Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2019 yılı karar istatistiklerini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye, AİHM’de geçen yıl karar bağlanan davalar arasında 35 “ifade ve düşünce özgürlüğü ihlali” kararıyla birinci sırada yer aldı. AİHM önünde bekleyen toplam dava sayısı 59 bin 800. Bu davalardan 9 bin 236’sı Türkiye’den.
İfade özgürlüğü
AİHM geçen yıl toplam 884 dava kararı açıkladı. Bunların 113’ünü Türkiye’ye karşı açılmış davalar oluşturuyor. Türkiye hakkında açıklanan kararların 97’sinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlaline hükmedildi, 5 davada ihlal bulunmazken, diğer 5 dava dostane çözümle sonuçlandı. Türkiye’yle ilgili ihlal kararlarının çoğunluğu AİHS’nin ifade özgürlüğü maddesi temelinde verildi. Türkiye, ifade özgürlüğü maddesi temelinde AİHM önünde en fazla mahkûmiyet alan ülke konumunda. AİHM tarafından 2019’da açıklanan 68 ifade özgürlüğü ihlali kararının 35’i Türkiye’ye karşı açılmış davalarda hükmedildi. Türkiye’yi bu alanda 19 ihlal kararıyla Rusya izliyor.
Geçen yıl Türkiye davalarında açıklanan kararlarda ifade özgürlüğünün ardından en fazla ihlal kararları AİHS’nin “Emniyet ve Güvenlik Hakkı” (16 karar), “Mülkiyet Hakkı” (14 karar), “Adil Yargılanma” (13 karar), “İnsanlık Dışı Muamele” (12 karar) ve “Özel ve Aile Yaşamına Saygı” (11 karar) maddeleri temelinde verildi.
AİHM’in 2019’da hakkında tek bir karar dahi açıklamadığı Avrupa ülkeleri de var: Andora, Lihtenştayn, Monako, Çek Cumhuriyeti ve İsveç.
Almanya hakkında açıklanan 8 kararda ise hiçbir ihlale hükmedilmedi.
Emniyet ve Güvenlik Hakkı
AİHM, 2019 yılında açıkladığı kararlarında en çok AİHS’nin “Emniyet ve Güvenlik Hakkı”yla ilgili maddesinin ihlaline hükmetti. Avrupa Konseyi üyesi 47 devletten 20’si geçen yıl bu madde temelinde AİHM tarafından en az bir kez mahkûm edildi. Bu ülkelerin başını Rusya Federasyonu (90 ihlal) ve Ukrayna (54 ihlal) çekiyor. Bu madde temelinde toplam 204 ihlal kararı bulunuyor.