Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

ÇUKUROVA-KAF

Kanen Ömer Kalan

Kayseri Pınarbaşı Yağlıpınar (Jeriştey) Köyü’ndenim. Sizlere dilim döndüğünce okulumuzdaki soydaşlarımızla bizi ortak paydada toplayan, aynı zamanda da başkanlığını yaptığım bu samimi topluluktan bahsedeceğim. Bizler Adana Çukurova Üniversitesi’nde öğrenim gören Çerkes gençleri olarak çarşamba günleri düzenli olarak öğle arasında bir araya geliyoruz. Bu aslında bizde bir gelenek. 1990’lı yılların başından itibaren süregelmiş ve hâlâ devam eden bir “ÇUKUROVA-KAF” geleneği. İsmimiz sizleri yanıltmasın biz resmi bir öğrenci topluluğu değiliz fakat resmi olmamamızın kötü bir yanını hiçbir zaman görmedik. Amacımız aynı üniversitede öğrenim gören Çerkes gençleri olarak birbirimiz arasında bir muhabbet ortamı yakalamak ve arkadaş çevremizi bu toplulukla birlikte genişletmek. Yoğun öğretim hayatı ve derslerin akışı arasında haftanın bir gününü bu topluluğa ayırarak birbirimizle olan bağımızı koparmamaya gayret ediyoruz.
Şehir dışında öğrencilik yapanlar iyi bilir ki daha önce hiç bilmediğiniz bir şehre öğrenci olarak gitmek yeni bir başlangıç olsa da, bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Her şehrin, ortamın kendine göre farklılıkları var ve bunlara alışmak zaman alıyor. Üniversite hayatı bile başlı başına bir dünya aslında. Bu alışma sürecinde güvenilir insanlarla muhatap olmak oldukça önemli. Maalesef dış çevre art niyetli birçok insanla dolu. Biz Çerkesler olarak nerede olursak olalım birbirimize her zaman sahip çıkmalıyız.
ÇUKUROVA-KAF olarak her sene başında okulumuzu yeni kazanan soydaşlarımıza ulaşmaya ve onlarla tanışmaya çalışıyoruz. Malumunuz kalabalık bir topluluğa gelmekte çekinebilen arkadaşlarımız olabiliyor. Her sene birilerini mezun etsek de, okulu yeni kazanmış yeni arkadaşlarımızı kucaklıyoruz. Dışarıdayken kiminle görüşürsek görüşelim, toplantıda hep bir olmaya, birlik olmaya gayret ediyoruz. İnsanoğlu olarak yapımız gereği hepimiz farklı karakteriz, farklı fikirleriz ve gökkuşağı misali farklı renkleriz fakat bunlar ortak paydada buluşamayacağımız anlamına gelmiyor. Bizler de bu ortak paydayı kültürümüz biliyor ve sımsıkı ona sarılıyoruz.
Peki bizler nasıl vakit geçiriyoruz? Eğer hava güzel ve yakın zamanda yağmur yağmadıysa amfi tiyatro çimlerinde yere bağdaş kurmuş oturuyoruzdur, hava kötü veya yağmurluysa okulda bulunan Target kafenin üst katındayızdır. Kısacası yaz aylarımız çimlerde piknik, kış aylarımız kafedeki uzun masada toplantı havasında geçiyor.
Aslında sadece çarşamba günleri toplanmıyoruz. Çarşamba günleri bir gelenek bizler için. Her an bir yerlerde kahve içebilir, hatta kendimizi dernekte veya çiftliğimizde bulabiliriz. Söz etmişken çiftliğimiz diyorum çünkü bizim gerçekten okulda bir çiftliğimiz var.
Okulumuz bünyesinde faaliyet gösteren Çukurova Üniversitesi Atlı Spor Kulübü’nü Kahramanmaraş/Andırın/Kümbetir (Benagohable) Köyü’nden Tahir Mert abimiz işletiyor. Kampüs içinde adeta köyümüz olarak gördüğümüz bu güzel çiftlik bizlerin sürekli olarak gittiği kuşkusuz ilk yer…
Bizler de senelerdir bu kulübün yönetim kurulundayız fakat ÇUKUROVA-KAF olarak ne yaparsak yapalım Tahir abimizin hakkını ödeyemeyiz, üzerimizde çok emeği var.
Şehir dışında üniversite öğrenimi gören birisi olarak Adana’ya geldiğim zaman ilk işim ÇUKUROVA-KAF ile bağlantı kurmak oldu. Eylül-2014’te o zamanın başkanı, hâlâ da görüştüğümüz Metehan kardeşime telefonla ulaşmış, daha sonra da yüz yüze tanışmıştım. O günden bugüne bu topluluk sayesinde tanıdığım insanlar benim Adana’daki ailem oldular. Tek başıma geldiğim bu şehirde çat kapı gidebileceğim onlarca kapının var olması, bir derdim veya bir sıkıntım olduğunda aramazsam azar yiyeceğim telefonların olması ve en önemlisi de iyi günümde olduğu kadar kötü günümde de sırtımı yaslayabileceğim insanların olması bu topluluğu benim için değerli kılıyor. Umuyorum ki bizden sonra gelecek ve öğrenimine Adana’da devam edecek arkadaşlarımız da benimle aynı duygu ve düşünceleri paylaşırlar.
Olur da bir gün yolunuz Adana’ya düşerse bizlere bir haber vermeniz yeterli, biz çayı koyalım, sizlerin o değerli muhabbetiyle çayımız demlenir…
İnstagram adresimiz:
@cukurovakaf)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img