Kayseri-Pınarbaşı Hilmiye Köyü doğumlu, 21 yıllık öğretmen Yılmaz Tokmak ile internet üzerinden anadili eğitimi üzerine konuştuk. Anadili Adigeceyi ailesinden öğrendiğini belirten Tokmak, Kayseri-Talas’ta çalıştığı okulda sadece 2018-19 eğitim-öğretim yılında bir Adigece seçmeli ders sınıfı olduğunu, bu yıl öğrenci sayısı azaldığı için sınıf açılmadığını vurguluyor.
-Aileler neden çocuklarının seçmeli ders olarak anadili tercih etmesini istemiyorlar?
-Bu dersi gereksiz gören aileler var. Sınavlara etkisi olmadığı için veliler sadece ana ders denilen Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisine ait seçmeli dersleri tercih ediyorlar. Yanlış anlaşılmasından çekinen veliler de olabiliyor. “Ben biliyordum, bugüne kadar bir faydasını görmedim” diyen veliler bile olabiliyor.
-Seçmeli ders başvuru süreci konusunda yöntem önerileriniz neler?
-Çalıştığım okulun yöntemi iyi bence. Seçmeli derslerin yazılı olduğu bir form velilere gönderiliyor, veliler de seçimlerini yaparak formu imzalıyorlar ve okula teslim ediyorlar.
-Anadili sınıfı açılmasında ilçe milli eğitim ya da okul yöneticileri tarafından çıkarılan zorluklar var mı?
-İlçe milli eğitimi veya okul idaresinden hiç zorluk çıkaran olmadı. Okulumuzun fiziki şartı (sınıf) uygun olmadığı halde bu sınıfın açılabilmesi için okul içinde yer ayarlandı. Okulumuzun konferans salonunda derslerimizi işledik.
-Ders kitabı ve yardımcı ders kitabı, görsel-işitsel malzeme temininde sıkıntı yaşadınız mı?
-MEB onaylı ders kitaplarını kullandık. Önemli bir sıkıntımız olmadı.
-Çift dilli / çok dilli eğitimin bir eğitimci olarak sizce avantaj/dezavantajları neler?
-Kesinlikle dezavantajlı olacağına inanmıyorum. Avantajları… Bence zekâyı geliştirir. Diğer dilleri daha kolay öğrenir insan. Dilini bildikleri toplumlarda kendilerini daha rahat hissederler. Çift dil bilen bireyler diğer dillere daha saygılıdır.
-Jıneps okurlarına zaman ayırdığınız için çok teşekkürler…