Biliminsanlarından DSÖ’ye tepki

0
831
WASHINGTON, DC - APRIL 15: U.S. President Donald Trump speaks during a daily briefing of the White House Coronavirus Task Force in the Rose Garden at the White House April 15, 2020 in Washington, DC. The Treasury Department has ordered the IRS to put President Trump’s signature on the stimulus checks that are being sent to all Americans due to the nations shutdown due to the COVID-19 pandemic. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Harvard Üniversitesi biliminsanları, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) asemptomatik (belirti göstermeyen) kişilerden virüsün bulaşmasının çok nadir olduğuna dair açıklamasına tepki gösterdi.

“Kafa karıştırıcı”

DSÖ’nün koronavirüse karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove yaptığı açıklamada, COVID-19’un nasıl bulaştığına dair farklı ülkelerden gelen verileri incelediklerini ve asemptomatik kişilerden virüsün bulaşmasının çok nadir olduğunu ifade etti. DSÖ, hükümetlerin semptom gösteren hastalara odaklanmasını istedi.

Bu açıklamaya, ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan ve dünyanın saygın kuruluşları arasında yer alan Harvard Üniversitesi biliminsanları tepki gösterdi. Bilim insanları, DSÖ’yü ‘kamuoyunu yanlış bilgilendirmek’ ve ‘kafa karıştırmakla’ suçladı. Asemptomatik kişilerin de virüsü yayabileceğine dair çok sayıda kanıtın olduğunu ifade eden biliminsanları, DSÖ’nün yorumunun henüz bilimsel toplulukla paylaşılmayan üye devletlerin açıklamasına dayandığını düşündüklerini belirti.

Açıklama geri çekildi

Tepkinin ardından DSÖ, açıklamasını geri çekti. Tekrar açıklama yapan Kerkhove, yanlış anlaşıldıklarını ve hiçbir semptomu olmayan kişilerin de hastalığı yaydığını söyledi.


 

“DSÖ’den çekiliyoruz

Çin yönetimine yönelik atılacak yeni adımları duyurmak için 29 Mayıs günü Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, “DSÖ’den esaslı reformlar yapmasını istedik ancak onlar harekete geçmeyi reddetti. DSÖ ile ilişkimizi sonlandırıyoruz. Bu örgüte sağlanan fonları, hak eden acil küresel sağlık durumlarına aktaracağız” ifadelerini kullandı.

DSÖ ne dedi?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD Başkanı Donald Trump’ın DSÖ ile ilişkilerini sonlandırdıkları açıklamasına ilişkin, “Bunu sadece medyadan duyduk. DSÖ, mevcut iş birliğinin devam etmesini diliyor” dedi.

DSÖ’nün COVID-19’la mücadelesini denetleyen Maria Van Kerkhova, “DSÖ olarak, ABD

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) gibi kurumların yanı sıra ABD merkezli birçok akademik kuruluşla da ilişkilerimiz sürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

AB’den çağrı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD yönetimine, DSÖ’den çekilme kararını gözden geçirmeye davet etti.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları ve ABD Dışişleri Bakanı’nın katıldığı video konferans aracılığıyla yapılan toplantı sonrası basına açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Trump’ın DSÖ’den çekilme kararını esefle karşıladığını belirten Borrell, karardan dönülmesini beklediğini söyledi.

Küresel sorunların küresel çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirten Borrell, ABD ile her konuda görüş birliğine sahip olmadıklarını ancak iş birliğine her zamankinden daha çok bağlı olduklarını ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz