Yolu umuttan geçenlere çocuk kitaplarının fısıldadığı bir şeyler var! Hayal kur, kitap oku, evde kal

0
829

2019 yılının Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve hızla yayılarak dünya genelinde insan sağlığını tehdit eden COVID-19 virüsünün gündelik yaşamlarımıza etkisi büyük oldu. Alınan önlemler kapsamında bir süredir evlerimizdeyiz. Bu durumun ne kadar süreceği şimdilik belirsiz.

Yetişkinler dünyası sorular, sorunlar, sorumluluklar üçgeninde hareketli günler geçiriyor. Çocuklarımız endişelerimizin farkında. Onlara umutlu bir gelecekten bahsedebilmek için morallerimizi yüksek tutmak zorundayız. Çocukların, evlerinde daha fazla vakit geçirecek olmalarının mutluluğu süreç uzadıkça beraberinde farklı beklentileri doğurabilir. Sınırlı alanda hareket etmeye bağlı şikâyetleriyle yetişkinlerin sabrını zorlayabilirler. Oyunu yaşamın merkezine alan çocuk için oyunlaştırılabilir her uğraş, olası şikâyetleri erteleyecektir. Çocuk kitapları bu konuda ebeveynlere pek çok sihirli çözüm anahtarı uzatıyor. Anahtarları keşfedebilmek için öncelikle biz yetişkinlerin çocuk kitaplarına yaklaşması, inceleyip, okuyup o renkli kapıdan içeri adım atma cesaretini ve isteğini göstermesi gerekiyor.

Üç oğluma doğdukları günden bu yana şiirler, hikâyeler okuyan, onlar için ayrı ayrı çocuk kitaplığı hazırlamış bir anne olarak #evdekal dığımız günleri bizler ve çocuklarımız adına keyiflendirebilecek kitap önerilerinde bulunmak isterim. Bu sayede ben de kitaplığımızı yeniden ve yeniden keşfetmiş olacağım.

İlk önerim, en miniklerimiz için olsun…

 

Bir Fil Nasıl Uyur?

Salim Keskingöz’ün yazdığı, Özlem Korçak’ın resimlediği ve Mikado Çocuk tarafından basılan kitap, çocuklara Bir Fil’in hangi koşullarda, kimlerle, ne şekilde uyuyabileceğini komik bir şekilde anlatıyor. Bu kitapta olmaz denen oluyor. Filin türlü hallerini görünce gülmez denen çocuklar gülüyor. Peki siz nasıl uyursunuz? Minik filin uyku poziyonlarını çocuklarınızla tekrarlamaya ne dersiniz? Keyifli okumalar, keyifli yorulmalar ve tabii sonra iyi uykular…

 

Doğum Günü Pastası

Dünyaca ünlü İsveçli illüstratör ve yazar Sven Nordqvist’in kaleminden. Çizerin yarattığı yaşlı çiftçi Pettson ve kedisi Findus hikâye dizisinin parçası. 2018 yılında Dinozor Çocuk tarafından Türkçeye kazandırıldı. Yetenekli kedisi Findus’un doğum gününü kutlamak için ona bir pasta hazırlamaya karar veren Pettson’un başına gelen aksilikler, bunları gidermeye çalışırken içine düştüğü komik ve şaşırtıcı durumlar hikâyenin sonuna kadar çocukların merakını besliyor. Komşu Gustavsson, Çiftçi Pettson’un hallerine dışarıdan bakınca ne görüyor, aslında o sırada olan şey ne? Öykünün sonunda çocuklarınızla pasta yapıp “Viyana Valsi”yle dans etmeye ne dersiniz? Bu da nereden mi çıktı? Öyküyü okuyanlar öğrenebilecekler.

Unutmadan, yazarın illüstratör olmaya karar verdiğinde pek çok sanat okulu tarafından reddedilmiş olduğunu söylemeliyim. Bir gün bir çocuk kitapları yarışmasında birincilik almasıyla dünyaca üne kavuşacağı süreç başlıyor. Çizimleri ve hikâyeleri çocuklar tarafından çok seviliyor. Vazgeçm

emeyi işaret etmesi adına ilham verici bir kariyer değil mi?

***

Evdeyiz. Yaşam hakkını gözetmek için… Buna dikkat ederken eski özgür günlerimizden feragat ediyoruz. Haklar ve özgürlükler, nerede başlıyor, nerede bitiyor bu konuyu çocuklarımızla konuşup tartışabiliriz. Şimdi önereceğim kitap bize bu konuda rehberlik edecektir.

 

Gök, Deniz, Toprak

Feridun Büyükyıldız’ın kaleminden hem küçüklere hem büyüklere bir masal. Can Yayınları tarafından basıldı. Çizeri Vaghar Aghaei.

Yaşlı bir hükümdarın sarayında başlıyor masal. Hükmettiği şehrin ne kadar değiştiğini fark ediyor hükümdar. Mutluluk arayışına giriyor. Halkı arasında da mutsuz insanların arttığını öğreniyor. Sarayın çevresine çektiği uzun duvarları sorguluyor ve bir değişimi başlatmak üzere çocuklarını çağırıyor. Kafkasya’dan gelip şehre hükümdar olan babasının geçmişte ona emanet ettiği üç oku çocuklarına veriyor. Okları üç ayrı yöne fırlatıyor ve çocuklarının okların düştüğü topraklara giderek daha iyi bir yaşam için 10 yeni kural öğrenip gelmelerini istiyor. Oğlu Gök ve Toprak, kızı Deniz sizce bu görevi yerine getirebilecekler mi? Yazar, insanca yaşamaya dair temel hakları masal unsurları içinde harika bir şekilde çocukların idrakına hediye etmiş. Siz de o kuralları ve hükümdarın kurallar karşısında takınacağı tavrı öğrenmek istiyorsanız kitaplığınızda ‘GÖK, DENİZ ve TOPRAK’a yer açmaya ne dersiniz? Öyküyü okuyanların Nart Tlepş’e bir selamı olacak, benden söylemesi…

Edebiyatın içindeki en keyifli anlatım biçimlerinden biri de mektup.

Büyüklere Mektuplar

Sevgili Melek Özlem Sezer’in Can Yayınları etiketiyle yayımlanan kitabı.

Kitabı resimleyen sevgili Ferit Avcı. Kendisi yayımlanan ilk çocuk kitabım ‘Kel Tilki’nin de çizeri.

Çocuklarla uzun vakitlerin geçirildiği şu günlerde ev içinde çeşitli anlaşmazlıklar yaşanması kaçınılmaz. Normal gündelik yaşamlarımızda da bu böyle. İyi ve doğru olduğuna inandığımız tavır ve düşüncelerimizin çocuklarımızdaki karşılığı her zaman bizim düşündüğümüz gibi olmayabilir. Kardeşler arasında da yaklaşım ve davranış farklılıkları oluşabilir. İşte bu kitapta çocuk yüreğinin açıksözlülüğü, cömertliği, affediciliğini kalemine müthiş bir şekilde yerleştirmiş olan yazar, bizlere bir şeyler söylüyor. Bizler okursak onları daha iyi anlayabileceğiz. Mektupları çocuklarımıza okutursak onlara yetişkinlerin duygu ve düşüncelerine karşı kendi duygu ve düşüncelerini ifade etme ve savunma cesaretini kazandırabileceğiz. Özetle; kim okursa okusun aile içindeki huzur ortamına bir katkı sunacağı kesin. Mektupların son cümleleri öyle hüzünlü, öyle sıcacık ki… İkisini sizlerle paylaşıyorum. Devamını sizlere bırakıyorum.

 

“Ve hata da yapsam sizi çok sevdiğimi unutmayın.

Bir puan tablosunda yaşıyormuş gibi hissetmekten yorulmuş olan çocuğunuz.”

“Hızla sallanıp göğe topuk basarken kuşlar gibi cıvıldayalım!

Her yaşında sizi çok sevecek olan çocuğunuz.”

 

Kitap bittiğinde odasına çekilip annesine, babasına, kardeşine mektup yazmak isteyecek küçük dostlarım olacaktır. İlham bu ya!

Sevgiyle ve #evdekalın…