsakhara taraftarlarları eylem yaptı. Şiddetlenen gösteriler Cumhurbaşkanlığı binasına taşındı.
Abhazya Yüksek Mahkemesi, Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının geçersiz olduğunu açıkladı ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 22 Mart 2020 tarihinde yapılmasına karar verdi.
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba görevinden istifa etti.
Abhazya Parlamentosu, 22 Mart 2020 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Başbakan Valery Bganba’yı cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürütmek üzere atadı. Bganba, 2014 yılında Abhazya’daki siyasi kriz sırasında cumhurbaşkanlığı idaresi başkanı olarak görev yapmıştı. Aynı dönemde, Raul Hacimba liderliğindeki muhalefet, yaptıkları mitingle Cumhurbaşkanı Aleksander Ankvab’ın görevinden erken istifa etmesine neden olmuşlardı.


Ajırnıhua: ‘Dünyanın Yaratıldığı Gün’

 

Abazaların en büyük bayramı Ajırnıhua, 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gece kutlandı. “Dünyanın Yaratıldığı Gün” olarak kabul edilip yeni yıl bayramı olarak kutlanan Ajırnıhua’da aileler bir araya geldi, kurbanlar kesildi, kesilen kurbanların özel güçleri olduğuna inanılan ciğer ve kalplerinin geçirildiği tahta çubuklar gökyüzüne kaldırılarak Abaza halkının ve insanlığın esenliği için dualar edildi.


Dilara’ya rakip dayanmıyor

 

Samsun İlkadım Belediyesi Kick Boks Takımı sporcusu Ajiypha Dilara Köseoğlu, Antalya’da 11-19 Ocak taarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye Açık Kick Boks Turnuvası’nda Türkiye ikincisi oldu.

 


Apheartsa Topluluğu, şarkılara hayat veriyor (1.Bölüm)

‘Apheartsa’ topluluğunun birçok üyesi iki yıl önce ellerine herhangi bir müzik aleti almamış, hatta notaları bile bilmiyorlardı ancak yeni kurulan ekip şimdiden festivallerde ödülleri toplamaya başladı bile. Dünya Abaza Kongresi (DAK) muhabiri Asta Ardzınba bunu nasıl başardıklarını sormadan geçemedi.
Abazinskiy Belediyesi’ne bağlı Kültür ve Gelişme Merkezi Apheartsa Halk Enstrümanları Topluluğu, Kasım 2017’de kuruldu. Gruba, belediye kültür bölümü çalışanları ve İnzhiç-Çukun Köyü sakinleri katıldılar. Topluluk üyelerinin sadece ikisinin müzik eğitimi bulunuyor, çoğu müzik notalarına bile hakim değiller. Grubun başkanının bile özel bir müzik eğitimi yok. Ancak tüm bunlar bir engel haline gelmemiş.
Grup kısa sürede ülke içi ve uluslararası düzeydeki festivallerde birincilikler kazanmaya başladı.

Müzik hayali

Abazinskiy bölgesinin idari merkezi İnjiç-Çukun Köyü, müzikal ve tiyatro gelenekleriyle her zaman ünlü olmuştur. Kendi etnografik koroları, bir kukla tiyatroları ve çocuk koreografi toplulukları bulunmaktadır. Sivil Toplum Örgütü ‘Alaşara’nın yardımları ve maddi desteği sayesinde, ulusal enstrümanlarının kullanıldığı bir orkestra ortaya çıktı.
Abazinskiy ilçesinin eğitim ve kültür bölüm başkanı Zemfira Martazaa, halk enstrümanları topluluğunun yaratılmasının Karaçay-Çerkes’in tüm Abazalarının uzun süredir devam eden bir rüyası olduğunu söyledi. Belediye, ‘Alaşara’dan onay ve bütçe alan bir proje hazırladı. Bu bütçe ile müzik aletleri satın alındı.
Martazaa, “Hepimiz ulusal melodilerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini biliyoruz. Onlara şimdi yeniden hayat vermezsek, hepsi ortadan kaybolacak ve sonra nesiller boyunca kimse halkımızın melodilerini ve şarkılarını bilmeyecek ve hatırlamayacak. Abazalar çok zengin bir müzik kültürüne sahip” diyor.
Orkestranın provaları, Abazinsky bölgesinin yönetim binasının alt katındaki konser salonunda haftada üç kez yapılıyor. Grubun repertuarında Abazaca, Abhazca ve Adigece eski halk eserleri bulunuyor.
Nart Sheoj 30 yaşında. Takımın hem en genç hem de en büyük üyesi. Nart – “Apheartsa” topluluğunun sanat yönetmeni. Dahası, orkestranın tüm enstrümanları onun eseri.
Suriye’nin yıllardır savaş altında olan Halep şehrinde doğup büyümüş. Beş yıl önce genç adam, Adigey’deki atalarının anavatanına taşınmış. Çatışmalardan kaçmamış, tüm hayatı boyunca hayalini kurduğu vatanına geri dönüşü gerçekleştirmiş.
Nart, “12 yıldan beri çalışıyorum ve birçok meslek değiştirdim. Marangozluk, fotoğrafçılık, kaynakçılık yaptım ve reklam ajansında çalıştım. Hayatım boyunca geri dönüş için para biriktirdim ve gerekli parayı tamamladığımda Maykop’a geldim” diye anlatıyor.
Küçüklüğünden itibaren müzikle ilgili bir çocuk olmuş. Tüm arkadaşları bunu bildikleri için ona çeşitli müzik aletleri hediye ederlermiş. Nart bu enstrümanları çalmayı kendi başına öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda çalışma prensiplerini de çözmüş. Nart, okuldan sonra hemen enstrümanlarını çalmaya koşarken komşuları da “birazdan çalmaya başlayacak komşularını” dinlemek için duvarın arkasında bekler, hatta dinlemeleri için misafir bile çağırırlarmış. İlginç olan Nart’ın ebeveynlerinin müzikle hiçbir ilgisi olmaması ve ailede hiç kimsenin enstrüman çalmayı sevmiyor olması.
Nart, “Suriye’de maalesef müzik kültürü gelişmemiş. Hiç müzik okuluna gitmedim. Sadece burada yani Rusya’da özel eğitim almaya başladım” diyor. (abaza.org)
(Devam edecek)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz