Rusya Federasyonu’nda 25 Haziran’da başlayan Anayasa Referandumu, 1 Temmuz günü sona erdi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu’ndan açıklanan verilere göre, yaklaşık 110 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede referanduma katılım yüzde 65 oldu. Anayasa değişikliğini vatandaşların yüzde 77,92’si onaylarken, yüzde 21,27’si düzenlemeye karşı çıktı.
Muhalif politikacı Aleksey Navalni, 2000 yılından bu yana iktidarda olan 67 yaşındaki Putin’in kendisini “ömür boyu başkan” ilan etmek istediğini söyleyerek boykot çağrısında bulunmuştu. Ancak yıllardır siyasi baskı gören, bölünen ve devlet kontrolündeki medyada kendisine yer bulamayan Rusya’daki muhalefet, anayasa değişikliği paketi karşısında etkin bir kampanya yürütemedi.
Bağımsız seçim izleme örgütü Golos, referandum süresince mükerrer oy kullanma ve sandık yetkililerinin seçmenler üzerinde baskı kurması gibi yüzlerce şikâyet aldıklarını duyurdu.
Anayasa değişikliği kapsamında yer alan “Devletin resmi dili, Rusya’nın kurucu unsuru Rus halkının dili olan Rusçadır” ifadesi federasyonu oluşturan farklı halklar arasında tartışmalara yol açmıştı. Putin’in, 3 Ağustos 2018’de imzaladığı, Rusya Federasyonu’ndaki diğer halkların eğitim dilini Rusça olarak belirleyen yasanın, bu referandumla yapılacak değişikliklerle daha da sağlamlaşacağı ifade ediliyor.