PAÜKAF

0
808

Hakkımızda
Denizli Pamukkale Üniversitesi Kafkas Kültürleri Topluluğu (PAÜKAF), diasporada yok olma tehlikesi altında olan Kuzey Kafkasya kültürünü koruma adına bir bilinç oluşturmak için Pamukkale Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler tarafından 2015 yılında resmi olarak kurulmuş olup günümüze kadar gelen kültürel bir topluluktur. Dil, tarih, müzik ve dans gibi öğeleri araç olarak kullanıp her hafta yapılan buluşmalar, belirli aralıklarla düzenlenen etkinliklerle ve kurslarla, üniversite öğrencileri arasındaki ilişkileri geliştirecek sosyal bir ortam oluşturmayı amaçlayıp, Kuzey Kafkasyalı halkların birlik ve beraberliğine hizmet etmektedir.

Faaliyetlerimiz
Her sene dönem başında tanışma toplantılarıyla başlayarak dönem boyunca kahvaltı toplantıları, piknikler ve üniversite KAF etkinliklerinde bulunduk. PAÜKAF olarak KAF’ları Denizli’de ağırladık. 2017’de hazırladığımız dans ekibimiz başta Pamukkale Üniversitesi’ndeki etkinlik olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin etkinlik gecesinde sahne aldı.

Kafkasya Tarih ve Kültür Sohbetleri
2016’dan bu yana toplanarak icra ettiğimiz kültür sohbetlerine bugünlerde büyük bir önemle devam ediyoruz. Önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz tarih sohbetlerinde işlediğimiz konular; Kafkasya tarihi, Kafkasya’nın coğrafi yapısı, tarih boyunca Rusya’yla mücadele, sürgün ve soykırımda yaşananlar, Xabze’nin mahiyeti ve işleyişi gibi anlatımları içermekteydi. Konuşmacının ortalama 45 dakikalık anlatımının ardından konunun önemine göre 1 saate varan hatta aşan karşılıklı soru cevap şeklindeki sohbetlerimiz, geçmişimizle ilgili bilmediğimiz ya da eksik bildiğimiz meselelerde herkesin katılımı sayesinde bize ve geçmişimize dair derin bir farkındalık oluşturdu. Biz bize ve sıcak bir ortamda geçen sohbetlerimiz şimdiye dek PAÜKAF üyesi arkadaşlarımız tarafından mümkün mertebe ilgiyle takip edildi.
PAÜKAF olarak bu sene Kafkasya Tarih ve Kültür Sohbetleri’nin mahiyetini biraz daha genişlettik. Sistem işleyişi özünde aynı olmakla beraber tekraren ve daha kapsamlı şekilde; Kafkasya tarihi bölgenin coğrafi ve ticari yapısı, Kuzeybatı ve Kuzeydoğu Kafkasya halklarının yaşamları ve Rusya’yla ilişkileri, Güney Kafkasya, Osmanlı-Rusya-İran’ın tarih boyunca Kafkasya politikaları, Kafkasya’nın sosyal-dini-hukuksal-ekonomik yapısı, Çar II. Aleksandr’ın Kafkasya ve Orta Asya politikası, sürgün ve soykırımın sebepleri ve sonuçları, sürgünden sonra iskânın bölge bazında değerlendirmesi, Çerkes Ethem ve Milli Mücadele’deki etkisi konularını sohbetlerimizde konu alarak işledik. Bundan ayrı olarak son toplantımızda 1908’den bu yana örgütlenme ve dernekleşme faaliyetlerimize yer vererek daha çok günümüz hakkındaki son gelişmeleri konuştuk. Yapılan çalışmaları, fikir ve önerilerimizi tartıştık. Tarih sohbetlerimizin genişleyen mahiyeti, konuların daha sistematik ve ayrıntılı olmasıyla sınırlı olmaksızın dışarıdan da üniversite düzeyindeki dinleyici kitlelerinin ilgisini çekmesi ve ilgiyle takip etmeleriyle gerçekleşti. Kafkasya Tarih ve Kültür Sohbetleri Pamukkale Üniversitesi’ndeki farklı bölümlerde öğrenim gören lisansüstü öğrencilerine ilham vererek onların da Tarih Sohbetleri adı altında bir etkinlik yapmalarına vesile oldu. Kafkasya Tarih ve Kültür Sohbetlerimizi Hakan ALTIN’ın konuşmacılığında, fikirlerimizi geliştirecek bir tartışma ortamı yaratarak ve bu sohbetleri daha kapsamlı bir projeye dönüştürme gayretiyle devam ettiriyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz